Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
24 Σεπ 2019

Σε εγρήγορση εν όψει της γρίπης

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Περισσότερα από 1.000 άτομα υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από την εποχική γρίπη της περυσινής περιόδου (2018-2019), με τους ειδικούς επιστήμονες να εκτιμούν ότι μεγάλος αριθμός αυτών των ασθενών θα είχε σωθεί εάν είχαν εμβολιαστεί έναντι της νόσου.

Αν και η εμβολιαστική συνείδηση, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία έναντι της γρίπης, φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα ομάδες κινδύνου για σοβαρή νόσηση, στις οποίες μικρό ποσοστό κάνει το εμβόλιο, με πολύ χαρακτηριστική την περίπτωση των εγκύων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), πέρυσι συνταγογραφήθηκαν ηλεκτρονικά μόλις 11.011 εμβόλια σε εγκύους. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εν όψει της αναμενόμενης έναρξης της περιόδου έξαρσης της εποχικής γρίπης ξεκινά εκστρατεία ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος ιδανικά γίνεται τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, στοχεύοντας και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι έγκυοι αλλά και οι επαγγελματίες υγείας. Ετσι, στη φετινή καμπάνια ενημέρωσης ο ΕΟΔΥ θα χρησιμοποιήσει ως «πρεσβευτές» του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού και φοιτητές της Ιατρικής, ενώ ειδική προσέγγιση θα γίνει στους γυναικολόγους-μαιευτήρες καθώς και σε μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας.


Οπως ανέφεραν, χθες, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ σε ειδική συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη φετινή περίοδο επιδημιολογικής επιτήρησης της εποχικής γρίπης (2019-2020), η οποία ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, κατά την περυσινή περίοδο οπότε επικράτησε η γρίπη τύπου Α (Η1Ν1) δηλώθηκαν επισήμως στον Οργανισμό 374 νοσηλευόμενοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και 154 θάνατοι. Με δεδομένο ότι ο εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη δεν γίνεται ρουτίνα στην κλινική πράξη, ο αριθμός των θανάτων που δηλώνονται στον ΕΟΔΥ αποτελεί ένα μικρό μέρος του συνόλου της θνησιμότητας που προκαλεί η νόσος στον πληθυσμό και η οποία υπολογίστηκε για την περυσινή περίοδο γρίπης σε 9,8 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού (1.071 θάνατοι).

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top