Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
13 Απρ 2021

Καλαϊτζίδης: Έως 100% η ζημιά στις καλλιέργειες από τους παγετούς του Μαρτίου - Να δοθούν άμεσα προκαταβολές αποζημιώσεων Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ημαθία, μετά τους παγετούς στις 9 και 10 Μαρτίου, οι οποίοι επέφεραν έως 100% ζημία στις καλλιέργειες των αγροτών. Άμεσες θα πρέπει να είναι οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης αναφέρει ότι "μετά τους ισχυρούς παγετούς που σημειώθηκαν στην Ημαθία στις 9 και 10 Απριλίου, ζήτησα άμεσα από κλιμάκιο Γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ημαθίας, να πραγματοποιήσει σήμερα αυτοψία στις αγροτικές περιοχές Κουλούρας, Μελίκης, Αλεξάνδρειας, Π. Σκυλιτσίου, Αγίας Μαρίνας ,Αγίου Γεωργίου, Χαρίεσσας και Νάουσας. Το κάναμε σήμερα κι έχουμε συμπεράσματα. Έχοντας ήδη επισκεφθεί περιοχές που επλήγησαν, όπου είδα από κοντά την κατάσταση, συνομίλησα στα χωράφια με αγρότες και με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών αλλά κι έχοντας πλέον τις εκτιμήσεις των γεωπόνων της υπηρεσίας μας, συμπεραίνουμε από κάθε άποψη ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών της Ημαθίας, που στις περισσότερες περιπτώσεις αγγίζει το 100%. Δεν είναι υπερβολή αυτό που μετέφερα και εγγράφως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ, ότι σε σχέση με το αγροτικό προϊόν και την τοπική οικονομία, η Ημαθία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το ίδιο περιγράφω και σε έγγραφες αναφορές που κάναμε ως Π.Ε. Ημαθίας. Το αίτημά μας για άμεση προκαταβολή αποζημιώσεων, “χθες” χωρίς υπερβολή και όχι αύριο δεν θα μείνει μόνο στα λόγια κι αν χρειαστεί, μαζί με τους αγρότες, θα δώσουμε να το καταλάβουν καλύτερα. Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί διότι έχουμε εμπιστοσύνη στους συνομιλητές μας. Οι αγρότες μας, έχουν ξεπεράσει τα όρια της απόγνωσης και εμείς δεν μπορούμε να σταθούμε με σταυρωμένα χέρια.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το κλιμάκιο των γεωπόνων της Π.Ε. Ημαθίας και τα περιγράφει αναλυτικά στην επιστολή που έστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάππτυξης και στον ΕΛΓΑ ο αντιπεριφερειάρχης Ημααθίας Κώστας Καλαϊτζίδης είναι τα εξής:

Όσον αφορά την καλλιέργεια της ροδακινιάς και νεκταρινιάς, οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που σε πολλές ποικιλίες αγγίζει το 100% ανάλογα με την περιοχή. Επίσης, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της ατροφίας καρπών λόγω των παγετών, με συνέπεια όσο πλησιάζουμε στα στάδιο του αραιώματος των καρπών, η ζημιά να είναι ανυπολόγιστη.
Στην καλλιέργεια της βερυκοκιάς και δαμασκηνιάς, θεωρούμε ότι η ζημιά είναι πλέον στο 100%.
Αναφορικά με την καλλιέργεια της κερασιάς, οι τελευταίοι παγετοί, που σε πολλές ποικιλίες βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, η ζημιά αγγίζει το 100%.
Στην καλλιέργεια της αχλαδιάς, στις πρώιμες ποικιλίες, είχε ήδη διαπιστωθεί μεγάλη ζημιά τις προηγούμενες μέρες και με τους τελευταίους παγετούς η ζημιά εντοπίζεται πλέον και στις οψιμανθείς ποικιλίες, ενδεχομένως πολλή μεγαλύτερη με την πάροδο των ημερών.
Στην καλλιέργεια της μηλιάς, ποικιλίες που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, παρατηρείται μεγάλη ζημιά.
Όσον αφορά την καλλιέργεια της ακτινιδιάς, σε νεαρά φυτά διαπιστώνεται ξήρανση βλαστών και αυτό έχει σαν συνέπεια ο οπωρώνας να ξεκινήσει από την αρχή με καινούριους βλαστούς. Στα ενήλικα παρατηρήθηκαν ξηράνσεις καρποφόρων οργάνων και βλαστών, οπότε η ζημιά και στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι πολλή μεγάλη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Συμπερασματικά διαπιστώθηκε ότι οι παγετοί που επικράτησαν στην Ημαθία τέλη Μαρτίου για 4-5 συνεχόμενες ημέρες και με τους δύο ισχυρούς παγετούς του Απριλίου, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημίες σε δενδρώδεις καλλιέργειες με συνέπεια τον μαρασμό της εξαγωγικής δραστηριότητας των νωπών φρούτων αλλά και της μεταποιητικής βιομηχανίας, που είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, λόγω έλλειψης πρώτης ύλης. Συνεπώς , όπως τόνισα και πριν, δεν υπάρχει χρόνος για καμία καθυστέρηση και η συμπαράσταση της Πολιτείας προς τους πληγέντες αγρότες, πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική.

 

#pgnews #ΑΓΡΟΤΙΚΑ #ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 554 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top