Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
27 Φεβ 2021

Πόλεις με περιβαλλοντική συνείδηση και εθελοντική κουλτούρα, προάγει η Ευρώπη Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Στην έκδοση Περιβαλλοντικού Οδηγού και Οδηγού Καλών Πρακτικών για τον Εθελοντισμό προχώρησε ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου με τη συγχρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και η δημιουργία μιας κουλτούρας κοινωνικής υπευθυνότητας και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, είναι ανάμεσα στους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δημιουργήσουμε πόλεις με αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνίες με συνοχή που εμπνέονται από κοινά ιδανικά και αξίες.

Η σύνδεση του “ατομικού” με το “συλλογικό”, του ιδιωτικού χώρου με το δημόσιο χώρο, και η προαγωγή μιας σύγχρονης αντίληψης ότι για την πρόοδο των κοινωνιών χρειάζονται ενεργοί πολίτες, είναι σημαντικές και χρήσιμες ιδέες, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο “κατακερματισμένο” που έχει ανάγκη μιας διαφορετικής οργάνωσης για να επιβιώσει.

Ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε ο Δήμος Ευόσμου - Κορδελιού στη Θεσσαλονίκης με βοηθό την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Πολιτική Συνοχής υλοποιώντας μια δράση με τίτλο «Ενίσχυση οικολογικής συνείδησης και προώθηση περιβαλλοντικού εθελοντισμού” και προχωρώντας στην έκδοση δύο ενημερωτικών οδηγών για το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την ανάπτυξη του εθελοντισμού σε τοπικό επίπεδο. Τόσο ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ όσο και ο ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ συνιστούν μια από τις πρώτες δράσεις των προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος που θα υλοποιήσει ο δήμος,

Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘‘Κεντρική Μακεδονία 2014-2020’’ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Περιβαλλοντικός Οδηγός

Συγκεκριμένα ο «Περιβαλλοντικός Οδηγός» προσεγγίζει διεξοδικά τα οφέλη της ανακύκλωσης, παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης του Δήμου μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων που υλοποιούνται σήμερα, όπως οι Μπλε Κάδοι, οι μπλε κώδωνες, η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση τηγανελαίων, μοντέλα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. Παράλληλα δίνονται χρηστικές πληροφορίες για τη συμμετοχή των δημοτών στα προγράμματα, στις εκδηλώσεις και στις περιβαλλοντικές δράσεις που οργανώνει ο Δήμος, ενώ η έκδοση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού και του οράματος του Δήμου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων την επόμενη πενταετία.

Ο Δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού κ. Κλεάνθης Μανδαλιανος για το συγκεριμένο πρόγραμμα δήλωσε ότι “Η προστασία του περιβάλλοντος μπαίνει σε απόλυτη προτεραιότητα στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, ο οποίος προσανατολίζεται στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων υλικών. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κουλτούρας των λαών της Βόρειας Ευρώπης, είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί και από εμάς, αφού η ανακύκλωση είναι συνώνυμη του σεβασμού στο περιβάλλον, της εξοικονόμησης ενέργειας και οικονομικών πόρων.
Εκείνο που τελικά έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι το περιβάλλον και η υγεία μας. Οι ταχύτατοι ρυθμοί με τους οποίους ο σύγχρονος άνθρωπος παράγει απορρίμματα και εξαντλεί τους φυσικούς πόρους οδηγεί σε αδιέξοδο. Η πίστωση χρόνου έχει τελειώσει με το περιβάλλον να εκπέμπει σήμα κινδύνου. Είναι ώρα αφύπνισης, ώρα ευαισθητοποίησης, ώρα ευθύνης και ώρα δράστης από όλους μας”.

Οδηγός καλών πρακτικών περιβαλλοντικού εθελοντισμού

Ο «Οδηγός καλών πρακτικών περιβαλλοντικού εθελοντισμού» παρουσιάζει τις αρχές του κινήματος του εθελοντισμού, εστιάζοντας στην ανάγκη εμπλοκής των ίδιων των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από δοκιμασμένες συλλογικές πρακτικές κατά τα πρότυπα χωρών του εξωτερικού.

Είναι σημαντικό να αναφερθούμε σε μερικές από αυτές.

World Cleanup Day.
Παγκόσμια μέρα περιβαλλοντικής δράσης Η πρωτοβουλία “World Cleanup Day” ξεκίνησε το 2008 στην Εσθονία. Είναι η μέρα ορόσημο κατά την οποία ομάδες πολιτών συγκεντρώνονται εθελοντικά σε διάφορες περιοχές με ένα σκοπό, να καθαρίσουν το σημείο δράσης από όσα περισσότερα απορρίμματα μπορούν. Στα 11 χρόνια ενεργούς δράσης, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια εθελοντές σε 180 χώρες του πλανήτη έχουν κινητοποιηθεί, συγκεντρώνοντας χιλιάδες τόνους σκουπιδιών με τη συμμετοχή τους.

Plogging. Άσκηση και ταυτόχρονη περισυλλογή σκουπιδιών
Έρχεται από τη Σουηδία και είναι ο τέλειος συνδυασμός φυσικής άσκησης και προστασίας του περιβάλλοντος. Άρχισε το 2016 και έχει καταφέρει να διαδοθεί σε όλη την υφήλιο. Είναι ουσιαστικά προπόνηση χαλαρού τρεξίματος με την παράλληλη συλλογή μικρών σκουπιδιών που εντοπίζονται στη διαδρομή. Σήμερα έχει δημιουργηθεί πληθώρα τοπικών συλλόγων που στηρίζουν την πρακτική, οι οποίοι ανά περιόδους διοργανώνουν αντίστοιχες δράσεις. Μόνη της, η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία “Go Plog!” κατάφερε να περισυλλέξει περισσότερους από 16 τόνους εντός του 2018 αποτελώντας εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση.

Αστικοί Κοινοτικοί Κήποι
Οι αστικοί κήποι αποτελούν ένα όχι πρωτοεμφανιζόμενο φαινόμενο. Είναι χώροι συνάντησης όπου προσφέρουμε εθελοντικά εργασία, ανταλλάσσουμε γνώσεις και καλλιεργούμε λαχανικά και καλλωπιστικά φυτά. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής όλων μας, αναπτύσσεται το αίσθημα της κοινότητας ενθαρρύνοντας την κοινωνική αλληλεπίδραση ενώ παράλληλα, ομορφαίνει ο δημόσιος χώρος.

Διαχείριση και Αξιοποίηση Τροφικών Υπολειμμάτων
Κάθε χρόνο στην ΕΕ σπαταλούνται σχεδόν 90 εκατομμύρια τόνοι τροφής με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην κατά κεφαλήν απόρριψη τροφίμων ενώ ο περιορισμός του φαινομένου είναι στο επίκεντρο του φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ για την κυκλική οικονομία. Με τα δεδομένα αυτά, έχει αναπτυχθεί μία πληθώρα πρωτοβουλιών ενημέρωσης, ανάπτυξης λογισμικού και εθελοντικών δράσεων στο πλαίσιο πρόληψης και αξιοποίησης αποφευκτέων και αναπόφευκτων τροφικών υπολειμμάτων.

Furniture Matters. Δίκτυο διαχείρισης μεταχειρισμένων επίπλων
Το δημοτικό συμβούλιο του Lancaster σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση Furniture Matters αναλαμβάνει την περισυλλογή, επισκευή και μεταπώληση μεταχειρισμένων λευκών ειδών και επίπλων προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες περισυλλογής και εκκαθάρισης για τις κατοικίες της ευρύτερης περιοχής. Στόχος του εγχειρήματος είναι να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες σπιτιών χαμηλότερων εισοδημάτων και τους ενοικιαστές να αγοράσουν σε προσιτές τιμές έπιπλα και λευκά είδη βοηθώντας να εγκατασταθούν στο σπίτι τους.

Δημοτική-ιδιωτική πλατφόρμα crowdfunding για «πράσινες» δράσεις
Μία απλή, ευρηματική και πανέξυπνη λύση χρηματοδότησης «πράσινων» έργων μέσα στον αστικό ιστό έκανε πράξη η πόλη της Γάνδης στο Βέλγιο (πληθυσμός 250.000).
Επί της ουσίας, δημιουργήθηκε μία πλατφόρμα crowdfunding, η οποία χρηματοδοτεί ιδέες των πολιτών για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Η πλατφόρμα λειτουργεί με την υποστήριξη του Δήμου, στην οποία ο οποιοσδήποτε πολίτης της Γάνδης με μία καλή ιδέα για την αναβάθμιση της πόλης, μπορεί να υποβάλλει την σχετική πρόταση του. Η πρόταση αξιολογείται και εφόσον λάβει το «πράσινο φως», τότε μπορεί να αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση από ιδιώτες (που μπορεί να είναι πολίτες της Γάνδης ή οποιοσδήποτε άλλος), μέσω της πλατφόρμας. Το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης είναι μόλις 5 ευρώ, ενώ είναι δυνατή και η υποβολή αίτησης, προκειμένου η ιδέα να λάβει και επιδότηση από τον προυπολογισμό του Δήμου. Μέχρι στιγμής με αυτή την διαδικασία έχουν υλοποιηθεί δύο «πράσινα» project: α) Η ανάπτυξη αστικών δράσεων farming (κυρίως καλλιεργειών) και β) η κάλυψη προσόψεων κτιρίων με φυτά.

Save Your Hood. Διαδικτυακή ομάδα για οργάνωση καθαρισμών
Αφορά στο facebook group που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανελλαδικού lock down για να συντονίσει δράσεις καθαρισμού στο λεκανοπέδιο Αττικής. Οι διαχειριστές της διαδικτυακής ομάδας παροτρύνουν την καθεμία και τον καθένα μας για περισυλλογή σκουπιδιών παράλληλα με τον περίπατο που κάνουμε.
Έτσι, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τον κωδικό μετακίνησης 6 μπορούμε να προσφέρουμε όχι μόνο στους εαυτούς μας αλλά και στους γύρω μας, φροντίζοντας το δημόσιο χώρο.

Connect your City. Δίκτυο νέων εθελοντών
Το Connect your City είναι ένα Δίκτυο Νέων 16 έως 30 ετών και αποτελείται από
Κέντρα Νέων σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Εντός του δικτύου connect οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν σε μαθήματα μουσικής, ξένων γλωσσών, θεατρικά εργαστήρια, συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής ή προσωπικής ανάπτυξης, δραστηριότητες στη φύση, εικαστικά δρώμενα και πολλά άλλα. Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος να αναπτύξει, να σχεδιάσει, να οργανώσει και να υλοποιήσει τις ιδέες του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να απολαμβάνει και να μετέχει στις ιδέες των άλλων. Παράλληλα, οι εθελοντές μπορούν να κάνουν χρήση της Connect your City εφαρμογής από το κινητό τους με σκοπό να ενταχθούν στις δράσεις που έχουν οργανωθεί σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος, προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, ενέργειες παροχής βοήθειας ή υλικών αγαθών.

Πράσινες Στέγες στα Σχολεία
Μία από τις πιο «πράσινες» λύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και αισθητικής αναβάθμισης στα σύγχρονα κτήρια, είναι η δημιουργία φυτεμένων δωμάτων, πράσινων στεγών και ταρατσόκηπων. Mε τον όρο «πράσινες στέγες» εννοούμε την κάλυψη ενός δώματος, μιας ταράτσας ή μιας βεράντας με πράσινο, ανάλογα με τη διαμόρφωση του χώρου και τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Σχολικά συγκροτήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν υιοθετήσει την πρακτική αποτελώντας «αστικές νησίδες θερμότητας» αφού απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και τον θόρυβο. Παράλληλα θωρακίζουν τα κτήρια από άποψη υδατομόνωσης, ενώ φιλτράρουν και βελτιώνουν τον αέρα της πόλης. Ποια δραση θα μπορούσε να αποτελεί αποτελεσματικότερη μύηση στον περιβαλλοντικό εθελοντισμό από την συμπερίληψη των μαθητών στη συντήρηση και φροντίδα των σχολικών πράσινων ταρατσών και κήπων;

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ -ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

Παράλληλα αναφέρεται εκτενώς στις δράσεις και τις εθελοντικές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, καθώς και στην ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας του Δήμου προς ομάδες και ενεργούς πολίτες, για τον από κοινού σχεδιασμό και την υλοποίηση οικολογικών δράσεων και εκδηλώσεων.

Προσφέρουμε από Καρδιάς
Η εθελοντική οργάνωση «Προσφέρουμε από Καρδιάς» συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά και απορρυπαντικά και κάθε μήνα ετοιμάζει πακέτα τροφίμων για 102 άπορες οικογένειες, ανθρώπους που έχουν χάσει τις δουλειές τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναθρέψουν τα παιδιά τους.

Ανακύκλωση Χριστουγεννιάτικων Δέντρων
Η δράση στοχεύει στην εναλλακτική αξιοποίηση των φυσικών δέντρων μετά την εορταστική περίοδο, ώστε κανένα δέντρο να μην καταλήξει στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Τα δέντρα θα θρυμματιστούν και η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, αλλά και για άλλες χρήσεις όπως παραγωγή pellets, βιοκαυσίμων ή δευτερογενών υλικών.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου
Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου με βάση την οδηγία του ΥΠΑΙΘ δέχεται σχολικές ομάδες για να συμμετέχουν στα προγράμματά του.Τα προγράμματα που πραγματοποιούνται σχετίζονται με θεματικές ενότητες όπως:
Κλιματική αλλαγή, αστική βιωσιμότητα, πράσινη ενέργεια και διαφύλαξη υδάτινων
αποθεμάτων. Οι δράσεις αυτές αποτελούν ύψιστης σημασίας πρωτοβουλίες καθώς
προετοιμάζουν τους αυριανούς πολίτες για ανάληψη ευθυνών και πραγματοποίηση εθελοντικών ενεργειών που θα προφυλάξουν και διασώσουν τον περιβαλλοντικό πλούτο.


Το πρόγραμμα «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους» (ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.) είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα εθελοντικής δράσης για τη διαχείριση κινδύνων, κρίσεων και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, που σκοπό έχει την εκπαίδευση ενηλίκων για την απόκτηση εύρους δεξιοτήτων διαχείρισης κινδύνου.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2001 έως σήμερα και σ’ αυτό
έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί περίπου 10.000 εθελοντές. Τα θέματα στα οποία εκπαιδεύονται οι εθελοντές είναι: Σεισμοί, πυρκαγιές (Αστικές – Δασικές), πλημμύρες, ναυτικά ατυχήματα, προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, οργάνωση – διαχείριση καταυλισμών, παροχή πρώτων βοηθειών, διασώσεις, γνωσιακές παράμετροι (λύση προβλημάτων – λήψη αποφάσεων – διαχείριση πληροφορίας – λειτουργία σε ομάδες – διαχείριση πανικού.

 

cohesion logo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 157 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top