Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
KALIAANI
15 Νοε 2019

Σέλας: Τα «μαγικά» φώτα του Βορρά

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Το Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που λαμβάνει μέρος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης. Στα αγγλικά το Βόρειο Σέλας συναντάται με τον όρο «Nothern Lights» ενώ στα λατινικά με τον όσο «Aurora Borealis». Εκδηλώνεται τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο ημισφαίριο της Γης. Το γεωγραφικό ύψος που εμφανίζεται διαφέρει ανάλογα με την εποχή και είναι ορατό κοντά στον αρκτικό κύκλο. Το βόρειο σέλας είναι το πιο ορατό καθώς σε εκείνες τις περιοχές κατοικούν οι περισσότεροι πληθυσμοί.

Τι είναι όμως...
Στην ουσία για το φαινόμενο αυτό παίζουν ρόλο 2 παράγοντες. Ο Ήλιος και η ατμόσφαιρα της Γης. Ο Ήλιος δημιουργεί τις λεγόμενες ηλιακές καταιγίδες με αποτέλεσμα να στέλνει ηλιακό άνεμο προς το ηλιακό μας σύστημα. Αυτός ο ηλιακός άνεμος, αποτελείται από φορτισμένα σωματίδια (ηλεκτρόνια και διάφορα ιόντα) τα οποία συγκρούονται με την ατμόσφαιρα της Γης. Όταν αυτά τα σωματίδια χτυπήσουν τα άτομα και μόρια στην ατμόσφαιρα της Γης τότε προξενείται διέγερση. Αυτή η διέγερση κάνει τα μόρια να δημιουργήσουν φωτόνια με αποτέλεσμα το φως.

2 16

 

Τα σχήματα που έχει

Κατά βάση το Σέλας εκδηλώνεται με τουλάχιστον τρεις μορφές. Με τη μορφή ουράνιου τόξου που διασχίζει τον ορίζοντα από τη μία άκρη στην άλλη. Άλλη μία είναι εκείνη που προσιδιάζει σε πυλώνες, έχει κάθετες γραμμές οι οποίες κινούνται παράλληλα η μία πλάι στην άλλη. Κάποτε εμφανίζεται με τη μορφή ουράνιου μονοπατιού που μοιάζει να διασχίζει τον ουρανό. Οι πιο εντυπωσιακές μορφές της όμως θεωρούνται εκείνες που ονομάζονται « Corona». Σε μία τέτοια εκδήλωση του φαινομένου, το άτομο βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Είναι σαν να κοιτά διαστημικούς φωτεινούς ουρανοξύστες.

1 506 600x399

 

Εποχές που παρατηρείται
Είναι απαραίτητο να υπάρχει σκοτάδι. Η καλύτερη εποχή για να το δει κάποιος, τουλάχιστον για το Βόρειο Σέλας, είναι από τέλη Σεπτέμβρη μέχρι αρχές Μαρτίου. Είναι περιοριστικά σχετικά τα χρονικά διαστήματα (συγκεκριμένοι) μήνες, γιατί τότε μόνο στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη οι νυχτρινές ώρες είναι πάρα πολλές.

Το Σέλας είναι ένα πανέμορφο θέαμα, που ο καθένας πρέπει να δει έστω για μία φορά στη ζωή του. Προσφέρει εκείνες τις αξέχαστες εμπειρίες που όλοι θυμούνται για χρόνια. Η φύση άλλωστε δημιουργεί και εμείς θαυμάζουμε.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΠΟΛΙΤΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 541 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top