Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
15 Μαϊ 2017

«SmokeFreeBrain»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΑΠΘ για να κόψεις το τσιγάρο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα για τη διακοπή του καπνίσματος - «Το πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια του Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020)

To «SmokeFreeBrain» είναι ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα για τη διακοπή του καπνίσματος, που στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων και παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Μπαμίδη.

Στόχος είναι 140 καπνιστές στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουν για πάντα τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Στο seleo, μίλησε η Νίκη Πανδριά, υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής του ΑΠΘ που συμμετέχει επιστημονικά στο πρόγραμμα.

Τι είναι ερευνητικό πρόγραμμα «SmokeFreeBrain» και που στοχεύει;

«Το πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια του Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει καλέσματα για κατάθεση ερευνητικών προτάσεων με στοχευμένη θεματολογία. Ως εκ τούτου, στα πλαίσια «καλέσματος» με θέμα τις παθήσεις του πνεύμονα προτείναμε ένα πρόγραμμα μελέτης διακοπής καπνίσματος. Έτσι, συντάξαμε μια διεπιστημονική ομάδα η οποία απαρτίζεται από πανεπιστήμια, οργανισμούς και εταιρίες από την Ελλάδα, Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία, Κύπρο, Αγγλία, Ισπανία και Ταϊβάν», αναφέρει η Νίκη Πανδριά.

Συνολικά οκτώ χώρες μαζί με την Ελλάδα.

Ο συντονισμός ολόκληρου του προγράμματος γίνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την κάθε χώρα βέβαια να έχει άλλο αντικείμενο μελέτης. Το ΑΠΘ έχει δύο μελέτες: η μία μελέτη είναι φαρμακολογική και η άλλη η μη φαρμακολογική. Σε αυτές τις δύο μελέτες πραγματοποιούνται πιλοτικές δοκιμές ή αλλιώς προσπάθειες παρέμβασης για την διακοπή του καπνίσματος.

Στην περίπτωση της φαρμακολογικής μελέτης, εξετάζεται η επίδραση της ουσίας βαρενικλίνη στη διακοπή καπνίσματος. Η μελέτη περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις αλλά και μελέτη του ύπνου, η οποία πραγματοποιείται πριν και μετά την χορήγηση του φαρμάκου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.seleo.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top