Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου

 

«Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Scope αναδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και την αναπτυξιακή δυναμική της που διαμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό από τις καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε έτη», τόνισε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα έχει μειώσει πάνω από 60 φορολογικές επιβαρύνσεις ενώ μέσα στο 2025 προχωρά στη μείωση 12 ακόμα φόρων. Και ανέλυσε πως οι ισχυρές δημοσιονομικές αποδόσεις της χώρας επιτυγχάνονται επειδή καταφέρνουμε με λιγότερους φόρους να έχουμε περισσότερα έσοδα, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα επιτυγχάνουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ουσιαστικές και κυρίως αποτελεσματικές θεσμικές παρεμβάσεις που ενεργοποιεί η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε έτη στο πλαίσιο της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών και της οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη. Στις πρόσφατες σχετικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται ενδεικτικά η μείωση κατά μίας επιπλέον μονάδας των ασφαλιστικών εισφορών από το 2025, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα καθώς και η καθιέρωση ως μόνιμου μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

 

«Προφανώς μερικοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα πέρα από την εύκολη οδό της επιβολής φόρων. Όπως δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και οφείλει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η Ελλάδα με τις διαρκείς μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, καταφέρνει να καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, για πρώτη φορά η ανεργία το 2025 θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό κάτω από το 10%, συγκεκριμένα στο 9,7%, όταν πέντε χρόνια πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 17,9%», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

 

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων:

– τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για το 2025,

– την αύξηση των δαπανών υγείας κατά 74% σε σχέση με το 2019

και

– την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ που ήταν το 2021 στα 830 ευρώ σήμερα.

 

«Η χώρα έχει ήδη αλλάξει, είναι σε θέση να αντικρύζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ο Προϋπολογισμός του 2025 θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, η ελληνική οικονομία παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τις αγορές. Και όταν χρειαστεί, οι Έλληνες πολίτες θα επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο για ακόμη μία φορά και τη δική τους εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version