Την ακτίνα δράσης τους, από επιχειρηματικά μέχρι… στεγαστικά δάνεια και την αναχρηματοδότηση κόκκινων δανείων ετοιμάζονται να επεκτείνουν οι εταιρείες παροχής πιστώσεων, μετά το «πράσινο φως» που άναψε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Χρηματοδότηση: Δάνεια από μεσίτες πιστώσεων – Τι φέρνει το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις τέτοιες εταιρείες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ άλλοι δύο παίκτες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους στο υπουργείο Οικονομικών να μπουν στο παιχνίδι.

Οι εταιρείες αυτές με το ισχύον καθεστώς μπορούν να παρέχουν κυρίως πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη καταναλωτικών και προσωπικών αναγκών. Με το νέο πλαίσιο, θα μπορούν να χορηγούν στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια αλλά και να αναχρηματοδοτούν κόκκινα δάνεια.

Δυο εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, Κωνσταντίνος Μακέδος και η CEO της ΑFI Microfinance SA, Mαρίσα Αντωνοπούλου μίλησαν στον ΟΤ για το μέλλον των μικροπιστώσεων και τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Μακέδος ξεκινάει λέγοντας πως «η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας και της ενίσχυσης των επιλογών των καταναλωτών». Για αυτό ακριβώς, σημειώνει, «το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του 5ου πόλου στο τραπεζικό σύστημα είναι στην σωστή κατεύθυνση, και μάλιστα στην κατάλληλη στιγμή με την αναβάθμιση της οικονομίας της Ελλάδας και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Τώρα, σύμφωνα με τον κ. Μακέδο είναι «η ώρα ώστε οργανισμοί και φορείς που έχουν όσα επιτάσσει ο νόμος και η ΤτΕ, να εισέλθουν στην αγορά, ώστε με την ενεργή δραστηριοποίηση τους να λειτουργήσουν ως βαλβίδα εκτόνωσης του τραπεζικού συστήματος και να ενισχύσουν τις επιλογές για τους καταναλωτές, διευρύνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και προσεγγίζοντας τις ανάγκες των ΜμΕ, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Κατασκευαστικά και leasing

Αναφερόμενος στην ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, σημειώνει πως «η ίδρυση και λειτουργία της ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, της 1ης αδειοδοτημένης από την ΤτΕ, εταιρείας μικροχρηματοδοτήσεων θεσμικού φορέα στην Ελλάδα αποτελεί την πιο πρόσφατη επιλογή στο πλαίσιο της εξωστρεφούς στρατηγικής του ΤΜΕΔΕ».

Βασικός της στόχος είναι «να αποτελεί τον εξειδικευμένο πολλαπλασιαστή ανάπτυξης του τεχνικού κόσμου» και να «προσφέρει χρηματοοικονομικές λύσεις εύκολα, γρήγορα και ψηφιακά και σε νέους επιστήμονες και νεοφυείς επιχειρήσεις – startups του μελετητικού και κατασκευαστικού κλάδου.»

Ο κ. Μακέδος σχολιάζοντας τα επόμενα πεδία ανάπτυξη αναφέρει πως εξετάζονται πολλά υποσχόμενα εδάφη, όπως τα προϊόντα leasing, τα κατασκευαστικά δάνεια, σε συνδυασμό και με τα στεγαστικά, καθώς και η μικροχρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων και ειδικοτήτων.

«Αυτοί οι τομείς», επισημαίνει, «έχουν τεράστιες δυνατότητες και ευθυγραμμίζονται με τον αρχικό μας στόχο για την προώθηση της οικονομικής συμμετοχικότητας». 

Όχι στα κόκκινα δάνεια

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι το ΤΜΕΔΕ θα απέχει από την αναχρηματοδότηση εμπορικών, μη εξυπηρετούμενων δανείων από επιλογή. «Η ενέργεια, η επάρκεια και η δέσμευσή μας θα παραμείνουν σταθερά προσανατολισμένες στην αποστολή μας – την αναβάθμιση των SMEs, με έμφαση στην ανάπτυξη του μελετητικού και κατασκευαστικού κλάδου», τονίζει με έμφαση.

Ο κ. Μακέδος σπεύδει επίσης να πει ότι «παράλληλα και προσθετικά στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου το ΤΜΕΔΕ συνεχίζει να στηρίζει τον αναπτυξιακό ρόλο της Attica Bank και το φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού της, σε συνδυασμό με την επικείμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, που ήδη ενσωμάτωσε την HSBC Ελλάδος και τη συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και την ένταξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δύο ιδρυμάτων στο νέο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ».

Να σημειωθεί ότι το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, ήταν ο πρώτος θεσμικός Φορέας που δραστηριοποιήθηκε και έχει ως τώρα αποκλειστικό σκοπό τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων έως €25.000 στα μέλη του για την ενίσχυση κεφαλαίου και υπάγεται στις σχετικές εποπτικές ρυθμίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δανειοδότηση με εκπαίδευση

Στην παρουσία που ήδη διατηρεί στην αγορά των μικροπιστώσεων αλλά και τη σημασία της για την οικονομία αναφέρεται η κ. Αντωνοπούλου. Σύμφωνα με την κα. Αντωνοπούλου, σκοπός της AFI Microfinance SA που χορηγεί επιχειρηματικά δάνεια έως 15.000 ευρώ είναι «να παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε αποκλεισμένους».

«Είμαστε πρεσβευτές της σημασίας της αγοράς», σημειώνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «όταν πάνω από 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και η πλειονότητα δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω τραπεζών, κάποιος πρέπει να καλύψει αυτές τις ανάγκες».

«Οι μικροπιστώσεις», όπως σπεύδει να διευκρινίσει «δεν αφορούν μόνο δανειοδότηση, αλλά υπεύθυνη δανειοδότηση, που αναγκαστικά συνοδεύεται από εκπαίδευση και υποστήριξη του ωφελούμενου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και -φυσικά- η ομαλή αποπληρωμή του δανείου.» 

Αυξημένο ενδιαφέρον

Η κα. Αντωνοπούλου σημειώνει πως υπάρχει πολύ αυξημένο ενδιαφέρον, «και υπήρχε ανέκαθεν, απλώς δεν μπορούσαμε να το εξυπηρετήσουμε με τους δικούς μας όρους (καθώς εξαρτώμασταν από κριτήρια τραπεζών).». Η AFI Microfinance, όπως λέει, δέχεται περίπου 150 αιτήσεις τον μήνα από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, το 25% εξ αυτών βρίσκονται εκτός των δύο μεγαλύτερων πόλεων (Αθήνα & Θεσσαλονίκη) ενώ «το 95% των ωφελούμενων μας έχουν απορριφθεί από τις τράπεζες και άλλες πηγές χρηματοδότησης και βρήκαν την λύση στις ανάγκες τους από την AFI Microfinance.»

Στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο τομέας των μικροπιστώσεων θεσμοθετήθηκε. Πλέον, όπως λέει, «έχουμε πλήρη έλεγχο του προϊόντος μας και μπορούμε να εξυπηρετούμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα».

Η AFI επικεντρώνεται αποκλειστικά στα επιχειρηματικά δάνεια

Σύμφωνα με την κα. Αντωνοπούλου, παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση έως 15.000 ευρώ σε ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση (είτε είναι άνεργοι είτε όχι) και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν ένα βήμα ανάπτυξης ενώ κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω είναι ότι δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια άλλη πηγή χρηματοδότησης.

«Επικεντρωνόμαστε σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, νέοι, μετανάστες) και προωθούμε και ενδυναμώνουμε και την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Παρόλα αυτά είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να αιτηθούν. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει πάνω από 750 δάνεια, εκ των οποίων το 43% σε γυναίκες, το 24% σε νέους μέχρι 34 ετών, το 25% εκτός Αθήνας/Θεσσαλονίκης, το 60% σε νέες επιχειρήσεις και μέσω αυτών έχουμε υποστηρίξει την δημιουργία 975 θέσεων εργασίας (1,3 ανά χρηματοδοτούμενη επιχείρηση). Σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 6.000 άτομα μέσω σεμιναρίων, ομαδικών εκπαιδεύσεων, είτε σε 1:1 επίπεδο».

Ανταγωνιστικότερα προϊόντα

Η κα. Αντωνοπούλου ξεκαθαρίζει ακόμη ότι ο βασικός σκοπός των μικροπιστώσεων δεν είναι να ανταγωνιστεί τις τράπεζες. Αντίθετα, έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται, εκεί που οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν.

«Εάν ο σκοπός ήταν απλώς άλλο ένα προϊόν τράπεζας, απλά πιο ανταγωνιστικό δεν θα είχε νόημα όλο αυτό. Επομένως είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια, καθώς όσοι έρχονται σε εμάς εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πάνε σε τράπεζα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αποφεύγει μάλιστα να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα, καθώς όπως λέει «αυτά αλλάζουν συνεχώς και μπορεί μια μέρα αφού το διαβάσει κανείς αυτό να βγει ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα από μια τράπεζα για ένα χρονικό διάστημα με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο».

Παρ’ όλα αυτά συμβαίνει στα χρόνια που λειτουργούν να είναι πιο ανταγωνιστικοί από τις τράπεζες σε αυτά τα ποσά χρηματοδότησης (μέχρι 15.000 ευρώ επιχειρηματικό δάνειο), καθώς είναι μια αγορά που η τράπεζα δεν αξίζει να ασχοληθεί. Για αυτά τα ποσά οι εναλλακτικές τους θα είναι πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια, με αρκετά ψηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, ρόλο παίζει και η επιπλέον υποστήριξη που παρέχει η AFI, το γεγονός όπως λέει ότι «βοηθάμε τους πελάτες μας να φτιάξουν το business plan τους και ότι η δική μας επιτυχία κρίνεται από την δική τους, επομένως είμαστε μαζί σε αυτό».

Η AFI Microfinance SA έχει λάβει άδεια λειτουργίας ως ανεξάρτητος πάροχος μικροπιστώσεων, από την Τράπεζα της Ελλάδας, και έχει ξεκινήσει τη χορήγηση επιχειρηματικών μικροδανείων, ποσού έως 15.000 ευρώ, ενώ η Εurobank συμμετέχει ως βασικός μέτοχος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version