Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας εγκαινιάζει μια νέα επικοινωνιακή δράση!
Σας προσκαλεί να ανακαλύπτετε μαζί της ξεχωριστά αντικείμενα από τα Μουσεία της πόλης μας -μικρά τεκμήρια, που αφηγούνται ενδιαφέρουσες ιστορίες.
Με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου της Βέροιας, του Αγίου Αντωνίου του Νέου, το πρώτο έκθεμα που παρουσιάζεται φωτίζει όψεις της εκκλησιαστικής ζωής της πόλης τον 18ο και 19ο αιώνα.
H σφραγίδα της «Μονής Αγίου Αντώνιου»
Πρόκειται για διπλή σφραγίδα επικύρωσης εκκλησιαστικών εγγράφων: στη μία σφραγιστική επιφάνεια υπάρχει εγχάρακτη παράσταση του Αγίου Νικολάου (1713) και στην άλλη του Αγίου Αντώνιου (1811), του πολιούχου της Βέροιας. Ο Άγιος Αντώνιος γεννήθηκε στη Βέροια κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους και ασκήτευσε από νεαρή ηλικία στην περιοχή της Σκήτης Βεροίας, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα. Η μνήμη του τιμάται στις 17 Ιανουαρίου, ημέρα της μετακομιδής του λειψάνου του στη γενέτειρά του.
Το έκθεμα παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, στην ενότητα «Ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος της Βέροιας».
ℹ️ Περισσότερες πληροφορίες για το έκθεμα μπορείτε να βρείτε εδώ:
[https://byzantine-museum-veria.gr/2026]
Τα εκθέματα θα παρουσιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους επίσημους ιστότοπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
*Μείνετε συντονισμένοι, ετοιμάζεται και το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα!
ΡΟΗ
- Διώξεις της Ευρωπαικής Εισαγγελίας για ΟΠΕΚΕΠΕ κατά Σκρέκα, Μπουκώρου, Σενετάκη και Παπακώστα
- Επίθεση από οκτώ άτομα δέχτηκε 30χρονος στο Χορτιάτη-Τέσσερις συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ.
- ΟΠΕΚΕΠΕ:Ποινική δίωξη σε 22 από την Ευρωπαική Εισαγγελία-Ανάμεσά τους 4 εν ενεργεία βουλευτές
- Θεσσαλονίκη:Εξαρθρώθηκε σπείρα τοκογλύφων-εκβιαστών-Πώς νομιμοποιούσαν τα παράνομα έσοδα
- Στα ”δίχτυα” της ΕΛ.ΑΣ. κύκλωμα τοκογλυφίας και εκβιασμών-Τέσσερις συλλλήψεις
- Η ομάδα κολύμβησης της Μακάμπι Τελ Αβίβ επέλεξε τη Νάουσα για την προετοιμασία της
- Πνευματικό εξαήμερο Ιερών Ακολουθιών για την εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Πατρίδα Ημαθίας
- Erudivo: Το καλύτερο… γκολ του Χάαλαντ

