Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
29 Ιαν 2021

Κατά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κατά της θεσμοθέτησης από το υπουργείο Παιδείας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των υποψηφίων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς με ψήφισμά του. Μεταξύ άλλων οι δημοτικοί σύμβουλοι της Καστοριάς θεωρούν ότι το μέτρο θα επηρεάσει αρνητικά τους υποψηφίους της φετινής χρονιάς που προετοιμάζονται υπό αντίξοοες συνθήκες πανδημίας και ότι θα αποδυναμώσει τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια οδηγώντας ενδεχομένως σε κλείσιμο πολλά περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι τάσσονται υπέρ των θέσεων της συνόδου των Πρυτάνεων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος.

 

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς έπειτα από την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η θεσμοθέτηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια, εκδίδει το παρόν Ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Υπουργό Παιδείας και θα κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες.

Επειδή η ρύθμιση αυτή, που προβλέπεται να ισχύσει από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα επηρεάσει χιλιάδες υποψηφίους που ήδη προετοιμάζονται και μάλιστα εν μέσω των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας.

Επειδή η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής-χωρίς τη λήψη παράλληλων ισοσταθμιστικών μέτρων- μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή αποδυνάμωση και συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων (τόσο στον αριθμό εισακτέων όσο και στη χρηματοδότηση).

Επειδή οδηγεί παράλληλα σε αφανισμό πολλά περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία αναμένεται να υπάρξουν κενές θέσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, γεγονός που θα συμπαρασύρει και τα τμήματα της Καστοριάς.

Επειδή θεωρείται βέβαιο ότι το μέτρο αυτό θα αφήσει εκτός ανώτατης εκπαίδευσης πολλούς υποψηφίους οι οποίοι στοχεύουν σε μία σειρά τμημάτων στα οποία η βάση εισαγωγής κινήθηκε πέρυσι αρκετά κάτω από τα 10.000 μόρια, όπως συνέβη και με τμήματα της Καστοριάς.

Επειδή τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και την δημογραφική ενδοχώρα τους.

Επειδή λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις όλων των φορέων της περιοχής αλλά και της τοπικής κοινωνίας, λόγω του ότι η Καστοριά βρίσκεται μονίμως αδικούμενη και έξω από κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό με πιο πρόσφατο γεγονός το ΣΔΑΜ.

Επειδή επιθυμία όλων μας είναι να έχουμε περιφερειακά Πανεπιστήμια αναπτυσσόμενα, ισχυρά, βιώσιμα και ανταγωνιστικά.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο να επανεξετάσει τις προθέσεις της αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τόσο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όσο και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Καστοριάς.

ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ

Με τις θέσεις της συνόδου των Πρυτάνεων όπως αυτές εκφράστηκαν στις 25-01-2021 με ουσιαστική ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων των περιφερειακών ιδρυμάτων.

 

#PressGreece

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 177 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top