Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
05 Οκτ 2019

Σαν σήμερα, πριν 7 χρόνια έφυγε ο μεγάλος οραματιστής Steve Jobs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του ανθρώπου που έφερε την επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας, του Steve Jobs. O οραματιστής πρώην πρόεδρος της Apple, με τον ιδιόμορφο τρόπο ζωής, τις συχνά εκκεντρικές ιδέες, που απέφευγε την δημοσιότητα κάνοντας εξαίρεση μόνο για τις παρουσιάσεις των προϊόντων του, έφυγε στις 5 Οκτωβρίου του 2011.

 

Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Silicon Valley και από τους βασικούς λόγους που η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως το παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας, ειδικά μετά την ίδρυση της Apple, μαζί με τον παιδικό του φίλο Steve Wozniak. Oι δυο τους ήταν αυτοί που έβγαλαν στην αγορά αυτό που ουσιαστικά θεωρείται το πρώτο PC του πλανήτη, τον Apple ΙΙ.

Ο Αpple II.

Παρότι απολύθηκε από την Apple (1985), ο Jobs επέστρεψε στην εταιρεία 11 χρόνια αργότερα, σε μια εποχή όπου ο ανταγωνισμός την είχε ξεπεράσει. Και αυτό που ακολούθησε ήταν ενδεχομένως η πιο καταπληκτική ιστορία «επιστροφής» στα επιχειρηματικά χρονικά.

> Το επόμενο project της Apple είναι πολύ σπουδαιότερο από το iPhone

Προς το τέλος των παρουσιάσεων συνήθιζε να χρησιμοποιεί την φράση «και κάτι τελευταίο...» κι έτσι οι συμμετέχοντες καταλάβαιναν αμέσως ότι το πιο σημαντικό μέρος της εκδήλωσης μόλις ξεκινούσε κι ήταν έτοιμος να αποκαλύψει ακόμα μια νέα λειτουργία που έκοβε την ανάσα.

Οι αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι η Apple δεν έγινε τόσο μεγάλη εταιρεία επειδή είχε τεχνολογικά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων της αλλά γιατί έδινε έμφαση στα προϊόντα φιλικά προς το χρήστη, εύκολα στη χρήση, μια στρατηγική που ξεκινούσε από τον ίδιο τον Jobs.

Μπορεί ο ίδιος ο Steve Jobs να κατάφερνε να πείσει εκατομμύρια καταναλωτών να αποκτήσουν αμέσως τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά «θαύματα» της Apple, ωστόσο έθετε κάποιους σημαντικούς περιορισμούς μέσα στο ίδιο του το σπίτι: απέτρεπε τα παιδιά του να κάνουν χρήση των συσκευών της Apple, ενώ περιόριζε και την πρόσβαση στο ίντερνετ. «Βάζουμε όρια στη χρήση της τεχνολογίας μέσα στο σπίτι» είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση το 2010. Τα 4 παιδιά του Jobs είναι σήμερα 40, 28, 23 και 20 ετών αντίστοιχα.

Στο διάστημα της απουσίας του, ο νέος CEO της Apple, Tim Cook, κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με την «έκρηξη» της χρήσης smartphone σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το iPhone έχει γίνει το πιο σημαντικό προϊόν της Apple, με την συσκευή να αντιπροσωπεύει σήμερα έως και τα 2/3 των κερδών της εταιρείας.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή η επιτυχία πιστώνεται στον Jobs, που δημιούργησε μια κουλτούρα προϊόντων η οποία αποδείχθηκε ότι έχει μεγάλη διάρκεια. Aπό το Apple II και το Macintosh μέχρι το MacBook Air, το iPod και φυσικά το iPhone, ήταν μόνο μερικά από αυτά τα προϊόντα, που ο ίδιος αποκαλούσε «μαγικά».

The Man in the Machine. Ένα ντοκιμαντέρ δύο ωρών για τον Steve Jobs.

 

Το στοίχημα για τον Cook πλέον είναι να καταφέρει να διατηρήσει τον ενθουσιασμό για τα νέα προϊόντα της Apple. Μέχρι στιγμής πάντως το μόνο gadget που έχει βγει στην αγορά εξολοκλήρου υπό τον Cook είναι το Apple Watch. Μπορεί να μην έχει σημειώσει την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία αλλά υπολογίζεται πως 15 εκατ. τεμάχια πουλήθηκαν κατά το πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του.

Καθόλου άσχημα.

 

https://gr.askmen.com

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top