Χαρά, παιχνίδι, άσκηση, παρέα, ηρεμία, εκτόνωση, υγεία, θετική ενέργεια; Τι έρχεται πρώτο στο μυαλό σου όταν σκεφτείς μια βόλτα στο πάρκο της γειτονίας;

Δυστυχώς, στην Αλεξάνδρεια το αστικό πράσινο στις γειτονίες είναι τελείως υποβαθμισμένο. To χειρότερο είναι πως και ο νέος σχεδιασμός (εν έτη 2022) των 3 πάρκων Ελευθέριας, ΟΣΕ και Αμπελοτοπίων (τα οποία λανθασμένα αποκαλούνται πλατείες – αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης) δεν φαίνεται να προσφέρει σχεδόν τίποτα φρέσκο, ζωντανό, σύγχρονο και καινοτόμο στις γειτονιές.

Μήπως επιτέλους ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το πράσινο που αξίζουμε και χρειαζόμαστε στην πόλη μας; Πάρκα στη γειτονιά που προσφέρουν κάτι για όλους, για όλες τις ηλικίες και κοινωνικές ομάδες. Πάρκα που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ενεργειακής κρίσης και που ο σχεδιασμός τους ανταποκρίνεται στην ιστορία, στη λαογραφία, στις ανάγκες των κατοίκων και στο τοπίο της περιοχής. Πάρκα που προσφέρουν αναψυχή, χαλάρωση, επικοινωνία και άθληση. Αυτά είναι στοιχειώδη συστατικά ενός επιτυχημένου πάρκου σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και πρότυπα.

Δυστυχώς, η πολυαναμενόμενη «πλατεία» Ελευθερίας, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει σύντομα κατά τις εξαγγελίες, δεν εμπεριέχει κανένα από τα παραπάνω απαραίτητα.

Αντ αυτών, ο νέος σχεδιασμός της ενσωματώνει:

• αποκλειστικά και μόνο χώρους καθιστικούς, τεράστιες πλακοστρωμένες επιφάνειες, τυπικές παιδικές χάρες για παιδιά μικρών ηλικιών μόνο, παραγκωνίζοντας ολες τις υπόλοιπες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες που προτιμούν πχ την φυσική άσκηση ή τα παιχνίδια
• ενεργοβόρα σιντριβάνια που απαιτούν υψηλό κόστος συντήρησης ενώ η εμπειρία εχει αποδείξει ότι σιντριβάνια παρομοίου σχεδιασμού σε δημοσίους χώρους αφήνονται στο έλεος τους, μετα από κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργείας τους. Το βιώνουμε στην πόλη μας χρόνια τώρα, αλλά συνεχίζουμε με τα ίδια λάθη.
• βαριάς κατασκευής αμφιθέατρο χωρίς καμία σκίαση, ενώ ο τυπικός αυτός σχεδιασμός αμφιθεάτρων στους αστικούς χώρους, θεωρείται πλέον απολύτως ξεπερασμένος.
• αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, υλικά και φυτικά είδη που δεν ταιριάζουν με το τοπίο και τον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής

Εχω ενημερώσει με επιστολή μου την αρμόδια Διοικούσα αρχή του Δήμου Αλεξάνδρειας, για τα ζητήματα που προκύπτουν από τον αναχρονιστικό σχεδιασμό των νέων πλατειών. Η πρώτη, προφορική, απάντηση που μου δόθηκε από αρμόδιο πρόσωπο ήταν: “Εδώ στην Ελλάδα έχουμε διαφορετικά standards τα οποία δεν γνωρίζετε εσείς που προέρχεστε από το εξωτερικό”. Το αφήνω ασχολίαστο.

Προσωπικά δεν ανέχομαι τα χαμηλά standards που επιφυλάσσονται για την πόλη μας, τα οποία αποδεδειγμενα οδηγούν στην παρακμή της χρόνο με το χρόνο. Θεωρώ ότι αξίζει να κάνουμε όλοι μας προσπάθεια για να μη χαθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη ποιοτικούς, βιώσιμους, καλαίσθητους και ζωντανούς δημόσιους χώρους.

Θα πρότεινα λοιπόν, την οργάνωση δημόσιας συζήτησης με συμμετοχή ειδικών και κατοίκων. Στόχος της πρέπει να είναι η ενημέρωση μας αλλά και ο πιθανός ανασχεδιασμός.

Στέργιος Γ. Μίχος
Lead Landscape Architect (MA Ld Arch)
Community Developer (Grad.CEDEV)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version