Ο Πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους και μια κατηγορία “αδύναμων’ στην ελληνική κοινωνία αποτελούν και τα Άτομα με Αναπηρίες, τα οποία χρειάζονται τη βοήθειά μας για να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν τα δικά τους χαρίσματα και να ενταχθούν σε μια κοινωνία που αρχικά είναι “εχθρική” και “αφιλόξενη” απέναντί τους. Άτομα και Σύλλογοι που συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι όχι μόνο αξιέπαινοι αλλά αξίζουν κάθε βοήθειας και στήριξης.

Ένας τέτοιος Σύλλογος είναι και το Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες “ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ” με επικεφαλής την αεικίνητη Πρόεδρό του κα Έφη Καραγιάννη, η οποία δεν σταματάει να διοργανώνει δράσεις με μόνιμο στόχο την βοήθεια των ΑμΕΑ παιδιών μας.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ εδώ και χρόνια βρίσκεται πολύ κοντά στα Άτομα με ειδικές Ανάγκες, από τα Παιδιά της Άνοιξης και τη φοβερή δουλειά που γίνεται εκεί, τα Ειδικά Σχολεία Ειδικές Αγωγής, μέχρι φυσικά το Αθλητικό Σωματείο ΑΙΓΕΣ – ΒΕΡΓΙΝΑ.

Πριν λίγο καιρό είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στον ΠΟΛΙΤΗ την πρόεδρο κα Έφη Καραγιάννη καθώς και την εθελόντρια και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου κα Αθηνά Τζιούρτζια. Δυό γυναίκες άξιες θαυμασμού προσπαθούν αδιάκοπα για το καλό των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες ξεπερνώντας προβλήματα, εμπόδια και κάθε άλλου είδους αντιξοότητες.

Όπως μας είπε η κα Καραγιάννη, το Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με αναπηρίες ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ ιδρύθηκε το 2007, είναι μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, και έχει πάρει την αθλητική αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έχει μπει στο Μητρώο της Γ.Γ. Αθλητισμού.
Απασχολεί παιδιά με νοητική υστέρηση, με αυτισμό, σύνδρομο Down και κινητικές αναπηρίες. “Στόχος μας είναι να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με αναπηρίες στο χώρο του αθλητισμού να τους δώσουμε την ευκαιρία να ενταχθουν. και να αισθανθούν ότι μπορούν να καταφέρουν κάτι με το δικό τους τον τρόπο”, είπε η κα Καραγιάννη.

Το Παραμύθι Η ΠΟΝΤΙΚΙΝΑ Η ΠΙΚΑΣΙΝΑ

Μια σπουδαία δράση που θα λάβει χώρα στις 2 Απριλίου και ώρα 5:30μμ στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια.είναι η παρουσίαση του παραμυθιού Η ΠΟΝΤΙΚΙΝΑ Η ΠΙΙΚΑΣΙΝΑ της Ψυχολόγου Ευδοξία Αδαμίδου. μιας ιστορίας εσωτερικής δύναμης για παιδιά 5-11 ετών που αφηγείται την περιπέτεια μιας Ποντικίνας που ήθλεε να γίνει μεγάλη ζωγράφος. Όπως περιγράφει η συγγραφέας: «Με ένα όνειρο στην καρδιά και την παλέτα της στον ώμο, η Ποντικίνα η Πικασίνα ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γίνει μεγάλη ζωγράφος στο Παρύζι, την πόλη των καλλιτεχνών. Στο δρόμο συναντά επικίνδυνα ζώα, όπως την Αλεπού την Ξεπετού, το Κουνάβι τον Βρωμοτρίχη και το Γάτο το Νιαουρογκριζάτο, που προσπαθούν να τη φάνε. Θα καταφέρει η Ποντικίνα να ξεπεράσει τους κινδύνους και με ποιον τρόπο;….»

Η φιλότεχνη επεξεργασία και ο σχεδιασμός του εντύπου έγινε από τον Χρήστο Μητσιάνη, καθηγητή φωτογραφίας και καλλιτέχνη οπτικουακουστικών μέσων. Η αθώα εικονογράφηση είναι του γιου της συγγραφέα. Την εκτύπωση ανέλαβε αφιλοκερδώς ο Νίκος Σουρλόπουλος, διευθυντής – εκδότης της Εφημερίδας ο Πολίτης και της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας opolitis.gr, καθώς και ο Αλέξανδρος Σουρλόπουλος με το τυπογραφείο του.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του Παραμυθιού θα διατεθούν για τις ανάγκες του Σωματείου.
όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το παραμύθι μπορεί να το βρεί παρακάτω:

Στο βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο της Τασούλας Χριστοδούλου
Στη Η Χάρτινη Φωλιά της Γιώτας Στάρχου
Και στο Λυχνάρι της Ντίνας Μηνοπούλου στην Αλεξάνδρεια, που σταθερά ενισχύουν το Σωματείο με την απεριόριστη διάθεση προσφοράς.

Στις εκδήλωση για την παρουσίαση του παραμυθιού θα μιλήσουν οι:

1.Ευδοξία Αδαμίδου Ψυχολόγος, Συγγραφέας ,Επιστημονική Συνεργάτης
2. Έφη Καραγιάννη Πρόεδρος Α.Σ ΑμεΑ Ν. Ημαθίας
3. Αθανάσιος Δάλλας Ψυχολόγος
4. Χρήστος Μητσιάνης υπεύθυνος για το σχεδιασμό εντύπου
5.Χαρίκλεια Σκουμποπούλου Φιλόλογος
6. Μαρία Κυροπούλου – Πέτρος Μαλιάρας Δάσκαλοι θεατρικής αγωγής
Το συντονισμό έχει αναλάβει ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, διευθυντής ΕΝΕΕΓΥΛ.
Το παραμύθι θα αφηγηθεί ο αφηγητής Γιώργος Αδαμίδης και την παρουσίαση θα πλαισιώσει μουσικά με τραγούδια η Ελένη Αναγνώστου με τους μαθητές της.

ΑΘΗΝΑ ΤΖΙΟΥΡΤΖΙΑ: Με τα έργα και τις πράξεις μας πρέπει να δώσουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας

Η Αθηνά Τζιούρτζια ήρθε ως εθελόντρια στο Αθλητικό Σωματείο. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά “το καλό και το κακό χτίζονται με το παράδειγμα όλων μας, το οποίο έχει αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών”. Ως εκ τούτου πρέπει με τις πράξεις και τα έργα μας να διδάσκουμε τα παιδιά. Η κα Τζιούρτζια πιστεύει πολύ στην συνύπαρξη των παιδιών τυπικής εκπαίδευσης με τα παιδιά ειδικής αγωγής καθώς μέσα από αυτή την συνύπαρξη καλλιεργείται ο σεβασμός και η αποδοχή στην διαφορετικότητα των άλλων, χτίζοντας έτσι με πράξεις ορατές έναν καλύτερο και πιο πολιτισμένο κόσμο.
Ο κόσμος για τα παιδιά τυπικής εκπαίδευσης είναι σχετικά εύκολα όλα τα θέλω τους εκπληρώνονται.. Για τα ΑΜΕΑ όμως είναι πιο δύσκολα. γιατί σχεδόν δεν υπάρχουν “Θέλω”.Τα “θέλω τους” όλοι εμείς μπορούμε και θέλουμε να τα εκπληρώνουμε. Είμαστε υπεύθυνοι για την ένταξη, την κοινωνικοποίησή τους, στο σχολείο, τη δουλειά, στο πανεπιστήμιο, στη διασκέδαση, στον αθλητισμό
Αυτός είναι και ο στόχος του Αθλητικού Σωματείου ΑΙΓΕΣ – ΒΕΡΓΙΝΑ. Η ενεργοποίηση των γονέων να οδηγήσουν τα παιδιά στον Αθλητισμό μέσα από τον οποίο μπορούν να έχουν άπειρα οφέλη. Τη βελτίωση της σωματικής τους κατάστασης, την κοινωνικοποίησή τους και στη σταδιακή ανεξαρτητοποίησή τους. Μπορούν και τα παιδιά με αναπηρίες να γίνουν πρωταθλητες, και το απέδειξαν,λέει η κα Τζιούρτζια. άλλωστε και το Σωματείο ΑΙΓΕΣ – ΒΕΡΓΙΝΑ έχει πρωταθλητές, όπως ο εξαιρετικός και γνωστός σε όλους μας Νίκος Τουλίκας.

Πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει το Σωματείο

Το Αθλητικό Σωματείο ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ είναι ενταγμένο στη Γενική Γραμματεια Αθλητισμού απ όπου λαμβάνει μια τακτική επιχορήγηση. Φυσικά αυτή η ενίσχυση δεν επαρκεί για τα έξοδα του Σωματείου. Τα έξοδα για την κάλυψη των αναγκών των Αθλητών του Σωματείου για τις μετακινήσεις τους στους αγώνες, τη διαμονή τους, τον ιματισμό τους καθώς και τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό για τις προπονήσεις τους, καλύπτονται από συνδρομές και δωρεές των μελών του Συλλόγου καθώς και την οικονομική ενίσχυση διάφορων ανθρώπων που πιστεύουν στους σκοπούς του Σωματείου.. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος από την Αλεξάνδρεια, με τη βοήθεια του οποίου εξοπλίστηκε ο χώρος του Σωματείου με ένα ποδήλατο και έναν διάδρομο προκειμένου να προπονούνται τα παιδιά όταν ο καιρός δεν είναι καλός. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι άνθρωποι που στηρίζουν το έργο του Συλλόγου και θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.
Οι ανάγκες είναι πολλές και τα σχέδιά μας δεν σταματούν εδώ λέει η κα Καραγιάννη. “Θέλουμε να διαμορφώσουμε καλύτερα το χώρο μας. Να το κάνουμε ένα στέκι γι’αυτά, όπου θα μπορούν να απασχολούνται και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Θέλουμε να τους προσφέρουμε ότι καλύτερο”

#pgnews #ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ #ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version