Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναδάσωσης σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου Θέρμης στην περιοχή Βούζαρη, στα Βασιλικά. Η αναδάσωση γίνεται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ». Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 8,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση της βλάστησης, κυρίως για λόγους προστασίας, αλλά και αποκατάστασης και αισθητικής αναβάθμισης του υποβαθμισμένου δασικού οικοσυστήματος μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Θέρμης.
Η οριοθέτηση της περιοχής αναδάσωσης προέκυψε έπειτα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και μετά τη σύμφωνη γνώμη των υπεύθυνων αρχαιολογικών υπηρεσιών, καθώς στην περιοχή υπάρχουν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η συνολική έκταση αποκατάστασης ανέρχεται σε 4.695,33 στρ., με μέσο υψόμετρο 261m η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά του οικισμού των Βασιλικών. Είναι χαρακτηρισμένη ως «Δασική» στον κυρωμένο Δασικό Χάρτη της περιοχής, σύμφωνα με την απόφαση κήρυξης με αριθ. 130175/62/9.1.1963, ανήκει σε ευρύτερη περιοχή, που είναι αναδασωτέα και εντός αυτής έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς αναδασωτικές εργασίες. Η σημερινή βλάστηση της περιοχής αποτελείται από: αείφυλλα πλατύφυλλα (πουρνάρι, παλιούρι, ρείκι, άρκευθος, σπάρτο, αγριελιά, γκορτσιά κ.λπ.), αναδασώσεις κωνοφόρων (κυρίως τραχεία πεύκη, κυπαρίσσι και αριζόνα εκατέρωθεν της κορυφογραμμής, ακακία σε πρανή δρόμων, πικροδάφνη κατά θέσεις κ.λπ.). Στην κορυφή του λόφου υπάρχει και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Επίσης, η κορυφή χρησιμοποιείται ενίοτε ως θέση απογείωσης αιωροπτερισμού. Τέλος, πολύ κοντά με τη συγκεκριμένη περιοχή είναι το φράγμα και η τεχνητή λίμνη Βασιλικών, με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης για δασική αναψυχή.
Η κατανομή των προτεινόμενων εργασιών αναδάσωσης και καθαρισμού της υφιστάμενης βλάστησης έγινε με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους, την εδαφοκάλυψη, καθώς και τις ανάγκες προστασίας του εδάφους από διάβρωση και υποβάθμιση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσαρμογή των εργασιών στις κλίσεις και εκθέσεις του εδάφους, στη σύνθεση του εδαφικού υποστρώματος και στην υδρολογική συμπεριφορά της περιοχής, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αναδάσωσης.
Προηγήθηκε χαρτογράφηση της περιοχής στην οποία αποτυπώθηκαν οι γυμνές εκτάσεις, οι παλαιότερες αναδασώσεις κωνοφόρων και οι θαμνώνες, καθώς και το υφιστάμενο οδικό δίκτυο (δασικό και τρακτερόδρομοι), ενώ σχεδιάστηκαν ζώνες διέλευσης για τη διευκόλυνση στις αναδασωτικές και καλλιεργητικές εργασίες.
Ήδη έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές εργασίες καθαρισμού της δασικής βλάστησης (καθαρισμοί, αραιώσεις και κλαδεύσεις κωνοφόρων, λεπτών κορμών, θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού και σκόρπισμα πριονιδίων) σε συνολική έκταση 4.000 στρ.
Οι φυτεύσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 30% και σύμφωνα με τη μελέτη ανέρχονται σε 82 φυτά/στρέμμα. Ο συνολικός αριθμός των φυταρίων που θα τοποθετηθούν στην περιοχή αναδάσωσης θα ανέλθει 210.605 φυτά.
Για την επιλογή των δασοπονικών ειδών τα οποία φυτεύονται ήδη λήφθηκαν υπόψη τα εξής:
Να είναι βιολογικά προσαρμοσμένα προς τις οικολογικές συνθήκες της περιοχής. Η φύτευσή τους και η συντήρησή τους να είναι σχετικά εύκολος και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες. Επίσης επιλέχθηκαν να φυτευτούν αρκετά ανθοφόρα φυτά με σκοπό την ενίσχυση της μελισσοκομίας στην περιοχή. Στόχος είναι η δημιουργία ενός μικτού δάσους γι’ αυτό τα κωνοφόρα είδη τα οποία θα φυτευτούν, θα καλύπτουν περίπου το 70% των εκτάσεων και τα πλατύφυλλα θα καλύψουν το υπόλοιπο 30%. Συγκεκριμένα, τα δασικά είδη που προτείνονται να φυτευτούν είναι: χαλέπιος πεύκη, ροδιά, σπάρτο, κράταιγος, χρυσόξυλο, μουριά, συκιά, πυκροδάφνη, κελτίδα, κουτσουπιά, αγριοκερασιά, φράξος, χνοώδης δρυς, αγριά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.
Τα επόμενα δύο χρόνια θα ακολουθήσουν από την ανάδοχο εταιρεία και με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων οι εργασίες συντήρησης και άρδευσης όλων των φυτεύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του νέου αυτού μικτού δάσους.
Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν αυτοψία στην προς αναδάσωση περιοχή ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μαζί με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης, του αναδόχου και του δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, Στέργιου Διαμαντόπουλου. «Οι εργασίες, καθαρισμοί, φυτεύσεις, κ.λπ. προχωρούν πάρα πολύ καλά και γίνεται πολύ καλή δουλειά», δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης. Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Δασαρχείου καθώς και του αναδόχου για την άριστη συνεργασία με τον δήμο και τόνισε πως «το έργο αυτό θα προσφέρει πολλά οφέλη στην περιοχή, περιβαλλοντικά, βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αναβάθμιση των δυνατοτήτων υπαίθριας δασικής αναψυχής, εναλλακτικών
μορφών άθλησης και περιήγησης, ενίσχυση της βιοποικιλότητας, καθώς και αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή».