Τον απόλυτο αιφνιδιασμό έκανε χθες ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας στο υπουργικό συμβούλιο την επιστολική ψήφο.

Ένα μέτρο αντιμετώπισης της αποχής, αλλά και ουσιαστικής διευκόλυνσης, καθώς θα δοθεί -σε πρώτη φάση στις προσεχείς ευρωεκλογές- η δυνατότητα σε όσους εκλογείς πρακτικά εκείνη την ημέρα των εκλογών δεν θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες, να συμμετάσχουν στη διαδικασία ψηφίζοντας από το σπίτι τους.

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα που εφαρμόζει επιστολική ψήφο, με την ηγεσία του ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως και Θοδωρή Λιβάνιο να δουλεύουν εδώ και πολύ καιρό πάνω στη ρύθμιση αυτή, με οδηγό τα ανάλογα πετυχημένα συστήματα σε άλλες χώρες.

«Με μια απλή, εύκολη και απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό, και όσοι ζουν στην Ελλάδα και επιθυμούν, θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν και χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα», επισήμανε η Νίκη Κεραμέως.

Ανέφερε, ακόμα, ότι θα ακολουθήσουν εκτενείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του νέου έτους.

Τι θα ισχύσει με την επιστολική ψήφο
Κατ’ αρχάς, σε πρώτη φάση θα ισχύσει στις ευρωεκλογές τον επόμενο Ιούνιο.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Λιβάνιος, στο εξωτερικό θα έχουμε μόνο επιστολική ψήφο, άρα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

Ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο εντός Ελλάδος
Όσον αφορά τους εκλογείς που ζουν στην Ελλάδα, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν, για να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας, θα πρέπει να αναφέρεται η αιτία που ο εκλογέας δεν μπορεί να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο (π.χ. λόγοι υγείας, ηλικίας, εργασίας) ή δεν θα χρειάζεται αιτιολογία. Αυτό μένει να διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα.

Πώς γίνεται η αίτηση για επιστολική ψήφο
Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο με αίτηση που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του Τaxisnet και η προθεσμία της αίτησης θα λήγει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει.

Οι φάκελοι θα αρχίσουν να στέλνονται στους αποστολείς το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές, με προτεραιότητα τους εκλογείς του εξωτερικού. Την αποστολή των φακέλων και της επιστολικής ψήφου θα αναλάβουν εταιρείες ταχυμεταφορών που θα αναδειχθούν μετά από διαγωνισμό.

Ο εκλογικός φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες και με κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

Οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Τελείως διαφορετικό το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου
Το ψηφοδέλτιο δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που γνωρίζουμε.

Στην μπροστινή όψη θα έχει όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και η επιλογή θα γίνεται με σταυρό στο κουτάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα και το έμβλημα του κόμματος.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές επιλέγονται στην πίσω όψη, όπου υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο που περιλαμβάνει 42 αριθμημένα τετράγωνα (από το 1 έως το 42) που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων του κάθε κόμματος. Αντί για σταυρό, ο εκλογέας κυκλώνει τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο που επιθυμεί. Ο αριθμός που θα αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο θα αναφέρεται στο έντυπο οδηγιών.

Απαραίτητη η υπεύθυνη δήλωση για να καταμετρηθεί η ψήφος
Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον εκλογέα η υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτήν συμπληρώνει τα πεδία που προβλέπονται και δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία και ότι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου.

Σε περίπτωση που επιλεγεί κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιος, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Τι θα περιέχει ο φάκελος της ψήφου -Η αποστολή με courier
Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει, βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον αποστέλλει, χωρίς χρέωση, μέσω ταχυδρομείου ή συνεργαζόμενης εταιρείας ταχυμεταφορών.

Τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο και την υπεύθυνη δήλωση τον βάζει στον φάκελο επιστροφής και τον στέλνει στη διεύθυνση του παραλήπτη που είναι προσυμπληρωμένη στον φάκελο, χωρίς επιβάρυνση, είτε με το ταχυδρομείο είτε με συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών.

Πώς γίνεται η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου
Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών. Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου. Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα.

Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητές ΣτΕ, εισηγητές Ελεγκτικού Συνεδρίου) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους.

Η επιτροπή παραλαμβάνει τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου και ελέγχει με βάση τον ειδικό εκλογικό αριθμό του εκλογέα (που αναγράφεται στο εξωτερικό μέρος του φακέλου) την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

Στη συνέχεια ενημερώνει τον εκλογέα με e-mail για την παραλαβή του φακέλου. Ακολούθως σημειώνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου και τοποθετεί τον φάκελο της επιστροφής εκλογικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος όπου ανήκει ο εκλογέας.

Τα σημεία αποστολής των επιστολικών ψήφων μπορεί να είναι σε δημόσια ή και ιδιωτικά κτίρια, τα οποίο θα μισθωθούν για τον σκοπό αυτόν (π.χ. εκθεσιακός χώρος). Ο χώρος όπου θα βρίσκονται οι κάλπες θα φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και θα παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Και αν χαθεί η ψήφος; Αν κάποιος το μετανιώσει;
Εάν κάποιος πάει να ψηφίσει στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχει εγγραφεί να ψηφίσει επιστολικά, ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει, καθώς θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στον εκλογέα και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει.

Εάν δεν φτάσει ο φάκελος έγκαιρα ή χαθεί από τον παραλήπτη, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας, θα ενημερωθεί για τη μη παραλαβή του φακέλου και ο εκλογέας θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία εκεί.

Όσοι μετανιώσουν και θέλουν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία αρκεί να μη στείλουν την επιστολική ψήφο. Αν ο φάκελος δεν έχει παραληφθεί εμπρόθεσμα (δηλαδή έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών), τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα ενημερωθεί για τη μη παραλαβή του φακέλου, και ο εκλογέας θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία.

“https://www.iefimerida.gr”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version