Ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλεξάνδρειας για το 2023. Δυστυχώς απογοητευτική ήταν η προσέλευση των συμβούλων, πολλοί από τους οποίους έλειπαν από την κορυφαία διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου, όπου αποτυπώνεται η πορεία που θα ακολουθήσει ο Δήμος για τη επόμενη χρονιά.

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάσταση αυτή ζήτησε από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
Για τον προϋπολογισμό είπε ότι καταρτίστηκε με μεγάλη τεχνική προσπάθεια από την οικονομική υπηρεσία και αποτελεί ένα ρεαλιστικό πλάνο που σέβεται τα χρήματα των δημοτών και που στοχεύει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Δήμου μας.

Επισήμανε ότι στάλθηκε στο παρατηρητήριο που είναι υπεύθυνο να ελέγξει την τεχνική κατάρτισή του, από το οποίο λήφθηκε η έγκριση.
Τέλος ζήτησε από όλους να μην γίνει μια στείρα συζήτηση αλλά μια συζήτηση επί της ουσίας.

Γιάννης Κιρκιλιανίδης: Γραφειοκρατικός προϋπολογισμός χωρίς αναπτυξιακά έργα

Το λόγο μετά το Δήμαρχος έλαβε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Κρικιλιανίδης, ο οποίος είπε ότι ως παράταξη έχουν αποδείξει ότι κάνουν υπεύθυνη αντιπολίτευση, ψηφίζοντας τις χρηματοδοτήσεις, ασχέτως αν διαφωνούν με την κατεύθυνση των προμηθειών ή των έργων που αφορά η χρηματοδότηση.

Επί του προϋπολογισμού ο κ. Κιρκιλιανίδης είπε κατ’αρχάς ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων και ότι δεν λήφθηκε υπόψιν καμία πρόταση των προέδρων.
«Πλην των παιδικών χαρών όλοι είναι απογοητευμένοι και απορούν γιατί πρέπει να συμμετέχουν. Παρουσιάζονται επαίτες ακόμα και για μια απλή παρέμβαση, όπως το βάψιμο ενός σχολείου, το κοψιμο χόρτων, την αποκομιδή των σκουπιδιών, τα αυτονόητα», είπε ο κ. Κιρκιλιανίδης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε επίσης στα έξοδα παράστασης των αιρετών λέγοντας ότι αιρετοί και ειδικοί συνεργάτες έλαβαν 2,5 εκατ. ευρώ στα 8 χρόνια. «Τα δικαιούστε αλλά δεν είδαμε να βάζετε την ταυτότητά σας σε ένα έργο. Εκτός των Παιδικών Χαρών και ίσως των Πλατειών που δεν θα προλάβετε να τις ολοκληρώσετε εσεις».

Ο κ. Κιρκιλιανίδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και στη δημιουργία ανεξάρτητου τμήματος εσόδων με προϊστάμενο, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το ποσό των προβλέψεων μη είσπραξης ανέρχεται στα 6.800.000 ευρώ, είπε ο κ. Κιρκιλιανίδης. «Είναι χρήματα που λείπουν από τα ταμεία του Δήμου. Τα μισά να είχαμε εισπράξει πόσα οφέλη θα είχε ο Δήμος μας. Η πόλη και τα χωριά. Οι πολίτες».

Για τη βελτίωση των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και τη λειτουργία ανακύκλωσης ο κ. Κιρκιλιανίδης πρότεινε να την αναθέσουμε σε ιδιώτη εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικο.

«Ο προϋπολογισμός αυτος ειναι μια γραφειοκρατική διαδικασία για τη διοίκηση,. Δεν προβλέπει καμιά αύξηση εσόδων από τους κακοπληρωτές, δεν περιλαμβάνει κανένα αναπτυξιακό έργο που θα μπορούσε να δώσει θετικό οικονομικό πρόσημο, όπως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε δημτικά κτίρια. Το χρωστάμε στους πολίτες».

Πρότεινε μάλιστα να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας Ενεργειακής κοινότητας με άλλους Δήμους, όπως έχουν κάνει ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο Δήμος Σιθωνίας.

Μίλησε επίσης για Καθυστερήσεις σε έργα και στην ανάγκη επισκευής και συντήρησης των γηπέδων καλαθοσφαίρισης.

Ο κ. Κιρκιλιανίδης μίλησε επίσης για τις απευθείας αναθέσεις που υπάρχουν λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός αυτός «αγγίζει πελατειακά συμφέροντα» μέσα από τις τις απευθείας αναθέσεις μηδενικών εκπτώσεων, είτε αφορά προμήθεια κάδων, ηλεκτρολογικού υλικού, συντήρηση αντλιοστασίων, εξοπλισμός αντλιών inverter, καταπολέμηση κουνουπιών, τοποθετήσεις παιδικών χαρών και ασφαλτομίγματος». «Είναι όλα απευθείας αναθέσεις, σπασμένοι κωδικοί ανα δημοτική ενότητα. Μόνο τη διαφάνεια δεν εξυπηρετούν και το λέω αυτό γιατί όλες είναι με μηδενικές εκπτώσεις», είπε ο κ. Κιρκιλιανίδης.

 

Π. Γκυρίνης: Καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό που σέβεται τα χρήματα των δημοτών

Στις αιτιάσεις του κ. Κιρκιλιανίδη άμεση ήταν η απάντηση του Δήμαρχος Παναγιώτη Γκυρίνη.
Σχετικά με την κριτική για έλλειψη διαβούλευσης με τους πορέδρους των τοπικών κοινοτήτων ο Δήμαρχος είπε ότι με τους προέδρους είναι σε πολύ συχνή συζήτηση και ότι επιδιώκει κάτι τέτοιο.

Για τις κατασκευές των Παιδικών Χαρών ο κ. Γκυρίνης είπε ότι πρόκειται για ένα ολύ μεγάλο έργο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η διοίκησή του αναλογιζόμενος κανείς ότι όταν ανέλαβε υποχρεώθηκε να ξηλώσει όλες τις παλιές παιδικές χαρές, σε ποσοστό 98%, και να προσπαθήσει να κατασκευάσει καινούργιες. «Είναι σημαντικό έργο αλλά ένα μικρό κομμάτι της παραγωγής έργου αυτής της διοίκησης. Είναι πολλά τα έργα που κάναμε και σχεδιάζουμε να κάνουμε», είπε ο κ. Γκυρίνης.

Όσον αφορά τα έξοδα παράστασης των αιρετών ο κ. Γκυρίνης έιπε ότι δεν περίμενε να το ακούσειω. «Δεν τα ζητιανεύει κανείς, του τα παρέχει ο νόμος γιατί λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ενασχόληση και την προσφορά κάθε αιρετού αλλά και την απουσία του από την επαγγελματική του ενασχόληση. Η κριτική του τύπου “κύριοι παίρνετε τόσα για τόσα χρόνια” δεν θα έπρεπε να γίνεται. Και θα τολμούσαν να πω ότι αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της προσφοράς αλλά και την απουσία από τις προσωπικές του ενασχολήσεις, δεν θα έπρεπε καν να συζητείται αυτο», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας.

Για τις καθυστερήσεις των έργων και συγκεκριμένα τνω Πλατειών ο Δήμαρχος έιπε ότι υπάρχει ανάδοχος και ότι μόνο κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες καθυστερούν την εγκατάστασή του. Εντός 40 ημερών από την έλευση του Τεχνικού Προγράμματος θα ερθει η απάντηση από την αρμόδια κρατική υπηρεσία για να προχωρήσουν τα έργα.
Στο Δήμος μας καμιά καθυστερηση δεν έχει να κάνει με τη διοικητική προσπάθεια. Ό,τι καθυστερεί είναι θέμα διαδικασιών και θέμα εμπλοκών ή μεταξύ των εργολάβων ή μεταξύ κρατικών αρχών, είπε ο Δήμαρχος.

Για τις ανείσπρακτες οφειλες, ο κ. Γκυρίνης τόνισε ότι η δυνατότητα των δημοτών εν μέσω κρίσης έχει μειωθεί. Παρ’όλ’αυτά τα χρέη που υπάρχουν σε ένα μεγάλο μέρος είναι οφειλές που έρχονται από παλιά. Πρόσθεσε δε ότι «από την πλευρά της διοίκησης γίνονται όσα ό,τι είναι δυνατόν να γίνουν. υπάρχουν φραγές στην Εφορία, υπάρχουν οχλήσεις, υπάρχει ό,τι είναι δυνατόν να γίνει ώστε να ταρακουνηθουν οι οφειλέτες. Αυτό που δεν έχει γίνει και είμαι βέβαιος πως κι εσείς δεν θέλετε να ΄γινει, είναι να προχωρήσουμε περισσότερο και να κατασχέσουμε περιουσίες. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο πριν προχωρήσουμε σε τέτοιες ενέργειες».

Για τις απ’ευθείας αναθέσεις ο Δήμαρχος είπε ότι δεν είναι πρακτική της Διοίκησης αλλά οτι πάρα πολλές φορές είναι ένα εργαλείο για να ξεπεραστούν δυσκολιες για να είμαστε μέσα στο πλαίσιο των απαιτήσεων που έχει η διοικητική πρακτική.
Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της προμήθειας των κάδων απορριμμάτων λέγοντας ότι η τελευταία δημοπρασία έχει γίνει το 2018 και δεν έχει προχωρήσει ακόμα λόγω μιας κρατικής αρχής. Τη δυνατότητα προμήθειας κάδων – για ρτους οποίους υπάρχει μεγάλη ανάγκη, μας την έδωσαν οι απευθείας αναθέσεις. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες προμήθειες, είπε ο Δήμαρχος.

Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη διαχείριση των οικονομικών και την προτασία του χρήματος των δημοτών. «Αυτή η διοίκηση, είπε, είναι η διοικηση που όταν ανέλαβε είχε μπροστά της την υποχρέωση να ξεπληρώσει χρέη παλαιών ετών. Δεν θα αναφερθώ στις ευθυνες. Ολα τα χρεη και οι υποχρεώσεις παρελθόντων ετών έχουν πληρωθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ. Σήμερα ο Δήμος Αλεξάνδρειας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν χρωστάει τίποτα, δεν δημιούργησε νέα χρεη, δεν δανείστηκε, σέκεται όρθιος και προχωράει μπροστά χωρίς να επιβαρύνει τους δημοτών παρέχοντάς τους αυτά που μπορεί να τους παρέχει και θεωρώ ότι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των δημοτών και αν κάτι από αυτά δεν συμβαίνει είμαστε στην προσπάθεια να καλύψουμε και αυτο το έδαφος».

 

Α. Πανταζόπουλος: Περιφερειακή οδός, κοινωνικό τιμολόγιο και δικύο πεζόδρομων
ανάμεσα τις προτάσεις του

Για τον προϋπολογισμό του 2023 τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Ενότητας και Ελπίδας» κ. Αργύρης Πανταζόπουλος, ο οποίος είπε ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί και πρέπει να υπηρετεί δύο βασικούς στόχους.

«Ο πρώτος είναι η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση και διοίκηση. Για εμάς οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες και το είχα τονίσει σε κάθε ευκαιρία τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά».

«Ο δεύτερος στόχος είναι η επαρκής διαχείριση της καθημερινότητας και η κατά το δυνατόν αναπτυξιακή διάσταση στις λειτουργίες και στις δράσεις του Δήμου. Σε ότι αφορά την επαρκή διαχείριση της καθημερινότητας ασφαλώς πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη και κανείς μας δεν αμφισβητεί ότι τα περιθώρια δράσεων είναι σημαντικά».

«Οι υποδομές ενός Δήμου που είναι η ύδρευση, η αποχέτευση και τα απορρίμματα. Η ύδρευση νομίζω ότι λειτουργεί στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου με εξαίρεση το Νεοχωρόπουλο, το οποίο, στο οποίο υπάρχει ένα θέμα, το οποίο έχει αναδειχθεί κατά καιρούς και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αποχέτευση στην Αλεξάνδρεια λειτουργεί, στα χωριά ακόμη υπάρχουν οι βόθροι κύριε Ιακωβίδη, τους οποίους τους γνωρίζουμε ότι υπάρχουν βόθροι στα χωριά. «Βεβαίως εκεί μπορούν να αξιοποιηθούν εργαλεία χρηματοδότησης με την υπόμνηση βέβαια ότι και στο Πλατύ στον πρώην Δήμου Πλατέος υπάρχει αποχέτευση, δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικός καθαρισμός και ήδη κατασκευάζεται, έχει τελειώσει και το δίκτυο αποχέτευσης στην Μελίκη. Και για τα απορρίμματα αναμένουμε τη δημιουργία, την αποπεράτωση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ο όποιος τελειώνει. Είναι βέβαια ευθύνη και υποχρέωση του ΦΟΣΔΑ, του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στον οποίο συμμετέχουμε υποχρεωτικά».

«Από κει και πέρα στις υποδομές θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε, επειδή έχει επανειλημμένα ειπωθεί ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν ένα Δήμο, της καθημερινότητας είναι όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί οι λακκούβες και τα αδέσποτα. Για τις λακκούβες έχουμε και στη συζήτηση που είχαμε πριν από μια εβδομάδα για το τεχνικό πρόγραμμα, πάνω από 1.600.000 ευρώ πηγαίνουν στην οδοποιία και στην αστική και στην αγροτική».

«Απομένει βέβαια και το θέμα, το οποίο υπάρχει θέμα με τα αδέσποτα και με την αποπεράτωση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων».

«Σε ότι αφορά την αναπτυξιακή διάσταση που μπορεί να δοθεί κατά το δυνατόν, έχουμε θα θέλαμε να δούμε με δεδομένη τη μεγάλη επιβάρυνση που δέχονται πλέον οι δύο παλιές εθνικές οδοί, Θεσσαλονίκης-ΑλεξάνδρειαςΚατερίνης και Θεσσαλονίκης-Αλεξάνδρειας-Βέροιας, στο τμήμα που διέρχονται από την Αλεξάνδρεια, θα θέλαμε να δούμε και το λέω αυτό μελλοντικά και οραματικά την κατασκευή περιφερειακής οδού της Αλεξάνδρειας, που θα, έτσι ώστε να αποφεύγουν τουλάχιστον τα μεγάλα φορτηγά να διέρχονται μέσα από την Αλεξάνδρεια, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ήδη στη διασταύρωση του Μπαλτζή στην άσφαλτο υπάρχει, υπήρξε, έχει υποχωρήσει εκεί, υπάρχει θέμα, με κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Θα θέλαμε να δούμε ισόπεδους κυκλικούς κόμβους έστω και πιλοτικά, όχι βέβαια στις παλιές εθνικές Οδούς, γιατί εκεί είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, αλλά στις 16 εισόδους ειδικά οικισμών και κοινοτήτων».

«Έχουμε θέσει από την πρώτη χρονιά και θα θέλαμε να δούμε την κατασκευή ενός δρόμου, ο οποίος θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του Δήμου, ενός δρόμου Ξεχασμένης-Πλατέος, παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣ»Ε.

«Ενώ βέβαια οι αναπλάσεις των πλατειών, τις οποίες έχουμε ήδη, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, των τριών πλατειών, συν του χώρου της πλατείας των ηρώων, συν το χώρο μπροστά από το πνευματικό κέντρο, θα πρέπει να συνδεθεί με ένα ενιαίο δίκτυο πεζοδρόμων, με στόχο την ωραιότερη βόλτα της οικογένειας. Και πολλές άλλες δράσεις. Νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα ανταποδοτικά τέλη για μία ακόμη χρονιά έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα, δεν έχουν αυξηθεί, θα μπορούσαμε να δούμε την καθιέρωση κοινωνικού τιμολογίου για τους πολίτες με ειδικές ανάγκες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 5.869,41 ευρώ, δηλαδή να εξετάσουμε σοβαρά πλέον μία ενιαία μείωση τουλάχιστον σε ένα ποσοστό 50% ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες βεβαίως του Δήμου και επειδή έχουμε σήμερα και δύο θέματα εκτάκτων χρηματικών ενισχύσεων, να αυξήσουμε τα κονδύλια για τις χρηματικές ενισχύσεις που δίδονται σε απόρους συνδημότες μας, οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη να αισθανθούν την παρουσία και τη συμπαράσταση του Δήμου.

 

Ιακωβίδης Ηλίας: Ο εκάστοτε προϋπολογισμός πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικός

Στην τοποθέτησή του επί του προϋπολογισμού ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συτσπείρωση Αλεξάνδρειας κ. Ηλίας Ιακωβίδης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Πριν ξεκινήσω να μιλάω για τον προϋπολογισμό, θα ήθελα να αναφερθώ και εγώ στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, εμείς τοποθετούμαστε πολιτικά και η αντιπαράθεση και ο αντίλογος είναι σε πολιτικό πάντα επίπεδο και όχι προσωπικό ή ατομικό, για να ξεκαθαριστεί αυτό. Διότι ο καθένας εδώ μέσα εκπροσωπεί συγκεκριμένη μερίδα των δημοτών και είμαστε η φωνή τους εδώ μέσα. Τώρα για τον προϋπολογισμό. Δεν είμαστε ούτε τεχνοκράτες, ούτε οικονομολόγοι, αλλά θεωρούμε και πιστεύουμε και θέλουμε ο εκάστοτε προϋπολογισμός να είναι ανθρωποκεντρικός, να έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και με βάση το κύμα ακρίβειας που συντρέχει την περίοδο αυτή, φυσικό και λογικό και επόμενο είναι να ανεβαίνει και το κόστος της λειτουργίας του Δήμου. Όταν εσείς σαν διοίκηση λέτε ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό, δεν, υπάρχουν προβλήματα και τα λοιπά, καταλαβαίνουμε πως υπάρχει και μία δυστοκία οικονομική και πως να το πω, σε προσωπικό. Βέβαια αυτή η ακρίβεια εμείς δεν θέλουμε να μετακυλιστεί στους δημότες της περιοχής, όπως δεν θέλουμε να μετακυλιστεί οποιαδήποτε οικονομική δυστοκία ή δυσχέρεια στους πολίτες. Ήδη φορολογούνται πάρα πολύ από την κεντρική εξουσία και βλέπουμε πως ο αιμοδότης μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, που είναι γύρω στα 3.000.000, είναι οι δημότες της Αλεξάνδρειας. Αυτό σημαίνει πως η διαχείριση των οικονομικών θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να έχει ως επίκεντρο, θα το τονίσω, τον άνθρωπο. Διότι σε έναν άλλο δήμο στην Ελλάδα, σε αυτόν της Πάτρας, τα ανταποδοτικά τέλη στα οποία αναφέρθηκε ο κύριος Πανταζόπουλος, έχουν μειωθεί στο 50%. Βέβαια αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχει ο δήμος την κατάλληλη οικονομική δυνατότητα για να το κάνει. Και ναι θα συμφωνήσω ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν πώς να το πω, τέτοιες διέξοδοι, ώστε κάποιοι συμπολίτες μας που δυστυχώς περνάνε δύσκολη οικονομική περίοδο, να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από τον Δήμο. Με βάση λοιπόν την τοποθέτηση την πολιτική και όχι την τεχνοκρατική ή την, δεν θα σταθώ πάλι στους κωδικούς. Είπα μόνο για τα έσοδα από τα ανταποδοτικά, αναφέρθηκα σε αυτά, διότι αυτά είναι τα οποία πληρώνει ο λαός. Όχι πως οι επιχορηγήσεις έρχονται από κάπου αλλού, πάλι από τον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη, αλλά κατανέμεται με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε δήμου. Με αυτό λοιπόν εμείς καταψηφίζουμε το πολιτικό περιεχόμενο του προϋπολογισμού, όχι τον προϋπολογισμό».

ΕΝΤΥΠΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version