Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Στην τριήμερη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός, και οι πολιτικοί αρχηγοί. Για ιστορική και εμβληματική μεταρρύθμιση κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα έχω την ευκαιρία να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι τέτοιες μείζονες αλλαγές, αλλαγές που προάγουν τη συμμετοχή των εκτός αλλά και εντός Ελλάδας πολιτών στις εκλογές, να στηρίζονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Γιατί τελικά έτσι ενδυναμώνεται η Δημοκρατία και μαζί της η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων με τη διαγραφή όσων έχουν γεννηθεί πριν από την 1.1.1944, δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του 2022, δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ και δεν λαμβάνουν σύνταξη.

Δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό (π.χ. πρεσβείες κλπ) και όλοι οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – δηλαδή έχουν δικαίωμα ψήφου – θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν ότι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.

Επιστολικά θα μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες εντός Επικράτειας γεγονός σημαντικό, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 9 Ιουνίου και υπάρχουν φοιτητές, εργαζόμενοι στα νησιά και άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι διευκολύνονται.

Τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο θα είναι ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για να δηλώσουν οι Έλληνες του εξωτερικού και όσοι κατοικούν εντός Ελλάδος,ω οτι θα κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου.

Τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα και φεύγουν οι φάκελοι από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι εκλογείς θα έχουν 20 μέρες – πριν από τις ευρωεκλογές – για να συμπληρώσουν την επιστολική ψήφο. Για να γίνει δεκτή η ψήφος, πρέπει να έχει φτάσει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών, Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 5:00 το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη σελίδα, ο εκλογέας θα επιλέγει το κόμμα και στη δεύτερη σελίδα τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος που προτιμά (έως τέσσερις υποψηφίους). Τον δρόμο της συναίνεσης έδειξε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κλείνοντας τις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο θεσμικό εργαλείο. «Θεσμικό εργαλείο που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές», τόνισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version