Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
18 Απρ 2015

Ρήξη ή συμβιβασμός;

Γράφτηκε από τον 
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Το δίλημμα του τίτλου αυτού του κειμένου βρίσκεται στα στόματα και στη σκέψη κάθε Έλληνα αυτό τον καιρό, με αφορμή τη διαπραγμάτευση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τους “θεσμούς”.
Οι περισσότεροι γοητεύονται από τη ρήξη. Ίσως γιατί παραπέμπει στη λέξη “Επανάσταση”, την οποία έχουμε χρωματίσει θετικά όλοι μας.
Γι'αυτό ίσως φταίει και ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία. Μια ιστορία πολέμων και επαναστάσεων, στρατηγών και αυτοκρατόρων, νικητών και ηττημένων.
 
Αντίθετα δεν διδασκόμαστε επαρκώς τις ιστορίες των επιστημόνων, των ερευνητών, των φιλοσόφων. Τις ιστορίες της επίπονης εργασίας, της σιωπηρής αναζήτησης, της σταδιακής ανακάλυψης. Των συνεχών διαψεύσεων και ανατροπών και των νέων τροποποιήσεων και αλλαγών.
Ο τρόπος σκέψης μας είναι πολλές φορές μονοδιάστατος. Ο πόλεμος που κερδίζεται ή χάνεται. Οι καλοί από τη μία και οι κακοί από την άλλη. 
Και η αλήθεια; Μα φυσικά είναι πασιφανής και την κατέχουμε εμείς! Άρα οι άλλοι εξυπηρετούν αλλότριους και σκοτεινούς σκοπούς...
 
Ως εκ τούτου επιδιώκουμε “καθαρές” λύσεις! Να καθαρίσουμε μια κι έξω. Να κόψουμε το γόρδιο δεσμό. Με ένα πόλεμο, μία επανάσταση, μία ρήξη.
Δεν μας αρέσει το πολιτικό σύστημα; Να φέρουμε μια δικτατορία να τελειώνουμε μ΄αυτούς: “Ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται” αναφωνούν κάποιοι.
Δεν μας αρέσει η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους; Έχουμε τη ρήξη στο τσεπάκι μας! “Έχουν περισσότερα να χάσουν από εμάς”.
 
Και μετά; 
Οι ολιστικές προσεγγίσεις, όπως μας προειδοποιεί ο Καρλ Πόππερ, κρύβουν εντέχνως την αδυναμία μιας επαρκούς ανάλυσης της κατάστασης. Αποτελούν με άλλα λόγια μιαν υπεραπλούστευση ενός πολύπλοκου συστήματος, που εξυπηρετεί μόνο τη δική μας ανεπάρκεια και δεν παράγει λύσεις.
 
Αντίθετα, η παραδοχή των δυσκολιών και της πολυπλοκότητας μιας κατάστασης, οδηγεί σε μια πιο μετριοπαθή στάση. Οδηγεί σε μια προσπάθεια για βαθύτερη κατανόηση των πραγμάτων και σε μια προσπάθεια σταδιακής επίλυσης των προβλημάτων.
Οι περισσότεροι στην καθημερινή – πρακτική ζωή μας αναγνωρίζουμε τα οφέλη αυτής της προσέγγισης και λίγο πολύ την εφαρμόζουμε. Όταν η δουλειά μας δεν πάει πολύ καλά δεν λέμε με την πρώτη: “Την κλείνω. Αλλάζω δουλειά”. Προσπαθούμε να δούμε τί φταίει. Αλλάζουμε κάτι, τροποποιούμε κάτι άλλο, βλέπουμε τις αντιδράσεις, ξαναπροσπαθούμε.
Αναγνωρίζουμε το κόστος των ακραίων λύσεων και συχνά γινόμαστε ελαστικότεροι.
Άλλοτε πάλι όχι. Όταν δε καταπιανόμαστε με την πολιτική γινόμαστε εντελώς λαϊκιστές και επιρρεπείς στα ευκολάκια!
 
Εάν θέλουμε λοιπόν τη ρήξη οφείλουμε να αναλύσουμε σε βάθος τις επιπτώσεις αυτής της ρήξης και ιδιαίτερα τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε μετά.
Αν το κάνουμε αυτό, ίσως αντιληφθούμε ότι όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε όταν θα είμαστε πλέον μόνοι και απομονωμένοι, είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε και σήμερα, όντας μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. και με καλύτερους όρους.
 
Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Δεν θέλουμε να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, την απαραίτητη εργασία για μια οικονομία ανεξάρτητη και υγιή.
Πάμε με την πλάτη. Συρόμαστε αντί να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα.
Γι'αυτό και εύκολα αναζητούμε τη ρήξη και τη σύγκρουση με τους άλλους και όχι τη ρήξη και τη σύγκρουση με τις κατεστημένες αντιλήψεις μας. Η πρώτη σύγκρουση μας απομακρύνει από το πρόβλημα ενώ η άλλη το τοποθετεί μπροστά μας και μας καλεί για δουλειά.
 
Το δίλημμα δεν είναι ρήξη ή συμβιβασμός. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας ή αν θέλουμε να τα μεταφέρουμε σε μελλοντικό χρόνο που ειρήσθω εν παρόδω τελειώνει κι αυτός!
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Διαβάστηκε 1719 φορές
Κατηγορία EDITORIAL

proioy fani

Νίκος Φ. Σουρλόπουλος

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας και Πολιτικών Επιστημών

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα περί διάψευσης Μια ιστορία, δύο εκδοχές »

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 187 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top