Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου

Ο εγκέφαλός μας λαμβάνει μία σύντομη ενίσχυση μετά την άσκηση η οποία παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης ημέρας, δείχνει μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του UCL.

Προηγούμενες έρευνες σε εργαστηριακό περιβάλλον έχουν δείξει ότι οι γνωστικές επιδόσεις των ανθρώπων βελτιώνονται τις ώρες μετά την άσκηση, αλλά το πόσο διαρκεί αυτό το όφελος είναι άγνωστο.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ηλικίας 50 έως 83 ετών που έκαναν περισσότερη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα από ό,τι συνήθως κάνουν σε μια δεδομένη ημέρα, τα πήγαν καλύτερα στα τεστ μνήμης την επόμενη ημέρα.

Ο λιγότερος χρόνος καθιστικής ζωής και οι έξι ή περισσότερες ώρες ύπνου συνδέονταν επίσης με καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ μνήμης την επόμενη ημέρα.

Ο πιο βαθύς ύπνος (βραδέων κυμάτων*) συνέβαλε επίσης στη λειτουργία της μνήμης και η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αυτό εξηγούσε ένα μικρό μέρος της σχέσης μεταξύ της άσκησης και της καλύτερης μνήμης την επόμενη ημέρα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από 76 άνδρες και γυναίκες που φορούσαν συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας για οκτώ ημέρες και έκαναν γνωστικά τεστ κάθε μέρα.

Η επικεφαλής συγγραφέας Μικαέλα Μπλούμπεργκ δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα οφέλη της βραχυπρόθεσμης μνήμης από τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, ενδεχομένως μέχρι την επόμενη ημέρα αντί για λίγες ώρες μετά την άσκηση. Ο περισσότερος ύπνος, ιδιαίτερα ο βαθύς ύπνος, φαίνεται να συμβάλλει σε αυτή τη βελτίωση της μνήμης.

«Μέτρια ή έντονη δραστηριότητα σημαίνει οτιδήποτε ανεβάζει τους καρδιακούς σας παλμούς: αυτό θα μπορούσε να είναι γρήγορο περπάτημα, χορός ή περπάτημα σε μερικές σκάλες. Δεν χρειάζεται να είναι δομημένη άσκηση. Αυτή ήταν μια μικρή μελέτη και γι’ αυτό πρέπει να επαναληφθεί με μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων προτού μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα».

Βραχυπρόθεσμα, η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και διεγείρει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίοι βοηθούν μια σειρά από γνωστικές λειτουργίες.

Αυτές οι νευροχημικές αλλαγές είναι κατανοητό ότι διαρκούν έως και μερικές ώρες μετά την άσκηση. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι άλλες εγκεφαλικές καταστάσεις που συνδέονται με την άσκηση είναι πιο μακροχρόνιες. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση για έως και 24 ώρες.

ΠΗΓΗ: psychologynow.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Exit mobile version