Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
22 Μαϊ 2020

Τσιόδρας για εμβόλιο κορωνοϊού: Θέλει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή προμήθεια

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

«Το εμβόλιο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», επανέλαβε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

«Είδα και εγώ με ενδιαφέρον στο πλαίσιο προσπαθειών για την ανάπτυξη εμβολίων να γίνονται κάποιες ταχείες κινήσεις από κάποιες χώρες και κάποιες εταιρείες. Πάλι θέλω να πω ότι χρειάζεται προσοχή, χρειάζονται επιστημονικά δεδομένα», είπε ο κ. Τσιόδρας, αναφορικά με τα εμβόλια.

«Ξέρω για το εμβόλιο του τροποποιημένου φορέα με αδενοϊό, το οποίο θα εκφράζει έναν ιό που είναι ασθενής και δεν προκαλεί βλάβη στον οργανισμό μας αλλά θα βοηθάει στην παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού ώστε ο οργανισμός μας να αναπτύξει αντισώματα. Είναι ένα εμβόλιο που προωθείται από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και ξέρω ότι έχουν γίνει κάποιες συμφωνίες ήδη», συνέχισε.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μεγάλη χρηματοδότηση του εν λόγω εμβολίου και «παρήγγειλαν ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια ποσότητες του εμβολίου με προοπτική να τους το παραδώσουν έως το τέλος του έτους εάν αυτό είναι επιτυχές -πρώτη παραδοχή- και εάν φτιαχτούν όλες αυτές οι ποσότητες εντός του χρονικού διαστήματος».

«Καταλαβαίνετε πόσα "εάν εάν εάν" υπάρχουν. Θέλει προσοχή, δεν θέλει βιασύνη, θέλει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή προμήθεια χωρίς διαπραγματεύσεις».

«Δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο, από μία εταιρεία, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ποιο από τα 8 εμβόλια που είναι σε φάση δοκιμών θα είναι ασφαλές. Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι, ώστε το εμβόλιο τελικά να γίνει κοινό αγαθό. Ηδη υπάρχουν ζητήματα και επιφυλάξεις, είδα σε μια χώρα το εμβόλιο έχει αποδοχή μόνο από το 25%», συνέχισε, τονίζοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

«Η παραφιλολογία για τα εμβόλια θέλει πάρα πολύ προσοχή, καθώς υποβόσκουν σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας. Πρέπει να γίνουν διαδικασίες κοινής προμήθειας και να μην ενθαρρύνονται θεωρίες συνομωσίας», επισήμανε.

«Δεν θέλω να ζήσουμε την κακή αποδοχή του εμβολίου για τον Η1Ν1».

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top