Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
20 Οκτ 2019

Τρόπος Μελέτης του μαθήματος της Φυσικής του Λυκείου (Ισχύει και για άλλα μαθήματα)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Γράφει ο Φυσικό-μαθηματικός Θανάσης Σεραφείμ


Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, και πριν την έναρξη λειτουργίας των δημόσιων σχολείων – ήδη όμως, αρκετοί μαθητές, άρχισαν την προετοιμασία τους στα φροντιστήρια- θα ήθελα, κατ΄αρχάς, να εκφράσω σε όλους τους μαθητές, καλή προσπάθεια και να επιτύχουν τους στόχους τους. Θα προσπαθήσω να δώσω μερικές οδηγίες, για τον τρόπο μελέτης της Φυσικής, το οποίο θεωρείται (από την πλειοψηφία των μαθητών) ένα αρκετά δύσκολο μάθημα. Σε άλλο άρθρο, θα επιχειρήσω να δώσω μερικές συμβουλές, πιο εξειδικευμένες, ειδικά για τη φυσική της Γ΄Λυκείου.

Α) Γενικές Οδηγίες

Προτείνουμε κάποιες γενικές οδηγίες που αφορούν την οργάνωση της μελέτης, ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση μέσα στα περιορισμένα χρονικά πλαίσια που διαθέτουμε.
Μπορούμε να περιγράψουμε ορισμένα στάδια, όχι με απόλυτο τρόπο, με την έννοια ότι ένας μαθητής, μπορεί να τα προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες και ικανότητες.

1. Αρχικά σε ένα πρώτο στάδιο, αυτό της Προετοιμασίας, μπορούμε να ξεφυλλίσουμε το βιβλίο, στο κεφάλαιο που μας ενδιαφέρει, ώστε να αποκτήσουμε μια αρχική εικόνα για το τι περιέχει. (δεν αφιερώνουμε πολύ χρόνο, περίπου 3 με 5 λεπτά).

2. Ο Χρόνος μας είναι έτσι κι΄ αλλιώς περιορισμένος, οπότε είναι πολύ σημαντικό, εκ των προτέρων, να καθορίσουμε το χρόνο που θα αφιερώσουμε σε κάθε θέμα που μελετούμε. Αν είναι αρκετά δύσκολο, μοιράζουμε το χρόνο αυτό σε τμήματα με ενδιάμεσα διαλείμματα (των 5 με 10 λεπτών). Το διάλειμμα είναι σημαντικό γιατί:

• Συνδέει πληροφορίες μεταξύ τους
• Επιτυγχάνεται καλύτερη ανάκληση των πληροφοριών
• Ξεκουραζόμαστε σωματικά, πράγμα απαραίτητο για την καλύτερη κατανόηση

3. Καθορίζουμε την Ποσότητα της ύλης που έχουμε να μελετήσουμε.. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε μπροστά μας, έναν συγκεκριμένο στόχο. Αποφεύγουμε την άσκοπη περιπλάνηση. Η ποσότητα που θα οριοθετήσουμε πρέπει να συνδέεται άμεσα και με τα χρονικά όρια που έχουμε επιλέξει για την μελέτη μας.

4. Ένα άλλο σημείο που είναι απαραίτητο να προσέξουμε, είναι οι Γνώσεις που ήδη διαθέτουμε για το συγκεκριμένο θέμα. Μπορούμε να γράψουμε σε ένα χαρτί όσα γνωρίζουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα (3 με 5 λεπτά). Έτσι βελτιώνουμε την συγκέντρωσή μας και αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε οτιδήποτε δεν είναι σχετικό με το θέμα που μελετάμε.

5. Ένα επόμενο στάδιο είναι να αποφασίσουμε τι θέλουμε να αποκομίσουμε από το συγκεκριμένο κεφάλαιο που θα μελετήσουμε. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να καθορίσουμε κάποιες Ερωτήσεις (στόχοι) που θα πρέπει να απαντήσουμε κατά την διάρκεια της μελέτης μας. Οι ερωτήσεις δίνουν στόχο στην μελέτη μας, μας βοηθούν να διαβάζουμε χρησιμοποιώντας την κρίση μας και είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή. Έτσι γινόμαστε ενεργοί ερευνητές και όχι παθητικοί δέκτες. Ο χρόνος για τον καθορισμό των ερωτήσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά.

6. Με μία Επισκόπηση της ύλης μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αρκετά καλή εικόνα για το τι υπάρχει στο κεφάλαιο. Ίσως και με την χρήση ενός οπτικού οδηγού (πχ mind map). Έτσι διαβάζουμε πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά. Σημεία που μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε είναι : α) Επαναλήψεις (που δίνονται συνήθως στο τέλος του κεφαλαίου β) Φωτογραφίες – Εικόνες γ) Πρώτη και Τελευταία παράγραφος δ) Πίνακες, Υπογραμμισμένες λέξεις ή με Κεφαλαία γράμματα

7. Κατά την διάρκεια της κύριας Μελέτης, κάνουμε προσεκτικό διάβασμα, δηλαδή ενεργητική και κριτική μελέτη. Δεν αποστηθίζουμε νόμους, έννοιες, ιδέες, τύπους. Σκεφτόμαστε αυτά που διαβάζουμε και τα συγκρίνουμε με ιδέες που έχουμε από τις δικές μας εμπειρίες (μέσα από την καθημερινή μας ζωή). Βρίσκουμε τις βασικές ιδέες, προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τις σημαντικές λεπτομέρειες (παραδείγματα, αποδείξεις, εξηγήσεις, εφαρμογές), οι οποίες συνήθως έχουν κάποια υπογράμμιση, διατυπώνονται με χρήση κεφαλαίων γραμμάτων ή με διαφορετικό χρώμα ή περικλείονται από ένα κουτί . Κατανοούμε τα σύμβολα, σε τι αναφέρονται, όπως και τις μονάδες τους. Γράφουμε τους τύπους τόσες φορές, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να τους αναπαραγάγουμε με άνεση.

8. Είναι καλό, σε όλη αυτή τη διαδικασία, να κρατάμε Σημειώσεις, οι οποίες είναι και απαραίτητες αλλά και αναγκαίες, διότι : α) Οργανώνουμε καλύτερα την εργασία μας και μπορούμε να κάνουμε ευκολότερα επαναλήψεις β) Ξεκαθαρίζουμε και τακτοποιούμε τις ιδέες μας πάνω στο θέμα γ) Είμαστε σίγουροι ότι παραμένουμε συνεχώς συγκεντρωμένοι στο αντικείμενο που μελετάμε δ) Μελετάμε ενεργητικά και όχι παθητικά

9. Επίσης, σημειώνουμε τις Απορίες (με μολύβι ή αυτοκόλλητα χαρτάκια) επάνω στο βιβλίο .Έτσι γινόμαστε συστηματικοί και ενεργητικοί αναγνώστες και διευκολύνουμε εμάς τους ίδιους αλλά και τον καθηγητής μας, στην αντιμετώπισή τους. Είναι καλό, να συγκεντρώνουμε τις απορίες καθώς και τις απαντήσεις τους σε ένα τετράδιο, είναι πολύ χρήσιμο για τις επαναλήψεις μας.
10. Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας για σωστή μελέτη είναι η Επανάληψη. Είναι απόλυτα αναγκαίο και απαραίτητο στάδιο. Βοηθάμε την μνήμη μας να διατηρεί την ικανότητα για ανάκληση πληροφοριών σε ψηλά επίπεδα. Η μνήμη μας βρίσκεται στο πιο ψηλό επίπεδο, λίγη ώρα μετά την μελέτη μας. Τότε μπορούμε να κάνουμε την πρώτη επανάληψη. Έπειτα, μια δεύτερη, μπορεί να γίνει σε 2 ή 3 μέρες. Σε μια βδομάδα κάνουμε μια τρίτη και, σε ένα μήνα την τελευταία μας επανάληψη. Τότε οι πληροφορίες εγγράφονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η ανάκλησή τους είναι πολύ εύκολη.

Μια τελευταία παρατήρηση : Όταν προσπαθούμε και επιμένουμε, οι κόποι μας ανταμείβονται. Τότε νοιώθουμε ικανοποίηση από τον εαυτό μας, καταλαβαίνουμε τα μαθήματα, νοιώθουμε άνετοι. Αν τα παρατάμε στις πρώτες δυσκολίες, η εικόνα του εαυτού μας θίγεται και τότε ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες αλλού, ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους (σύστημα, καθηγητές , δυσκολία των μαθημάτων κλπ). Άρα το βασικό θέμα που πρέπει να εστιαστούμε είναι : α) να μην εγκαταλείπουμε όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, β) ότι υπάρχουν καθηγητές που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά, γ) η επιμονή, η υπομονή και η οργάνωση της μελέτης είναι τα μυστικά για την επιτυχία...

Σεραφείμ Θανάσης
Φυσικός-μαθηματικός/ Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 216 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top