Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
27 Φεβ 2021

INTERREG: Η Ευρώπη ενισχύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέσω Δήμων Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 Με τη συγχρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών καινοτομεί κάνοντας προληπτικές εξετάσεις  και δημιουργώντας ψηφιακούς ιατρικούς φακέλους για τους δημότες του.

 

Είναι κοινός τόπος ότι στη χώρα μας η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πάσχει. Οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας είναι πολλά τόσο σε προσωπικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Κατά καιρούς μάλιστα έχουν ακουστεί φωνές για μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων, ώστε ο κάθε Δήμος, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής να προσφέρει στους δημότες του καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Κι αν μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει ακόμα κάτι μακρινό, και είναι πολλές οι αμφιβολίες που διατυπώνονται στο κατά πόσο η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ικανή να αναλάβει ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό εγχείρημα, εντούτοις ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών να κάνει ένα πρώτο βήμα, πρωτοπορώντας στον τομέα αυτό και αποδεικνύοντας ότι όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει βούληση, υπευθυνότητα και στοχοπροσήλωση μπορεί να προσφέρει πολλά σε όλους τους τομείς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG συμμετέχει σε μια καινοτόμα πρωτοβουλία για “ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες για την ανάδειξη της ασφαλούς γήρανσης, της πρόληψης και της αυτόνομης διαβίωσης για όλους», με ακρωνύμιο «Cross4all»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα CROSS4ALL, οι δημότες και κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών μπορούν να επισκεφτούν το Δημοτικό Ιατρείο στο Β ΚΑΠΗ Νεάπολης, το οποίο έχει επανδρωθεί με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εξοπλιστεί με σύγχρονα, τελευταίας τεχνολογίας διαγνωστικά μηχανήματα, και να να αποκτήσουν τον προσωπικό τους συνολικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί είτε στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου.

Ο εξοπλισμός που προμηθεύτηκε ο Δήμος που περιλαμβάνει: διαδραστικούς σταθμούς πληροφόρησης/infokiosks, συσκευές Η/Υ, φορητές συσκευές, περιφερειακά, υπερηχοτομογράφο καρδιολογικής χρήσης, ειδικό εξοπλισμό λήψης βιοσημάτων για προληπτικούς υγειονομικούς ελέγχους και τηλεπαρακολούθηση όπως μετρητές γλυκόζης αίματος, ανιχνευτές πίεσης, παλμικά οξύμετρα, θερμόμετρα αυτιών, σπιρόμετρα, ζυγαριές, ηλεκτρονικά στηθοσκόπια, συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος, όργανα μέτρησης δραστηριότητας με παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού.

Τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων θα «ανεβαίνουν» σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το Εργαστήριο Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν ως συνολική εικόνα από οποιονδήποτε γιατρό της επιλογής του κάθε ασθενή.

Μάλιστα με την έναρξη του καινοτόμου αυτού προγράμματος ήδη 150 δημότες του Δήμου έχουν δημιουργήσει τους προσωπικούς τους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, σε δεύτερη φάση θα λειτουργήσει και Ειδική Κινητή Μονάδα, η οποία θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις σε δημότες για προληπτική εξέταση, πρώτη εκτίμηση, εξατομικευμένη υποστήριξη-παρακολούθηση και αποκατάσταση, για ψυχοθεραπεία υποστηρικτικού τύπου- συμβουλευτική, για υποστήριξη δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, κ.λπ., στο σπίτι του ίδιου του ωφελούμενου.

Ν. ΜΑΓΚΛΑΒΕΡΑΣ: ΠΡΟΤΥΠΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Στις 12 Φεβρουαρίου, τις δομές του Δήμου για το CROSS4ALL επισκέφτηκε ο ο καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής του Α.Π.Θ. Νίκος Μαγκλαβέρας, ο οποίος πραγματοποίησε ένα έλεγχο για την καλή λειτουργία του προγράμματος και ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος. Όπως σχολίασε ο Καθηγητής στο Δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών κ. Δανιηλίδη που τον συνόδευε «Έχετε κάνει πάρα πολλά στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κάνατε αυτό που λείπει και σ’ αυτό θα πατήσουμε. Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των χιλιάδων εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα δημοτικά ιατρεία. Ο δήμος σας είναι χρόνια μπροστά από τους άλλους δήμους και αποτελεί πρότυπο ψηφιακής υγείας, και είναι πολύ σημαντικό ότι διαθέτει τη σοβαρή υποδομή για το επόμενο βήμα».
Πρόσθεσε επίσης ότι «οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι πάρα πολύ μεγάλες. Η πληροφορία πια, η οποία βγαίνει από όλα τα εργαστήρια που έχει ο δήμος, από τη μία μεριά, και όλες οι πληροφορίες οι οποίες αφορούν την καθημερινή ζωή ενός πολίτη, μπορούν να ολοκληρώνονται και να δίνουν την καλύτερη πληροφορία που μπορεί να έχει ένας γιατρός για να μπορέσει να βγάλει την σωστή θεραπεία για τον οποιοδήποτε ασθενή»

Σ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ:ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης από την πλευρά του δήλωσε ότι “η νέα τεχνολογία δίνει τεράστιες δυνατότητες για την φροντίδα και την παρακολούθηση της υγείας μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά προβλήματα που υπάρχουν ή μπορεί να παρουσιαστούν”, ενώ πρόσθεσε ότι “ο στόχος μας είναι, κάποια στιγμή, αξιοποιώντας και τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά πείθοντας και την Πολιτεία επιτέλους να συμβάλει κάνοντας το άλμα μεταφέροντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι γνωστό ότι εξ αιτίας και της πανδημίας, ένα από τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί για την χώρα μας είναι η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα στελέχη και τον εξοπλισμό της μπορεί να καλύψει αυτό το κενό που υπάρχει στην πατρίδα μας».

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1.145.290,00€ και συγχρηματοδοτείται από την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 213.000 ευρώ, με χρηματοδότηση 100% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ενώ οι υπόλοιποι πέντε εταίροι που συμμετέχουν είναι το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επικεφαλής εταίρος), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Παράρτημα Βορείου Ελλάδος), ο δήμος Οχρίδας, η Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου St. Kliment Ohridski της Μπίτολα και η Κλινική καρδιαγγειακών παθήσεων St. Stephan Οχρίδας.

 

cohesion logo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 248 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top