Μετά τις εκλογές από τη νέα κυβέρνηση θα συνεχιστεί το πρόγραμμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών , το οποίο αποτελεί κεντρικό αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων που συνδέεται με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Το πρόγραμμα για περαιτέρω περικοπές στις ασφαλιστικές εισφορές δεν αναστέλλεται. Ωστόσο οι οποιεσδήποτε νέες περικοπές θα γίνουν μετά τις εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου.
Σταδιακή μείωση
Η σημερινή κυβέρνηση έχει προαναγγείλει σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών -για την επόμενη τετραετία-, η οποία ενδέχεται να φθάσει τις τρείς έως τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Πέραν τούτου παραμένει σε εκκρεμότητα -και αναμένεται να εφαρμοστεί επίσης μετά τις εκλογές- η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6, ώστε να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα μείωσης κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.
Οι εργοδότες
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έθεσαν το θέμα της περαιτέρω μείωσης των εισφορών κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το νέος κατώτατο μισθό, ως αντιστάθμισμα στο υψηλό κόστος που σημαίνει για τις επιχειρήσεις οι αύξηση των αμοιβών.
Ο πρωθυπουργός
Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου για την οικονομία, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συνδύασε τα δύο αυτά θέματα (μισθούς και εισφορές), ενώ ξεκαθάρισε ότι «το κόστος των νέων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών», θα καλυφθεί από μόνιμες και όχι προσωρινές πηγές χρηματοδότησης.
Ο πρωθυπουργός -κατά τη συνέντευξη τύπου- επιβεβαίωσε ότι είναι στις κυβερνητικές προθέσεις η εφαρμογή νέων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών. «Περιμένουμε να δούμε την δημοσιονομική εξέλιξη ώστε το μέτρο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και είναι μόνιμο», είπε χαρακτηριστικά.
Οι νέες μειώσεις εισφορών αναμένεται να συμπεριληφθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος. «Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρχουν σχετικές αναφορές για τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο κ. Τσακλόγλου.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Η περαιτέρω μείωση των εισφορών υπολογίζεται γύρω στις τρείς ποσοστιαίες μονάδες -σε βάθος τετραετίας- και συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας. Η αρχή του νέου προγράμματος τοποθετείται στο 2024. Στο μεταξύ εντός του 2023, εκκρεμεί η εφαρμογή της επιπλέον μείωσης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ως υπόλοιπο από την προηγούμενη κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.
ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ)