Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
28 Ιουλ 2020

Είναι έτοιμος ο Δήμος για τα μεγάλα προγράμματα που έρχονται; - Άρθρο του Νίκου Σουρλόπουλου

Γράφτηκε από τον 
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Άρθρο του Νίκου Σουρλόπουλου

Υπεγράφησαν πριν λίγες ημέρες από τον υπουργό Εσωτερικών οι έξι πρώτες προσκλήσεις για έργα του νέου Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που διαδέχτηκε το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Ο προϋπολιογισμός των προσκλήσεων φτάνει το 1,14 δισ. και δικαιούχοι είναι όλοι οι 332 Δήμοι, οι 13 Περιφέρειες της χώρας, οι ΔΕΥΑ και Σύνδεσμοι Ύδρευσης .

Αφορούν δηλαδή και το Δήμο Αλεξάνδρειας και τη ΔΕΥΑ. και θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να προετοιμαστεί ώστε να αξιοποιήσει επ ωφελεία του τόου και των δημοτών μας τα περσσότερα χρήματα από τα προγράμματα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα οι έξι προσκλήσεις αφορούν τυς παρακάτω άξονες.:

 

1. Υποδομές ύδρευσης 300.000.000 ευρώ.

2. Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων 150.000.000 ευρώ.

3.Ανάπτυξη της υπαίθρου-Αγροτική Οδοποιία 150.000.000 ευρώ.

4. Αστική αναζωογόνηση 400.000.000 ευρώ.

5. Ωρίμαση έργων και δράσεων για την ωρίμαση του προγράμματος 100.000.000 ευρώ.

6. Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος) 40.000.000 ευρώ.

 

Όλοι οι άξονες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.

Ο πρώτος που αφορά υποδομές ύδρευσης μπορεί να δώσει λύσεις σε περιοχές του Δήμου που πίνουν ακόμα νερό από γεωτρήσεις.

Ο δεύτερος άξονας μπορεί να βοηθήσει το Δήμο μας να αναβαθμιστέι ενεργειακά. Να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε στέγες δημοσίων κτιρίων , με μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Οτρίτος άξονας που αφορά την Αγροτική Οδοποϊα δεν χρειάζεται παραπάνω επεξήγηση. Όλοι γνωρίζουν τηις μεγάλες ανάγκες του Δήμου Αλεξάνδρειας, ενός κατεξοχήν αγροτικού Δήμου, σε αγροτική οδοποιϊα.

Το ίδιο ενδιαφέρουσες είναι και οι άλλες προσκλήσεις για παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον καθώς επίσης και για τους προσεισμικούς ελέγχους.

 

Το ερώτημα που τίθεται όμως προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος Αλεξάνδρειας να ενταχθεί σ’αυτά τα προγράμματα αλά και σε επόμενα που θα έρθουν, ώστε να δει ο Αλεξανδρινός πολίτης έργα που θα του αναβαθίσουν τη ζωή, είναι το εξής:

Είναι έτοιμος ο Δήμος; Έχει έτοιμες μελέτες ώστε να μπορέσει να τις εντάξει σ’αυτά τα προγράμματα;

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου είναι μεγάλο και έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους και από τον ίδιο το δήμαρχο.

Ως εκ τούτου οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Κι όμως ο Δήμος χρειάζεται ένα άλμα, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο με μια μεγάλη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ. Θα έρθουν κι άλλα μέσω των 70 δις που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη.

Θα πρέπει ο Δήμος να ενεργοποιηθεί, να ανεβάσει τους ρυθμούς και να αξιοποιήσει στο μέγιστο κάθε ευκαιρία που θα υπάρξει.

Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου οι πόλεις ανταγωνίζονται η μία την άλλη στο ποιά θα πάρει τα περισσότερα κονδύλια, αν ο Δήμος μας δεν προετοιμαστεί, θα καταδικαστεί σε μαρασμό.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Διαβάστηκε 973 φορές
Κατηγορία EDITORIAL

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 228 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top