Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
04 Φεβ 2014

Προς επανεξέταση βαίνει το όριο των 10.000 ευρώ

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

«Ζητήσαμε ένα εύρος συν - πλην από το όριο των 10.000 ευρώ, ένα εύρος για παράδειγμα 500-800 ευρώ. Αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δέχτηκε αυτό το αίτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της έκθεσης. Μιλώντας μάλιστα στο Βήμα FM, o ίδιος τόνισε ότι το πλαφόν των 10.000 ευρώ δεν έχει οριστικοποιηθεί: «Ο διάλογος είναι διαρκής, τίποτα δεν αποκλείεται, θα το ζυγίσουν στο Εθνικής Οικονομίας και θα δούμε».

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την πρόταση του υπουργείου για διαμόρφωση του ορίου στα 20.000 ευρώ. 


Ελαστικότητα στην υποβολή δηλώσεων

Επιπλέον, ο κ. Τσαυτάρης αποκάλυψε ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτό το αίτημα η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων  «να γίνεται μεν, απλοποιημένη δε και οι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα θα τα ενημερώνουν μία φορά το χρόνο και όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα μία ή δύο φορές το χρόνο». 
Έθεσε επίσης ζήτημα επιπλέον αλλαγών στο σύστημα των βιβλίων καθώς «αν τα βιβλία εσόδων-εξόδων παραμείνουν ως βιβλία εσόδων και πληρωμών, όπως προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο μέχρι τώρα, τότε θα μείνουν εκτός κάποιες δαπάνες που κάνει ο γεωργός, όπως για παράδειγμα η απόσβεση των μηχανημάτων του, η απόσβεση των παγίων, όπως η αγορά ενός καινούργιου μηχανήματος». 
Τόνισε, επίσης, για άλλη μια φορά ότι για όλα τα ζητήματα « ο διάλογος είναι διαρκής». 


Χαρακόπουλος: «Παραμένουν στον ΟΓΑ οι αγρότες που ανοίγουν βιβλία»

Στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Μάξιμος Χαρακόπουλος διαβεβαίωσε επίσης ότι οι αγρότες που τηρούν βιβλία θα παραμείνουν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ αποκαλύπτοτνας ότι έχει υπάρξει σχετική συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας.  «Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, να ξεκαθαρίσουμε ότι, όπως με διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εργασίας, οι αγρότες που τηρούν βιβλία παραμένουν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.


Θεοχάρης: «Δε θα υπάρξει παράταση για τους αγρότες»

Πάντως ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης δηλώνει… άγνοια για όλα τα παραπάνω και, επιπλέον, απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με πρόστιμα όσους αγρότες καθυστερήσουν την ένταξή τους στο νέο καθεστώς. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας στο twitter σε σχετική ερώτηση φορολογούμενου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για διπλασιασμό του ορίου των 20.000 ευρώ και προειδοποίησε ότι «όποιος δεν προχωρήσει να ξέρει ότι δε θα υπάρχει παράταση».


Αναλυτικά τα βασικά σημεία της δήλωσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν ως εξής: «Η προσπάθεια είναι συνεχής. Οι αγρότες να είναι σίγουροι ότι είμαστε δίπλα τους. Δεν είμαστε απέναντι»

 

«Ο διάλογος με τους αγρότες είναι συνεχής. Δε σταματά ποτέ. Και προχθές ερχόμενος στην έκθεση είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με εκπροσώπους αγροτών από τη Χαλκιδική. Έθεσαν κάποια επιπλέον σημαντικά θέματα. Κι έχουν δίκιο στα θέματα αυτά. Η συζήτηση που κάνουμε, τόσο εμείς, όσο και οι αγρότες με το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζεται.

Η προσπάθεια είναι συνεχής. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κι άλλα θέματα και να είναι σίγουροι και οι αγρότες ότι είμαστε δίπλα τους. Δεν είμαστε απέναντι.

Το μέτρο της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων είναι σωστό και θα λύσει πολλά προβλήματα. Το ζητούν και οι ίδιοι οι αγρότες, οι 100.000 αγρότες που ήδη το εφαρμόζουν, γιατί θα λύσει πολλά προβλήματα, όπως των «ελληνοποιήσεων», των πλαστών τιμολογίων, των υπερβολών στην επιστροφή ΦΠΑ, της ορθής επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών.

Μόλις χθες, έως αργά το βράδυ, έγινε μια αντίστοιχη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα θέματα που θέσαμε μεταφέροντας την εμπειρία μας και τα αιτήματα των αγροτών έγιναν αποδεκτά. Τι ζήτησαν και είναι λογικό:

1.      Οι αγρότες που έθεσαν το θέμα του κατώτατου ορίου εισοδήματος για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων μας  είπαν: «είναι πρόωρο από τώρα να προβλέψουμε αν είμαστε πάνω ή κάτω από 10.000 ευρώ -εφόσον μείνει αυτό το όριο- αν είμαστε κάτω από 10.000 ευρώ, άρα δεν πρέπει να τηρούμε βιβλίο εσόδων-εξόδων, ή πάνω από 10.000 ευρώ. Κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, γιατί δεν ξέρουμε τι παραγωγή θα έχουμε και τι τιμές θα πιάσει η παραγωγή μας». Επανεξετάζουμε, λοιπόν το αφορολόγητο όριο, δεν πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί με το όριο αυτό. Ζητήσαμε ένα εύρος συν - πλην από το όριο των 10.000 ευρώ, ένα εύρος για παράδειγμα 500-800 ευρώ. Αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δέχτηκε αυτό το αίτημα.

2.      Μας έθεσαν το ζήτημα  αν τα βιβλία εσόδων-εξόδων θα παραμείνουν ως βιβλία εσόδων και πληρωμών, όπως προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο μέχρι τώρα. Τότε θα μείνουν εκτός κάποιες δαπάνες που κάνει ο γεωργός, όπως για παράδειγμα η απόσβεση των μηχανημάτων του, η απόσβεση των παγίων, όπως η αγορά ενός καινούργιου μηχανήματος.

3.      Έθεσαν επίσης το θέμα του πετρελαίου. Πολλοί γεωργοί που είναι οι ίδιοι καλλιεργητές και δουλεύουν οι ίδιοι τα μηχανήματά τους, είναι πολύ εύκολο να τους επιστρέψουμε τον Ειδικό Φόρο Πετρελαίου και μάλιστα μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Όμως, υπάρχει και μια κατηγορία αγροτών που δεν έχουν μηχανήματα και αναθέτουν σε άλλους να οργώσουν τα χωράφια τους. Επομένως, μας ρωτούν: «Πώς θα πάρω την επιστροφή του πετρελαίου; Πώς θα αποδείξω ότι το καλλιεργώ; Πώς θα φανεί η δαπάνη για το πετρέλαιο;».

Σε αυτήν την περίπτωση δύο πράγματα μπορούν να γίνουν: Ή αυτός που όργωσε το χωράφι του διπλανού θα πρέπει να του δώσει ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών ή με την απόδειξη αυτή ο γεωργός που δεν έχει το μηχάνημα θα πρέπει να το βάλει στο βιβλίο εσόδων-εξόδων και να δικαιολογήσει τα έξοδα για το πετρέλαιο.

4.      Για το θέμα του ΦΠΑ: Ακούμε τις εμπειρίες και τα αιτήματά των αγροτών. Πολλοί αγρότες που ανήκουν σε ομάδες ή συνεταιρισμούς δίνουν τα προϊόντα τους ώστε να τα διαχειριστεί η ομάδα ή ο συνεταιρισμός, όπως και τις πωλήσεις και το ΦΠΑ. Άρα εμείς προτείνουμε να αφεθεί η διαχείριση του ΦΠΑ στην ομάδα για λογαριασμό των μελών της. Κάτι που αντιμετωπίζει θετικά το Υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών έκανε αποδεκτό ότι η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων  θα γίνεται μεν, απλοποιημένη δε και οι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα θα τα ενημερώνουν μία φορά το χρόνο και όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα μία ή δύο φορές το χρόνο.

Είμαστε στην ίδια πλευρά με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι διαρκής».

 

agronews.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 268 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top