Επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των μισθών παρατηρείται τους τελευταίους έξι μήνες σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, προσθέτοντας ένα ακόμη σημάδι ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση να ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η μέση ετήσια αύξηση των μισθών και ημερομισθίων που αναγράφονται στις ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας διαμορφώθηκε στο 3,8% στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο μετά από μια σταθερή διετή πτώση από το υψηλό 9,5% στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας Indeed, στην οποία αναφέρονται οι FT.

Στο ίδιο ποσοστό διαμορφώθηκε η αύξηση και στην ευρωζώνη, από το υψηλότερο 5,2% του 2022, ενώ  ακόμη και στη Βρετανία, όπου η αύξηση των μισθών ήταν ισχυρότερη και με μεγαλύτερη διάρκεια, ο μέσος μισθός που αναφέρεται στις αγγελίες αναζήτησης προσωπικού ήταν 6,6% υψηλότερος από πέρσι, έναντι 7,4% τον Ιούνιο.

Οι μισθοί και ο στόχος για τον πληθωρισμό

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να επιδράσουν καθησυχαστικά για τους τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής που ως ένα από τα πρωταρχικά κριτήρια για τις περαιτέρω αποφάσεις τους είναι η εξέλιξη των μισθών, δεδομένου ότι θεωρούν πως είναι πιο δύσκολο να είναι βιώσιμη η μείωση του πληθωρισμού και η επίτευξη του στόχου του 2% εάν οι μισθοί συνεχίσουν να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα γρήγορα και οι επιχειρήσεις μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Όσο για τους ίδιους τους ανθρώπους που αναζητούν εργασία, τα δεδομένα δεν είναι καθόλου άσχημα, με δεδομένο ότι ακόμη και χαμηλότερο το ποσοστό αύξησης των μισθών παραμένει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα σε όλες τις μεγάλες οικονομίες το 2023, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι έπεσε στο 3,9% στις ΗΠΑ, στο 2,9% στην ευρωζώνη και στο 3,9% στη Βρετανία.

Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές δεν έχουν εξαλειφθεί, ιδίως από το μέτωπο του τομέα των υπηρεσιών έντασης εργασίας, όπου εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός για τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.

Πότε θα αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μπορούσε να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μείωση των επιτοκίων, με την ΕΚΤ να ακολουθεί έναν μήνα αργότερα και την BoE να ανακοινώνει την πρώτη μείωση τον Μάιο.

Το Indeed παρακολούθησε την εξέλιξη των μισθών στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Όπως διαπίστωσε, η εικόνα δεν είναι ενιαία σε όλο το εύρος της ευρωζώνης, με τις μισθολογικές πιέσεις να παραμένουν ισχυρές σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία όπου οι τομείς χαμηλών μισθών δυσκολεύονταν να βρουν το αναγκαίο προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Pawel Adrjan, οικονομολόγο στο Indeed, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι αγορές εργασίας «έφτασαν σε σημείο καμπής» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με μια ευρεία επιβράδυνση στα περισσότερα επαγγέλματα, γεγονός το οποίο «υποδηλώνει ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο».

Ωστόσο, ο Adrjan προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος στην ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ για να επιβραδυνθεί η αύξηση των μισθών στο 3% το οποίο οι κεντρικές τράπεζες κρίνουν πως είναι σε γενικές γραμμές συμβατό με τον πληθωρισμό 2%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ευρωπαίοι εργαζόμενοι καλύπτονται από πολυετείς κλαδικές μισθολογικές συμφωνίες, με πολλές από αυτές να τίθενται υπό εκ νέου διαπραγμάτευση το 2024.

Ορισμένες χώρες μόλις αύξησαν επίσης τους κατώτατους μισθούς τους, ανεβάζοντας τον μέσο όρο των αποδοχών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version