Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
03 Οκτ 2013

Yπάρχει κατάλληλη ηλικία για να γίνεις γονιός;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Οι γυναίκες που επιλέγουν να καλωσορίσουν τη μητρότητα αργότερα στη ζωή, συχνά επικρίνονται ότι ρισκάρουν με την γονιμότητα τους ή ότι διακινδυνεύουν την υγεία τους και την υγεία του παιδιού τους. Όμως σήμερα, όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να γίνουν γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία και μάλιστα δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι για αυτό. Βάσει έρευνας που διεξήχθη την περίοδο μεταξύ 1981 και 2005 με τη συμμετοχή 200.000 ανθρώπων από 86 χώρες, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά γονείς (άνω των 40 ετών) δήλωσαν πιο ευτυχισμένοι από τους συνομήλικους τους που δεν είχαν παιδιά. Αντίστοιχα, οι γονείς ηλικίας 30-39 εμφανίζονταν εξίσου ευτυχισμένοι με τους συνομήλικους τους χωρίς παιδιά,  ενώ οι γονείς κάτω των 30 ετών δήλωσαν λιγότερο ευτυχισμένοι από τους συνομήλικους τους χωρίς παιδιά (Max-Planck Institute for Demographic Research, 2006).

Τώρα, κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα για πολλές γυναίκες να καθυστερήσουν την μητρότητα. Η Elizabeth Gregory, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στις Η.Π.Α., αναφέρει ότι οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι, συνήθως, οικονομικά πιο ασφαλείς και ευτυχείς να βάλουν τη σταδιοδρομία τους σε αναμονή, προκειμένου να μεγαλώσουν το μωρό τους. Έχουν, πιθανότατα ήδη μια πιο εδραιωμένη δουλειά ή καριέρα και υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με τις νεότερες γυναίκες. Αισθάνονται έτοιμες να εστιάσουν στην οικογένεια, σε σύγκριση με τις νεότερες μητέρες που προσπαθούν να συμβιβάσουν τις διάφορες προτεραιότητες, γιατί έχουν ήδη επιτύχει πολλούς από τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους.  Είναι, επίσης, πιο πιθανό, από ότι οι νεότερες μητέρες, να είναι σε ένα σταθερό γάμο ή σχέση και να προσφέρουν στο μωρό τους ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον .

«Η ηλικία φέρνει μαζί της τη συναισθηματική σταθερότητα, την ψυχολογική δύναμη, και την οικονομική ασφάλεια», υποστηρίζει και ο Pasquale Patrizio, MD, καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Yale School of Medicine και διευθυντής του Κέντρου Γονιμότητας του Πανεπιστημίου του Yale. Ωστόσο, προσθέτει ότι η ηλικία φέρνει μαζί της μια σειρά από ιατρικές ανησυχίες. «Τα ποσοστά υπέρτασης, διαβήτη κύησης και πρόωρου τοκετού αυξάνουν με την ηλικία, καθώς οι γυναίκες γεννούν παιδιά ακόμα και μετά τα 45 τους χρόνια .»

Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα των μεγαλύτερων ηλιακά γονέων;

  • Μεγαλύτερη επαγγελματική και οικονομική σταθερότητα

Οι μεγαλύτεροι ηλιακά γονείς είναι πολύ πιθανόν να έχουν μία πιο σταθερή δουλειά, μια καλύτερη θέση, να έχουν ήδη εδραιωθεί στη δουλειά τους και να απολαμβάνουν μεγαλύτερο ή/και πιο σταθερό εισόδημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, καταρχήν να μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά καλύτερα τα παιδιά τους, όχι μόνο με υλικά αγαθά αλλά και με την παροχή ευκαιριών μόρφωσης ή άλλων ερεθισμάτων και εμπειριών που συμβάλλουν στην συναισθηματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Επιπλέον, τους επιτρέπει να απεμπλακούν από τα καθημερινά οικονομικά και επαγγελματικά άγχη και να μπορέσουν να αφοσιωθούν περισσότερο στην οικογένεια.

  • Ωριμότητα και συναισθηματική σταθερότητα

Η μεγαλύτερη εμπειρία στη ζωή και στις σχέσεις, η προσωπική ανάπτυξη και η επίτευξη στόχων και επιδιώξεων, αφήνει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες πιο ώριμους, πιο κατασταλαγμένους, με μεγαλύτερη αυτογνωσία και μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση των σχέσεων. Έτσι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς είναι πιο πιθανό να είναι πιο υπομονετικοί, να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τη συμπεριφορά των παιδιών τους, να μπορούν να τα καταλάβουν καλύτερα και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικότερα μαζί τους και να έχουν πιο πολλές εμπειρίες να τους μεταφέρουν και να μοιραστούν μαζί τους.

  • Σταθερό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς έχουν συνήθως πιο σταθερές και δοκιμασμένες σχέσεις, είτε λόγω διάρκειας, είτε λόγω ωριμότητας και πιο συνειδητής επιλογής των δύο συντρόφων. Κατά συνέπεια, μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον που να προάγει την συναισθηματική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 4.300 μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας (Journal of Epidemiology and Community Health), διαπιστώνει ότι οι γυναίκες που καθυστερούν την έναρξη οικογένειας είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά που είναι πιο έξυπνα και επιδεικνύουν καλύτερη συμπεριφορά. Η εξήγηση, κατά τους ερευνητές, θα μπορούσε να είναι τόσο βιολογική – οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας φροντίζουν πιο επισταμένα να έχουν καλύτερη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - και κοινωνική, γιατί μπορεί να έχουν μία πιο σταθερή οικογενειακή ζωή και ένα περιβάλλον που να ευνοεί τη μάθηση και την ανάπτυξη των παιδιών.

  • Αφοσίωση στο ρόλο του γονέα

Οι γονείς που αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία κάνουν συνήθως μια πιο συνειδητή επιλογή, έχοντας αναλογιστεί την ευθύνη, τις υποχρεώσεις και τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Έχουν ήδη πετύχει πολλούς από τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους και έχουν αφιερώσει ήδη χρόνο στις προσωπικές τους επιδιώξεις και αναζητήσεις, στη διασκέδαση, στη μόρφωση, στα ταξίδια, με αποτέλεσμα να αισθάνονται έτοιμοι να αφοσιωθούν συνειδητά και να απολαύσουν τον ρόλο του γονέα, χωρίς να νιώθουν ότι στερούνται από άλλες εμπειρίες ή απολαύσεις.

Βεβαίως, υπάρχουν και μειονεκτήματα που συνοδεύουν το να γίνεσαι γονιός σε μεγαλύτερη ηλικία. Πέρα από τις αυξημένες πιθανότητες προβλημάτων υγείας, για την μητέρα, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για το παιδί, πολλά παιδιά θα στερηθούν τους γονείς τους σε μικρότερη ηλικία και, επίσης πολλά, είναι εκείνα που δεν θα έχουν την εμπειρία της σχέσης με την γιαγιά και τον παππού. Επιπλέον, οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να στερούνται την ενέργεια που είναι απαραίτητη για την φροντίδα του μωρού ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ή, αν δεν ενημερώνονται διαρκώς και δεν είναι σε επαφή με τις εξελίξεις στον κόσμο, μπορεί να έχουν δυσκολία στην επαφή και επικοινωνία τους με τα παιδιά, καθώς αυτά μεγαλώνουν, και να δυσκολεύονται να κατανοήσουν ή να μοιραστούν τα ενδιαφέροντά τους.

Σε μια εποχή που οι θεραπείες γονιμότητας, η υιοθεσία και οι μικτές οικογένειες είναι πλέον ιδιαίτερα συνηθισμένες, πολλοί βρίσκουν τους εαυτούς τους να μεγαλώνουν μικρά παιδιά στην δεκαετία των σαράντα. Είναι σημαντικό για την κάθε οικογένεια, αλλά και για την κοινωνία ως σύνολο, να αγκαλιάσει αυτή τη νέα πραγματικότητα και να αξιοποιήσει τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από αυτήν.

 

 

 

Πηγή: www.letsfamily.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ellada 2021

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 447 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top