Πέμπτη, 24 Απριλίου
Δύο τεταρτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι Θεολόγος Κοκκινέλλης και Εμμανουήλ Πατρωνάκης, διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας «HackerOne Ambassador World Cup».

Η χώρα μας, έχοντας περάσει στη φάση των προκριματικών, θα συνεχίσει στον τελικό, το Μάιο, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι.

Ο Θεολόγος και ο Εμμανουήλ μιλούν στο protothema.gr σχετικά με τη συμμετοχή τους ενώ μοιράζονται και τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον.

«Είμαστε φοιτητές στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το σχολείο ακόμα, μας γοήτευε η πληροφορική και ο προγραμματισμός. Μέσα από διαγωνισμούς κυβερνοασφάλειας, όπως τα Capture The Flag (CTFs), ανακαλύψαμε ότι μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κυβερνοασφάλεια, καθώς συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την τεχνική γνώση», θα πουν στο protothema.gr ο Θεολόγος Κοκκινέλλης από τη Λέσβο και ο Εμμανουήλ Πατρωνάκης από το Ηράκλειο, αμφότεροι μέλη της ομάδας Δαίδαλος (0xdeada1u5), οι οποίοι διακρίθηκαν στο διεθνή διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας “HackerOne Ambassador World Cup” με την ομάδα της Ελλάδας.

Να σημειωθεί, ότι πρόκειται για δύο από τα 12 συνολικά μέλη της συγκεκριμένης ομάδας. Μαζί με συμμετέχοντες από 40 χώρες του κόσμου, η Ελλάδα βρέθηκε στις τέσσερις κορυφαίες χώρες του διαγωνισμού. Η συνέχεια έρχεται στον τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Ντουμπάι.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να βρισκόμαστε εκεί, εκπροσωπώντας την Ελλάδα μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων χωρών παγκοσμίως», δηλώνουν οι δύο νέοι.

Αναφορικά με το περιεχόμενο του διαγωνισμού, οι ομάδες εστιάζουν στον τομέα του ‘Bug Bounty’, δηλαδή πρέπει να εντοπίσουν και, στη συνέχεια, να αναφέρουν κρίσιμα κενά ασφαλείας σε πραγματικές διαδικτυακές εφαρμογές και συστήματα. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Όπως εξηγούν οι δύο φοιτητές, «συμμετείχαμε στον διεθνή διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας “HackerOne Ambassador World Cup”, στον οποίο διαγωνίζονται ομάδες από διάφορες χώρες στον εντοπισμό και την αναφορά πραγματικών κενών ασφαλείας σε εφαρμογές. Εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα μαζί με μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων με εμπειρία και μεράκι για το bug bounty.

Μέσα από αρκετούς γύρους, όπου κάθε φορά αντιμετωπίζαμε διαφορετική χώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να φτάσουμε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει η Ελλάδα σε αυτόν τον διαγωνισμό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τόσο ικανούς συμπαίκτες και να συμβάλουμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια».

Τι είναι το Bug Bounty;

«Το Bug Bounty είναι ένας τομέας της κυβερνοασφάλειας στον οποίο ερευνητές, γνωστοί και ως “ηθικοί χάκερς”, εντοπίζουν ευπάθειες σε πραγματικά συστήματα και τις αναφέρουν υπεύθυνα πριν προλάβουν να τις εκμεταλλευτούν άλλοι με αρνητικό τρόπο.

Η φιλοσοφία του διαγωνισμού είναι ακριβώς αυτή: ενισχύουμε την ασφάλεια βοηθώντας εταιρείες να προστατευτούν καλύτερα», επισημαίνουν οι διακριθέντες.

Υπάρχουν “ηθικοί χάκερ”; Πού μπορούν να εργαστούν;

Σύμφωνα με τους ίδιους, “ηθικός χάκερ” θεωρείται «ο ειδικός στην κυβερνοασφάλεια που βοηθά στην ενίσχυση της ασφάλειας εντοπίζοντας και αναφέροντας ευπάθειες προτού τις βρουν κακόβουλοι χρήστες.

Επαγγελματικά, ο “ηθικός χάκερ” μπορεί να απασχοληθεί σε εταιρείες τεχνολογίας, στον δημόσιο τομέα, και γενικά σε κάθε οργανισμό που χρειάζεται να προστατεύσει τα δεδομένα και τα συστήματα του».

Το σήμερα και το αύριο

Σχετικά με το πως έφτασαν έως τον διαγωνισμό, ο Θεολόγος και ο Εμμανουήλ αναφέρουν:

«Η διαδρομή μας ξεκίνησε από τη συμμετοχή μας σε μικρότερους διαγωνισμούς και σταδιακά εξελίχθηκε, καθώς αποκτούσαμε περισσότερη εμπειρία και δεξιότητες. Ένα σημαντικό βήμα για εμάς ήταν η συμμετοχή μας στην Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας, μέσω της οποίας εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECSC (European Cyber Security Challenge).

Όλη αυτή η πορεία, που απαιτούσε συνεχή προσπάθεια και εξέλιξη, μας βοήθησε να χτίσουμε το απαραίτητο υπόβαθρο, ώστε να φτάσουμε τελικά στον HackerOne Ambassador World Cup. Εκεί πλέον είχαμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε πρακτικά τις γνώσεις μας και να συνεισφέρουμε ενεργά στην ασφάλεια του ψηφιακού κόσμου».

Όσο για το μέλλον, και οι δύο τονίζουν πως «στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εξερευνούμε και να εξελισσόμαστε στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Είναι ένας χώρος που μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ενεργά στην προστασία του ψηφιακού κόσμου, και θα θέλαμε μελλοντικά να συνεισφέρουμε επαγγελματικά και ερευνητικά στον τομέα αυτό».

Ως θετικά πρότυπα για τους συνομήλικους αλλά και τους νεότερους, δεν παραλείπουν να εκφράσουν την άποψή τους για όσους «κολλάνε» στις οθόνες και τα social media:

«Η τεχνολογία προσφέρει πολλές ευκαιρίες για δημιουργικότητα και εκπαίδευση, αρκεί να χρησιμοποιείται με ισορροπία. Η υπερβολική χρήση δεν είναι ποτέ ωφέλιμη, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος. Είναι σημαντικό να υπάρχει μέτρο, ώστε ο χρόνος στις οθόνες να αξιοποιείται για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα ωφελήσουν στο μέλλον».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version