Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
KALIAANI
10 Απρ 2019

Η πρώτη πραγματική εικόνα μιας μαύρης τρύπας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο - Αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών τηλεσκοπίων

Το μυστήριο της Μαύρης Τρύπας αποκαλύπτει σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου η NASA, δίνοντας εικόνα και απαντήσεις σε ένα από τα πιο σκοτεινά -κατά κυριολεξία- φαινόμενα του Σύμπαντος.

Πολλά τηλεσκόπια συνεργάστηκαν προκειμένου να συλλάβουν την πρώτη εικόνα μίας Μαύρης Τρύπας, παρουσιάζοντας στον κόσμο για πρώτη φορά την πραγμαατική εικόνα του μυστηριώδους φαινομένου, για το οποίο έχουν αναλυθεί δεκάδες σενάρια. 

Δείτε το live από τη NASΑ: 

 


Οι Μαύρες Τρύπες είναι στην πραγματικότητα αόρατες, καθώς είναι τόσο πυκνές που απορροφούν οτιδήποτε εντός τους, ακόμη και το φως. Εφόσον λοιπόν δεν επιτρέπουν ούτε στα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια του φωτός, τα φωτόνια, να εκλυθούν από μέσα τους, οι Μαύρες Τρύπες έως σήμερα αποτυπώνονταν μόνο μέσω καλλιτεχνικών προσεγγίσεων. Δηλαδή, κάποιος εικαστικός ή εικονογράφος μετέφερε σε εικόνα τις περιγραφές των επιστημόνων. Αυτή η πρακτική όμως ανήκει ήδη στην προϊστορία: Από σήμερα, 10 Απριλίου 2019, η ανθρωπότητα θα γνωρίζει πώς μοιάζουν στην πραγματικότητα οι Μαύρες Τρύπες.

Το πόσο σημαντική είναι η σημερινή αποκάλυψη, δεν πιστοποιείται μόνο από το παγκόσμιο και εξαιρετικά ζωηρό ενδιαφέρον. Οι Μαύρες Τρύπες είναι ένα από τα δομικά στοιχεία του σύμπαντος και ενδεχομένως μέσα τους κρύβουν το μυστικό της προέλευσης του κόσμου. Οπότε, κάθε πληροφορία που αφορά στην αληθινή τους φύση και την όψη τους, φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στην κατανόηση της δημιουργίας.

black_hole03
Φωτογραφία από την παρουσίαση της Μαύρης Τρύπας στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα από τον Mareki Honma του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας
black_holes01
Η πρώτη εικόνα της Μαύρης Τρύπας από τη συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Συμβουλίου ERC, στις Βρυξέλλες
hole434
Η Μαύρη Τρύπα που κατέγραψαν τα τηλεσκόπια της επιχείρησης Horizon Telescope Collaboration, η οποία εντοπίστηκε στο κέντρο του γαλαξία M87
20967031
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Radboud του Ναϊμέγκεν, Heino Falcke αναλύει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, τα ευρήματα για τη Μαύρη Τρύπα

Τι είναι μία μαύρη τρύπα;

Το 1915 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παρουσίασε μία επαναστατική ιδέα, η οποία έμελλε να αλλάξει ριζικά τη θεώρηση που είχε η ανθρωπότητα για τη βαρύτητα και τη φύση του χώρου και του χρόνου.

Σύμφωνα με τη θεωρία του κορυφαίου φυσικού, οι τρεις χωρικές διαστάσεις και αυτή του χρόνου αποτελούν μία οντότητα η οποία ονομάζεται χωροχρόνος. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα τεντωμένο ύφασμα το οποίο καμπυλώνεται στις περιοχές όπου υπάρχουν μάζες. Όσο μεγαλύτερες είναι αυτές οι μάζες, τόσο μεγαλύτερη είναι και η καμπύλωση του χωροχρόνου.

Αυτό το μοντέλο άλλαξε ριζικά την εικόνα της βαρύτητας όπως αναλυόταν από τον Νεύτωνα, ο οποίος πρώτος ασχολήθηκε με αυτήν, δίνοντας μάλιστα και τους ανάλογους μαθηματικούς τύπους. Σύμφωνα με τον Νεύτωνα, η βαρύτητα είναι μία δύναμη που ασκείται ακαριαία μεταξύ δύο σωμάτων.

Όπως προέκυψε όμως από τη θεωρία της σχετικότητας, η βαρύτητα είναι το αποτέλεσμα της καμπύλωσης του χωροχρόνου που προκαλείται από την ύπαρξη μιας μεγάλης μάζας. Δηλαδή τα σώματα δεν έλκονται, αλλά αναγκάζονται να ακολουθήσουν την καμπύλωση του χωροχρόνου κινούμενα στις συντομότερες τροχιές.

Αυτή η θεωρία, λοιπόν, του Αϊνστάιν οδήγησε σε μία πολύ παράξενη ιδέα. Στην ιδέα ύπαρξης ενός σώματος με πολύ μεγάλη μάζα, η οποία είναι συγκεντρωμένη σε έναν πολύ μικρό χώρο. Ένα τέτοιο σώμα θα μπορούσε να καμπυλώσει τον χωροχρόνο σε τέτοιο βαθμό γύρω του, που η καμπύλωση θα δημιουργούσε έναν δρόμο.

Ένα τέτοιο αντικείμενο μπορεί να σχηματισθεί στο τέλος της ζωής ενός μεγάλου άστρου. Ο πυρήνας καταρρέει κάτω από τη βαρύτητα του σώματος και συμπιέζεται σε ένα πολύ σημείο άπειρης πυκνότητας, το οποίο ονομάζεται μοναδικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσα ο χωροχρόνος γύρω από το σημείο να καμπυλωθεί τόσο έντονα, που πρακτικά αποκόβεται από το υπόλοιπο σύμπαν. Δηλαδή, τίποτα δεν μπορεί να δραπετεύσει από αυτόν τον χώρο, καμία πληροφορία, ούτε καν το ίδιο το φως. Ο σκοτεινός χώρος γύρω από αυτό το σημείο ονομάζεται μαύρη τρύπα, όρος που επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό Τζον Γουίλερ.

Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί δύο τύποι μαύρων οπών: οι αστρικές (μερικές φορές βαρύτερες από τον ήλιο μας) ή οι υπερμεγέθεις (περίπου τόσο βαριές όσο κι ένας μικρός γαλαξίας).

Η απλούστερη μαύρη τρύπα είναι μία τρύπα σταθερή με αμελητέα περιστροφή. Για τις μαύρες τρύπες αυτές μίλησε ο Γερμανός φυσικός Karl Schwarzschild . Σύμφωνα με τον Schwarzschild, οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να γίνει μαύρη τρύπα αρκεί να γίνει τόσο πυκνό, που η ταχύτητα που θα απαιτείται για να διαφύγουμε από το βαρυτικό του πεδίο να είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός.

Μπορούμε να υπολογίσουμε την ακτίνα μίας τέτοιας σφαίρας με τον τύπο Rs=2GM/c2. Έτσι, αν θέλαμε να μετατρέψουμε τη Γη σε μαύρη τρύπα, θα έπρεπε να εγκλωβίσουμε όλη τη μάζα της μέσα μία σφαίρα ακτίνας 9 χιλιοστών. Αν πάλι θέλαμε να μετατρέψουμε τον ήλιο σε μαύρη τρύπα, θα έπρεπε να εγκλωβίσουμε τη μάζα του σε μία σφαίρα ακτίνας 3 χιλιομέτρων.

Ορίζοντας γεγονότων

Η περίμετρος μίας μαύρης τρύπας ονομάζεται ορίζοντας γεγονότων. Πρόκειται στην ουσία για σύνορο από το οποίο δεν μπορεί να δραπετεύσει καμία πληροφορία.

Με τις μαύρες τρύπες ασχολήθηκε επισταμένα ο μεγάλος Βρετανός φυσικός Στήβεν Χόκινγκ, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μαύρες τρύπες ακτινοβολούν. Όπως υποστήριξε ο Χόκινγκ, το κενό μπορεί να γεννήσει ζεύγη εικονικών σωματιδίων τα οποία εξουδετερώνονται μεταξύ τους πριν καν παρατηρηθούν.

Εάν, όμως, ένα τέτοιο ζεύγος δημιουργηθεί πολύ κοντά στον ορίζοντα γεγονότων, τότε τα σωματίδια δεν θα προλάβουν να εξουδετερωθούν, άρα το εξωτερικό σωματίδιο θα δραπετεύσει και θα γίνει πραγματικό. Έτσι η μαύρη τρύπα θα μοιάζει να εκπέμπει ακτινοβολία, η οποία ονομάζεται ακτινοβολία Χόκινγκ.

Μέχρι σήμερα η ύπαρξη των μαύρων οπών τεκμαίρεται έμμεσα από τις επιδράσεις που ασκούν στο περιβάλλον τους, αλλά ποτέ κανείς δεν έχει «δει» μια μαύρη τρύπα ή μάλλον τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

LENOS_TAVERNA

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 321 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top