Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

09 Ιουν 2021

Ο Στ. Παπαδόπουλος: Ένα φάρμακο ελπίδας για το Αλτσχάιμερ αναμένεται το 2022

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ένα παράθυρο ελπίδας ανοίγεται για τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ, έπειτα από πολλά χρόνια και πίσω από αυτό βρίσκεται ένας Έλληνας, ο Στέλιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας Biogen Ιnc που έφτιαξε το πρώτο ελπιδοφόρο φαρμακευτικό σκεύασμα για τη νόσο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αυτό “είναι ένα τεράστιο, αλλά πρώτο βήμα στη μάχη στην ιστορία κατά του Αλτσχάιμερ. Μια δύσκολη ασθένεια που μας έχει παρουσιάσει πολλά εμπόδια στο να φέρουμε φάρμακα για την αντιμετώπισή του. Η τελευταία φορά που εγκρίθηκε φάρμακο για το Αλτχάιμερ ήταν το 2003″.

Ερωτηθείς για το ποια είναι ακριβώς η δράση του ελπιδοφόρου φαρμάκου ο πρόεδρος της Biogen Ιnc ανέφερε:

“Αυτό το φάρμακο είναι το πρώτο που χτυπά τον βιολογικό μηχανισμό του Αλτσχάιμερ και όχι απλώς τα συμπτώματά του. Την ιδέα ότι ένα σοβαρό κομμάτι της ασθένειας, τις οποίες στο συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί και βοηθάει να καθαρίσουν και να διοχετευτούν έξω από τον εγκέφαλο. Οι κλινικές μελέτες –σε χιλιάδες ασθενείς- ξεκίνησαν το 2007 και ήταν αποκλειστικά προσαρμοσμένες στο πρώτο στάδιο της ασθένειας. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει έγκριση για όποιον ασθενή κρίνει σκόπιμο ο γιατρός του. Τα αποτελέσματά τα δικά μας είναι αποκλειστικά για ασθενείς στα πρώτα στάδια της ασθένειας”.

Το 2022 αναμένεται η έγκριση του φαρμάκου στην Ευρώπη

“Την Δευτέρα 7/6 πήραμε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και έχουμε καταθέσει αιτήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ. Υπολογίζω, κάποια στιγμή, το 2022 να δοθεί έγκριση στην Ευρώπη και να έρθει στην Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από δύο χρόνια ανάλυσης των δεδομένων που είχαμε καταθέσει και τα οποία είχαν συλλεχθεί από πολυετείς μελέτες που ξεκίνησαν από το 2007.
Το φάρμακο αυτό καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου.

Πώς δρα στον εγκέφαλο ασθενών σε πρώτο στάδιο

“Αν οι ασθενείς πάρουν το φάρμακο στο πρώτο στάδιο της ασθένειας, απλώς επιβραδύνουν τα συμπτώματα. Σίγουρα δεν αντιστρέφεται και ούτε καν σταματάει ακαριαία. Είναι το πρώτο βήμα…”, διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε τα επόμενα 10-20 χρόνια θα έχουμε ακόμα πιο σημαντικά φάρμακα για το Αλτσχάιμερ.

Μιλώντας για το υψηλό κόστος της νέας θεραπείας ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στην Αμερική η ετήσια δαπάνη για κάθε ασθενή είναι 56.000 δολάρια. Τυπικά τα φάρμακα στην Ευρώπη κοστίζουν λιγότερο από ότι στην Αμερική και στην Ελλάδα ακόμη λιγότερο. Θα είναι απόφαση του κράτους κατά πόσο θα αποφασίσει πώς θα το πληρώσει και το ποσοστό που θα συμμετέχει ο ασθενής”.

Γ. Τσιβγούλης: Το φάρμακο είναι φως στην άκρη του τούνελ 

Για το ίδιο θέμα μίλησε στις “Συνδέσεις” και ο Γιώργος Τσιβγούλης, Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας στο ΕΚΠΑ.

 “Το φάρμακο που πήρε έγκριση δεν έχει δείξει ακόμα ότι βελτιώνει την κλινική εικόνα ενός ανθρώπου με Αλτσχάιμερ. Βοηθά σε κάποιους βιοδείκτες και ελαττώνει, κατά 70%, την αιτία του Αλτσχάιμερ. Είναι το πρώτο φάρμακο που βοηθά τα παθολογοανατομικά συμπτώματα που έχει η νόσος”, ανέφερε ο κ. Τσιβγούλης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας  είπε μεταξύ άλλων στην εκπομπή της ΕΡΤ:

“Το φάρμακο είναι πολλά υποσχόμενο. Δεν ξέρουμε κλινικά πόσο αποτελεσματικό είναι, χρήζει περαιτέρω έρευνας. Μέχρι τώρα οι μελέτες του, γίνανε σε μη προχωρημένης νόσου άτομα. Δεν είναι χάπι. Εφαρμόζεται κάθε τέσσερις εβδομάδες σε ειδική κλινική. Χρήζει παρακολούθησης ανά μήνα η χρήση του. Εμφανίσθηκαν και κάποιες επιπλοκές στη μαγνητική εξέταση ορισμένων ανθρώπων.

Το νέο αυτό φάρμακο, και με βάση τα δεδομένα, θα αφορά ένα 20% των ασθενών μας εδώ στην Ελλάδα επιβεβαιωμένου και διεγνωσμένου Αλτσχάιμερ.

Πρέπει να γίνει επιλογή νοσούντων – δεν δίδεται μαζικά – χορηγείται στο νοσοκομείο και με στενή παρακολούθηση με διαρκείς μαγνητικές απεικονίσεις εγκεφάλου.

Φως στην άκρη του τούνελ είναι. Αλλά έχουμε δρόμο μπροστά”.

ertnews.gr

#pgnews #ΥΓΕΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top