Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
12 Φεβ 2014

Στα αγροτικά προϊόντα υπεραξίας το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Στη δημιουργία επώνυμων αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας βρίσκεται το κλειδί για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, όπως υποστηρίζει μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με την τράπεζα η οποία χρησιμοποιεί πρόσφατα στατιστικά στοιχεία (μέχρι το 2012), το βασικό γνώρισμα των ελληνικών εξαγωγών «είναι η πολύ μικρή προστιθέμενή τους αξίας καθώς η χώρα μας εξάγει βασικά αγαθά σε ακατέργαστη και πρωτογενή μορφή χωρίς να υφίστανται καμία περαιτέρω επεξεργασία επί ελληνικού εδάφους, γεγονός που θα αύξανε το οικονομικό όφελος των εξαγωγών για την ελληνική οικονομία και θα συνέβαλε στην ανάδειξη επώνυμων ελληνικών προϊόντων».

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 54η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με βάση το δείκτη εξειδίκευσης εξαγόμενων εμπορευμάτων.

«Η πρόκληση λοιπόν για το μέλλον δεν μπορεί να είναι η αύξηση των μεριδίων αγοράς μέσω της περαιτέρω συμπίεσης του εργατικού κόστους. Αντίθετα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω εγχώρια επεξεργασία των προϊόντων, μεταλλευμάτων και αγροτικής παραγωγής, στα οποία η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, με ταυτόχρονη ανάδειξη ελληνικών επώνυμων προϊόντων, τα οποία θα μπορέσουν να ενσωματώσουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους, απαλλάσσοντας τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις από το συνεχή ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού εργατικού και παραγωγικού κόστους», είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός.

Σε επίπεδο προϊόντων, η έρευνα πιστοποιεί ότι  τα πετρελαιοειδή αποτελούν με διαφορά τη πιο σημαντική κατηγορία στο ελληνικό εξωτερικό εμπόριο, τόσο σε επίπεδο εξαγωγών όσο και εισαγωγών, ενώ στις πρώτες θέσεις στη συμβολή των εξαγωγών είναι τα φρούτα και λαχανικά και τα μεταλλεύματα.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι εξαγωγές των φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία προϊόντα εμφανίζουν υψηλή συμμετοχή και σε επίπεδο εισαγωγών, και συγχρόνως αξιοσημείωτες είναι οι εισαγωγές του φωταερίου (φυσικού και βιομηχανικού) και των ηλεκτρικών συσκευών και μηχανημάτων.

 

agronews.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 263 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top