Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
23 Φεβ 2019

Κρόκος Κοζάνης: Ο αναπάντεχος «βοηθός» στη θεραπεία της ΔΕΠΥ

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικός μετά τα κλασσικά φάρμακα στην διαχείριση των συμπτωμάτων της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

 

Μια νέα βραχυπρόθεσμη πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology και πραγματοποιήθηκε σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 6 έως 17 ετών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας(ΔΕΠΥ) έδειξε ότι το σαφράν (στα ελληνικά, γνωστότερο ως «κρόκος Κοζάνης») είναι εξίσου αποτελεσματικό στον έλεγχο των συμπτωμάτων της διαταραχής με τη μεθυλφαινιδάτη, την ευρύτερα συνταγογραφούμενη ουσία για την εν λόγω  διαταραχή.

Οι ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Επιστημών της Τεχεράνης στο Ιράν συνέκριναν τα αποτελέσματα του κρόκου με αυτά της μεθυλφαινιδάτης σε 54 ασθενείς για μια περίοδο έξι εβδομάδων και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε καμιά σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητά τους, καθώς και ότι παρουσίαζαν παρόμοια συχνότητα και στις παρενέργειες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κρόκος έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, όπως και ιδιότητες ενίσχυσης της μνήμης.

Το άρθρο με τίτλο «Το σαφράν εναντίον της μεθυλφαινιδάτης στην αντιμετώπιση παιδιών με ΔΕΠΥ: Μια τυχαιοποιημένη πιλοτική μελέτη» συνυπέγραψαν οι Sara Baziar, Ali Aqamolaei και συνεργάτες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Επιστημών της Τεχεράνης, σχολιάζοντας ότι «το σαφράν μπορεί να αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα για το 30% των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται ή δεν μπορούν να ανεχθούν διεγερτικά, όπως η μεθυλφαινιδάτη».

«Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη και διαπίστωση, της οποίας τον μηχανισμό δράσης αξίζει να επαληθεύσουμε και να μελετήσουμε περαιτέρω», σχολιάζει ο Harold S. Koplewicz, αρχισυντάκτης του Psychoparmacology Child and Adolescent Psychopharmacology στη Νέα Υόρκη.

 

https://ygeiamou.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top