Στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε ετήσια βάση από 3,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο.

Επιβράδυνση των αυξήσεων στα τρόφιμα – Επιτάχυνση στις υπηρεσίες

H νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα οφείλεται στις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες επιταχύνθηκαν στο 3,9% από 3,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ επιτάχυνση στο 2,1% από 1,7% σημείωσαν και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1%, λιγότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο (-2,8%), ενώ οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού συνέχισαν να επιβραδύνονται.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν 4,8% έναντι αύξησης 5,8% τον Φεβρουάριο, αλλά η αποκλιμάκωση αυτή δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει την επιτάχυνση στις τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.

Παρά την περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, ο ρυθμός αύξησής τους είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπου μειώθηκε στο 2,7% από 3,9% τον Φεβρουάριο.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – αυξήθηκε στο 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Οι υψηλότερες αυξήσεις στην Ευρωζώνη σημειώθηκαν στις τιμές των υπηρεσιών (4% όσο είχαν αυξηθεί και τον Φεβρουάριο), ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (2,7% έναντι 3,9%) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (1,1% έναντι 1,6%), ενώ οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν 1,8% έναντι μείωσης 3,7% τον Φεβρουάριο.

Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version