Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
25 Σεπ 2013

Χαμηλότοκα δάνεια για αγρότες από την Τράπεζα Πειραιώς

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Με κεφάλαια της τράπεζας Πειραιώς θα χρηματοδοτηθεί εντέλει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας παρέχοντας χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες με επιτόκιο λίγο πάνω από το 4%. Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), σύμφωνα με τον οποίο η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς κρίθηκε ως η καλύτερη μεταξύ των 5 φιναλίστ τραπεζών.

 

Στόχος του νέου Ταμείου, που φιλοδοξεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είναι μέσω ενός «κουμπαρά» 253 εκατ. ευρώ να παράσχει χαμηλότοκα δάνεια και εγγυητικές επιστολές στους χιλιάδες παραγωγούς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην ύπαιθρο μέσω των δράσεων του κοινοτικού προγράμματος του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης («Αλέξανδρος Μπαλταντζής»). 

Στον σχετικό διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενες τράπεζες είχαν κληθεί να δώσουν η καθεμία τη δική της προσφορά, δηλαδή τόσο το επιτόκιο που μπορούν να προσφέρουν όσο και αν είναι σε θέση να καλύψουν το σύνολο της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής (είχε οριστεί στα 138 εκατ. ευρώ) προκειμένου να γίνουν συνεπενδυτές στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Τα υπόλοιπα 115 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το κοινοτικό πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και το επιτόκιο είναι μηδενικό.  

Η Τράπεζα Πειραιώς ικανοποίησε και τους δύο όρους του διαγωνισμού, καλύπτοντας αφενός το σύνολο του ποσού που είχε ζητηθεί, αφετέρου προσφέροντας επιτόκιο 6,95% (συν Euribor 3 μηνών συν την εισφορά 0,60% του Ν. 128/1975).
Επομένως, το τελικό επιτόκιο για τον «κουμπαρά» των 253 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται σε λίγο πάνω από 4%, όταν σήμερα στην τραπεζική αγορά τα αντίστοιχα επιτόκια ξεκινούν από 8%.

Μέσω του νέου Ταμείου θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο των επενδύσεων που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν από κοινοτικά προγράμματα, δηλαδή οι 6.500-7.000 μικρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα («σχέδια βελτίωσης»), οι 330 στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα. Στόχος είναι να επιλυθεί το βασικό πρόβλημα των περισσότερων αγροτών, δηλαδή το να εξασφαλίσουν μέσω δανείου το 30% του συνολικού προϋπολογισμού της αγροτικής τους επένδυσης, όπως ακριβώς απαιτούν οι όροι των κοινοτικών προγραμμάτων του υπουργείου. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 261 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top