Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
KALIAANI
Ο Δήμος Νάουσας θα πάει το Άγιο Φώς στα σπίτια των δημοτών του
Τελευταία Ενημέρωση: Απρ 08 2020

Ο Δήμος Νάουσας θα πάει το Άγιο Φώς στα σπίτια των δημοτών του

Ο Δήμος Νάουσας ενημερώνει ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν με τον κορονοϊό, θα μεριμνήσει το...
Με τη συνδρομή της αστυνομίας η περισυλλογή των επικίνδυνων σκύλων στο Δήμο Βέροιας
Τελευταία Ενημέρωση: Απρ 08 2020

Με τη συνδρομή της αστυνομίας η περισυλλογή των επικίνδυνων σκύλων στο Δήμο...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους Δημότες του ότι παρόλο ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα...
Ξεκινούν τεστ κατ’ οίκον από 500 Κινητές Ομάδες Υγείας
Τελευταία Ενημέρωση: Απρ 07 2020

Ξεκινούν τεστ κατ’ οίκον από 500 Κινητές Ομάδες Υγείας

Ξεκινά αύριο, Τετάρτη, η λειτουργία των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού για τη λήψη δειγμάτων...
Κορωνοϊός: Χορηγία - μαμούθ 100 εκατ. δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Τελευταία Ενημέρωση: Απρ 07 2020

Κορωνοϊός: Χορηγία - μαμούθ 100 εκατ. δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Όπως η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν γνωρίζει σύνορα, έτσι και η αντιμετώπισή του είναι κοινή για όλο τον...
PANAPAKIDIS_PELLET
REVOIL

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ - Ο Πολίτης - Καθημερινή ενημέρωση από την Αλεξάνδρεια και όλη την Ημαθία
Ο ΠΟΛΙΤΗΣ
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Το κενό γνώσης σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού έχει προσφέρει γόνιμο έδαφος για κάθε είδους θεωρία: επιστημονικής φαντασίας, αμφιλεγόμενη ή ρεαλιστική.

Ένα βιοόπλο που κατασκευάστηκε από Κινέζους επιστήμονες. Ένας ιός που έφερε ο αμερικανικός στρατός στη Γουχάν. Αποτέλεσμα ατυχούς εργαστηριακής διαρροής. Μία παράπλευρη «αγορά» στις λαϊκές αγρίων ζώων στη Γουχάν.

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να καταδικάσουν τις εθνικιστικών καταβολών θεωρίες συνωμοσίας. Ωστόσο, αναφορικά με μία είναι διχασμένοι: για την προέλευση του ιού από μια λαϊκή αγορά στη Γουχάν, εκεί όπου άγρια ζώα κρατούνται σε κλουβιά και πωλούνται είτε για κατοικίδια είτε για φαγητό.

Πιστεύεται ότι κάποιο ζώο που μολύνθηκε από νυχτερίδα –ίσως ένας παγκολίνος- μόλυνε τον πρώτο άνθρωπο.

Η αλήθεια γύρω από το πώς ξεκίνησε η πανδημία παραμένει άπιαστη. Το CNNi συμβουλεύτηκε περισσότερους από έξι ειδικούς επιδημιολόγους σχετικά με τις καταβολές του ιού. Όλοι τους συμφώνησαν ότι όποιος ισχυρίζεται ότι γνωρίζει με βεβαιότητα την αρχική πηγή, απλώς εικάζει.

 

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι είτε η κινεζική είτε η αμερικανική κυβέρνηση εισήγαγαν σκόπιμα τον νέο κορωνοϊό στο κοινό.

Μέχρι στιγμή, μόνο ένα πράγμα μοιάζει πιθανό: προήλθε από τις νυχτερίδες.

Στην κινεζική αγορά
Είναι «η πιο απλή, προφανής και πιθανή εξήγηση», λέει ο δρ. Σάιμον Άντονι, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Columbia και κορυφαίο μέλος του PREDICT, του παγκόσμιου προγράμματος ανίχνευσης ιών σε ζώα ξενιστές με πιθανότητα πανδημίας. Το PREDICT την τελευταία δεκαετία έχει ανακαλύψει 180 κορωνοϊούς.

Αν και όλοι οι επιστήμονες απορρίπτουν τις θεωρίες συνωμοσίας περί βιοόπλων, υπάρχουν ερωτήματα που τους οδηγούν σε διαφωνία.

Ένα από αυτά είναι αν ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στη λαϊκή αγορά αγρίων ζώων της Γουχάν.

Οι υπέρμαχοι αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι το αιματοβαμμένο σκηνικό αυτών των λαϊκών όπου άγρια ζώα τίθενται προς σφαγιασμό και κατανάλωση είναι ένοχο. Οι διαφωνούντες, ωστόσο, παραθέτουν μία μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι πρώτοι γνωστοί ασθενείς δεν είχαν άμεση έκθεση στην αποκαλούμενη λαϊκή αγορά.

Μία ακόμη θεωρία – η οποία παρατέθηκε αρχικά από δύο Κινέζους ερευνητές στις αρχές Φεβρουαρίου και την οποία υιοθέτησε στις 31 Μαρτίου ο παρουσιαστής του Fox News Τάκερ Κάρλσον- θέλει τον Covid-19 να ήταν αποτέλεσμα ενός ατυχήματος σε ένα από τα δύο εργαστήρια κοντά στην αγορά της Γουχάν που πραγματοποιεί πειράματα με νυχτερίδες.

Οι περισσότεροι από τους ειδικούς με τους οποίους επικοινώνησε το CNNi απορρίπτουν τη θεωρία -οι εμπνευστές της οποίας φαίνεται πως απέσυραν στη συνέχεια στην εργασία τους- λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να τη στηρίζουν.

Η θεωρία άλλωστε απορρίπτεται κατηγορηματικά τόσο από την κινεζική κυβέρνηση όσο και από το εργαστήριο.

Ένας ειδικός ωστόσο, ένας καθηγητής χημικής βιολογίας και ειδικός στα βιοόπλα στο πανεπιστήμιο Rugers λέει ότι αυτή η θεωρία ίσως έχει κάποια βάση.

 

Κυνηγοί ιών
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές συμφωνούν ότι ο κορωνοϊός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους, φαινόμενο που ονομάζεται «ζωονοσολογική εξάπλωση».

Στις αρχές Φεβρουαρίου, Κινέζοι ερευνητές δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature ότι ο Covid-19 είναι κατά 96% ίδιος με το γονιδίωμα ενός κορωνοϊού νυχτερίδας.

Αργότερα εκείνον τον μήνα 27 επιστήμονες του πλανήτη έγραψαν μια επιστολή καταδικάζοντας τις θεωρίες συνομωσίας.

«Οι θεωρίες συνομωσίας δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δημιουργούν φόβο, φήμες και προκαταλήψεις που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια συνεργασία στη μάχη κατά των ιών», έγραψαν.

Στο κείμενό τους οι επιστήμονες συντείνουν ότι ο κορωνοϊός «προήλθε από την άγρια ζωή, όπως τόσες άλλες παθογένειες».

Ένας από τους επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή ήταν ο Πίτερ Ντάσζακ, επιφανής κυνηγός ιών που εργάζεται στην Κίνα τα τελευταία δέκα χρόνια.

 

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προέλευση του κορωνοϊού είναι οι νυχτερίδες», λέει ο Ντάσζακ, πρόεδρος της EcoHealth Alliance, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ανιχνεύει ζωονοσολογικές εξαπλώσεις.

«Απλώς δεν ξέρουμε ακριβώς πού προέκυψε αυτή, από ποια είδη νυχτερίδας συγκεκριμένα. Και δεν γνωρίζουμε πόσοι άλλοι είναι εκεί έξω και τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον».

Είναι μια αστυνομική ιστορία γενετικής.

Πώς μεταπήδησε στον άνθρωπο;
Οι ερευνητές ελπίζουν να εντοπίσουν τον ιό που σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπων σε κάποιο προς το παρόν ελεύθερο είδος νυχτερίδας.

Μία ακόμη πηγή διαφωνιών είναι αν ο ιός μεταφέρθηκε από τη νυχτερίδα απευθείας στον άνθρωπο ή μεσολάβησε κάποιο άλλο ζώο.

Ο Ντάσζακ πιστεύει ότι η νυχτερίδα αρχικά μόλυνε ένα οικόσιτο ζώο που μεταφέρθηκε ζωντανό στην λαϊκή αγορά της Γουχάν.

«Αν ένας δυτικός ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Κίνα, θα πάθει σοκ πηγαίνοντας σε μια αγορά άγριων ζώων και βλέποντας αυτήν την τεράστια ποικιλία ζωντανών μέσα σε κλουβιά το ένα πάνω στο άλλο και με μια στοίβα από έντερα πεταμένα στο έδαφος. Καθώς θα περπατά κατά μήκος των πάγκων, θα γλιστρά στα περιττώματα και το αίμα. Αποτελεί ιδανικό σκηνικό για την εξάπλωση των ιών. Κι όχι μόνο αυτό, άνθρωποι εργάζονται εκεί, παιδιά παίζουν εκεί. Σχεδόν ολόκληρες οικογένειες ζουν εκεί».

Τα αγχωμένα ζώα μπορούν να γίνουν εργοστάσια ιών και μάλιστα σε κοντινή απόσταση με ανθρώπους που κάθε άλλο παρά τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

 

Ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Lancet ωστόσο, αμφισβητεί αυτήν την θεωρία. Η μελέτη δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο των πρώτων 41 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού δεν είχε εκτεθεί άμεσα στην αγορά της Γουχάν. Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώτος γνωστός ασθενής, του οποίου τα συμπτώματα άρχισαν να εμφανίζονται την 1η Δεκεμβρίου.

Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την έκδοση προειδοποίησης από τις Αρχές της Γουχάν.

(Ένα άρθρο ωστόσο της South China Morning Post τοποθετεί τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στις 17 Νοεμβρίου)

Ο ασθενής μηδέν
Ο Βίνσεντ Ρακανιέλο, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia υποστηρίζει μία ακόμη θεωρία: η πηγή του ιού ήταν ένας αγρότης.

Στις νυχτερίδες, αυτοί οι ιοί είναι εντερικοί ιοί, και πλήττουν τα αποσυντεθειμένων περιττώματα των νυχτερίδων, τα οποία ονομάζουμε γκουανό», λέει. «Αν πάτε σε ένα σπήλαιο νυχτερίδας, είναι γεμάτο με γκουανό και οι αγρότες σε πολλές χώρες μαζεύουν το γκουανό ως λίπασμα για τα χωράφια τους».

Ο Ρακανιέλο εικάζει ότι, αφού μολύνθηκε από τον ιό μέσω του γκουανό, ένας αγρότης ή κάποια επαφή του πήγε στην Γουχάν και άρχισε να μολύνει και άλλους.

«Γνωρίζουμε ότι στην Κίνα μπορεί κανείς να φάει νυχτερίδες –αυτό είναι ένα άλλο σενάριο», λέει. «Αλλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο πιθανό όσο το να κόλλησε τον ιό κάποιος αγρότης που στη συνέχεια μετέδωσε τον ιό».

Ακόμη και το ξέσπασμα του SARS το 2003 παραμένει εν πολλοίς μυστήριο.

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο SARS μεταπήδησε από μια νυχτερίδα σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή ο οποίος μόλυνε έναν άνθρωπο σε αγορά τροφίμων στην Κίνα. Δύο μελέτες ωστόσο, μία του 2013 και μία του 2017, υποστήριξαν ότι δεν είναι απίθανο ο ιός να μεταπήδησε απευθείας από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο.

Ίσως η πιο ισχυρή απόρριψη της θεωρίας της λαϊκής αγοράς έρχεται από τον δρ. Έντραϊτ του Πανεπιστημίου του Rutgers.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης υπέβαλλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου, ώστε να ενταχθούν σειρά αγροτικών προϊόντων στη λίστα που δημιουργείται αυτή την περίοδο στη Ρωσία για μια σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα εισαχθούν στη χώρα τους με μηδενικούς δασμούς, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος του COVID-19 στη διατροφική επάρκεια και στην οικονομία της χώρας.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Αναφορά για τις προτάσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας εν μέσω πανδημίας κατέθεσε στη Βουλή ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει τους δημότες, στους οποίους είχαν επιδοθεί στα χέρια τους κατασχετήρια, ως τρίτους για απαίτηση της Δ.Ο.Υ. Βέροιας από το Δήμο Αλεξάνδρειας τα εξής:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Αρχισαν οι κατ'οίκον λήψεις δειγμάτων βιολογικού υλικού από υπαλλήλους ιδιωτικού μικροβιολογικού εργαστηρίου αναφοράς Παστέρ για τον έλεγχο κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού COVID-19.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Έφθασε άραγε η ώρα για τη μαζική μεν, αλλά πάντα δειγματοληπτική εξέταση του πληθυσμού προκειμένου να διαπιστωθεί αν επιτυγχάνεται σταδιακά ανοσία σε ένα μεγάλο ποσοστό (ιδανικά 50%) της κοινωνίας;

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ο Δήμος Νάουσας ενημερώνει ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν με τον κορονοϊό, θα μεριμνήσει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου να φτάσει το Άγιο Φως στις οικίες των δημοτών.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βέροιας επιθυμεί να ενημερώσει του πωλητές και τους καταναλωτές, των Λαϊκών Αγορών του Δήμου Βέροιας (κοινότητες Βέροιας, Μακροχωρίου και Αγ. Γεωργίου) για τα κάτωθι:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σελίδα 1 από 1903
Τετάρτη, Απρ 08 2020 comment
Θετική εξέλιξη για το Δήμο Αλεξάνδρειας στο θέμα των απαιτήσεων της Δ.Ο.Υ. Βέροιας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει τους δημότες, στους οποίους είχαν επιδοθεί στα ...
Τετάρτη, Απρ 08 2020 comment
Ο Δήμος Νάουσας θα πάει το Άγιο Φώς στα σπίτια των δημοτών του
Ο Δήμος Νάουσας ενημερώνει ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν με τον κορονοϊό, θα ...
Τετάρτη, Απρ 08 2020 comment
Με τη συνδρομή της αστυνομίας η περισυλλογή των επικίνδυνων σκύλων στο Δήμο Βέροιας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους Δημότες του ότι παρόλο ότι έχει λάβει όλα τα ...
Τρίτη, Απρ 07 2020 comment
Προμήθεια Ασφαλτομίγματος μέσω συνοπτικού Διαγωνισμού για την κάλυψη αναγκών του Δήμου
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας διακηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές (σε έντυπα ...
Τρίτη, Απρ 07 2020 0 comment
Μείωση εγκληματικότητας έως και 50% τον Μάρτιο
Μείωση στους δείκτες εγκληματικότητας που κυμαίνεται στο 40% με 50% τον Μάρτιο σε σχέση με τον ...
Τετάρτη, Απρ 01 2020 0 comment
Ο κορωνοϊός μείωσε κατά 80% τα τροχαία δυστυχήματα
Ο επικίνδυνος ιός φαίνεται ότι αποτελεί το… «φάρμακο» έναντι των τροχαίων ατυχημάτων που ...
Πέμπτη, Μαρ 26 2020 0 comment
Φωτιά σε γκαράζ αυτοκινήτου στο κέντρο της Αλεξάνδρειας
Φωτιά ξέσπασε πριν λίγα λεπτά σε γκαράζ αυτοκινήτου επί της Θεμιστοκλή Σοφούλη.  Στον ...
Τρίτη, Μαρ 24 2020 0 comment
Αυτό είναι το νέο ηχητικό των περιπολικών για τις άσκοπες μετακινήσεις
Στη δημοσιότητα έδωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας το νέο ηχητικό μήνυμα που θα μεταδίδεται ...
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΠΟΛΙΤΗ

editor

Η ατομική μας ευθύνη

Νομίζω ακόμα δεν καταλάβαμε τη δοκιμασία που...

TEXT

farmakeia giatroi
venzinad ploia

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 220 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top