Δείτε παραδείγματα – Το μέτρο αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κύριας κατοικίας, καθώς και νοικοκυριά με ένα ή περισσότερα αυτοκίνητα
- Η παρέμβαση στα τεκμήρια διαβίωσης είναι τριπλή και οδηγεί σε:
- – μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για κατοικίες κατά 30%,
- – δραστική μείωση για αυτοκίνητα ανάλογα με τον κυβισμό και τις εκπομπές CO2, και
- – εξαίρεση των εξαρτώμενων τέκνων με ίδιο εισόδημα από την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ -ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα ετών, ειδικά τρίτεκνων και πολύτεκνων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι ελαφρύνσεις αυτές θα ισχύσουν άμεσα, ελαφρύνοντας και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2025, για τα οποία οι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν την άνοιξη του 2026.
Κατοικίες: Μείωση 30% έως 35%
Οι «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης», όπως μετονομάστηκαν πριν 19 χρόνια τα περιβόητα τεκμήρια διαβίωσης, επιβάλλονται όταν το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολείπεται του τεκμαρτού που υπολογίζει η εφορία, με βάση ακίνητα, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη ή άλλες υπηρεσίες και αποκτήματα που αυτός εμφανίζεται πως είχε κάθε έτος, η κατοχή των οποίων συνεπάγεται και αντίστοιχο κόστος συντήρησης. Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει πρόσθετο φόρο, που υπολογίζεται στη διαφορά δηλωθέντων και τεκμαρτών εισοδημάτων. Ανάλογα με το εισόδημα (χαμηλό-υψηλό) μπορεί ο φορολογούμενος να χάνει ή να περισώζει τις μειώσεις φόρων
Το βάρος είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για τις κατοικίες: το τεκμήριο διαβίωσης δεν επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη του ακινήτου όπως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά σε όποιον διαμένει σε αυτό, δηλαδή και στον ενοικιαστή.
Η αναμόρφωση των τεκμηρίων για τις κατοικίες προβλέπει μείωση του οριακού συντελεστή κατά 30% για όλες τις κατηγορίες εμβαδών. Με τα νέα δεδομένα, για μια κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων, το ετήσιο τεκμήριο μειώνεται από 3.200 ευρώ σε 2.240 ευρώ, εξοικονομώντας φόρους για εισόδημα έως 960 ευρώ. Ενώ για κατοικία 120 τ.μ., η μείωση στο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα λόγω του σπιτιού, φτάνει και σε 1.760 ευρώ ετησίως (από 5.800 ευρώ σε 4.040 ευρώ)
Τεκμήρια κατοικίας: Τι αλλάζει