Προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ είναι φέτος τα ποσά στις δηλώσεις ΦΠΑ χιλιάδων υπόχρεων, με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αλλά και τη διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων.

Ωστόσο, ακόμα δεν είναι «κλειδωμένα» και οι υπόχρεοι μπορούν να κάνουν διορθώσεις, αν πιστεύουν πως χρειάζονται, καθώς σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα περιθώριο απόκλισης διόρθωσης στο 30%.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει

Στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι να περιορίσουν σημαντικά την δυνατότητα φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως ανακοινώθηκε οι δηλώσεις ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα είναι προσυμπληρωμένες. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα εμφανίζονται στις δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι προσυμπληρωμένα και θα στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα των myDATA.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα είναι στο εξής εφικτό το «μαγείρεμα» στο οποίο επιδίδονταν αρκετοί και είχε ως αποτέλεσμα να «φουσκώνουν» τις δαπάνες και να «μειώνονται» τα εισοδήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΑΑΔΕ ζητάει και περιμένει να λάβει πληθώρα στοιχείων για αποταμιεύσεις, υποχρεώσεις και κινήσεις λογαριασμών από τις τράπεζες, τα οποία και θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρχει η βάση δεδομένων – σύγκρισης, ενόψει της υποβολής δηλώσεων η οποία θα ξεκινήσει φέτος στα τέλη Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά φέτος, 1.000.000 φυσικά πρόσωπα δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν δήλωση, εφόσον το επιθυμούν.

Αντιδράσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ δεν είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 2006/112, άρθρο 168), ούτε με εγχώριους φορολογικούς κώδικες, σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, ζητά να ανασταλεί το «κλείδωμα» και επισημαίνει μια σειρά από προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με το άρθρο 38 του Ν. 2873/2000 για την ευθύνη των λογιστών, όπου «ο λογιστής-φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία, για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα, που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία».

Επιπλέον, τα προβλήματα στο myDATA και το e-send συνεχίζονται και, για αυτό τον λόγο, ζητείται η μη εφαρμογή του μέτρου κλειδώματος των δηλώσεων ΦΠΑ, μέχρι την πλήρη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του myDATA.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version