Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
23 Δεκ 2015

Λιποθυμία και συγκοπή: Πότε είναι επικίνδυνη

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Γράφει ο Ανεσίδης Μάνος - Ειδικός Καρδιολόγος

 

Η λιποθυμία είναι η παροδική απώλεια της συνείδησης. Οφείλεται στη μείωση της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο. Προκαλείται από μία πτώση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Οι καρδιακές παθήσεις, οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, η επιληψία, οι ανωμαλίες με στένωση των αγγείων (καρωτίδες) που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν συγκοπή.

Το κύριο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί κατά τη διαδικασία της διερεύνησης κάποιου λιποθυμικού( συγκοπτικού) επεισοδίου είναι εάν τούτο οφείλεται σε καρδιακά ή εξωκαρδιακά αίτια, δεδομένου ότι η πρόγνωση των ασθενών με συγκοπή που οφείλεται σε οργανικά αίτια είναι δυσμενής.  Περιστατικά λιποθυμίας με πιθανό υποκείμενο επικίνδυνο οργανικό νόσημα πρέπει να διερευνώνται άμεσα ενδονοσοκομειακώς προς αποκλεισμό του.

Πότε όμως είναι η λιποθυμία ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος;

Η λιποθυμία μπορεί να είναι ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος, εάν:

* Συμβαίνει συχνά.

* Συμβαίνει απροειδοποίητα. (Αντίθετα το άτομο στην απλή λιποθυμία αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται να συμβεί και μπορεί να νιώθει επιγαστρική δυσφορία ή να αισθάνεται ότι ζαλίζεται ή ζεσταίνεται)

* Συμβαίνει μαζί με μούδιασμα σε μια πλευρά του προσώπου ή του σώματος

* Το άτομο χάνει πολύ αίμα (εσωτερική αιμορραγία)

* Συνυπάρχει δύσπνοια ή πόνος στο στήθος.

* Η καρδιά χτυπάει δυνατά ή χωρίς ρυθμό (αίσθημα παλμών).

Ορισμένες από τις αιτίες της λιποθυμίας μπορεί να είναι σοβαρές.

* Καρδιακά προβλήματα ή προβλήματα σε αιμοφόρα αγγεία, όπως η ύπαρξη θρόμβου αίματος στους πνεύμονες, αρρυθμία, βαλβιδοπάθεια

* Προβλήματα στο νευρικό σύστημα (εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο)

* Η ορθοστατική υπόταση ή μια ξαφνική πτώση στην πίεση του αίματος λόγω αλλαγής θέσης. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάποιος σηκωθεί πολύ γρήγορα, είναι αφυδατωμένος ή λαμβάνει ορισμένα φάρμακα, όπως π.χ αντιυπερτασικά - ιδιαίτερα συχνή σε διαβητικούς και ηλικιωμένους.

 

Νευροκαρδιογενής συγκοπή ή Κοινή λιποθυμία

Είναι το πιο συχνό αίτιο συγκοπής που οφείλεται σε πτώση της αρτηριακής πιέσεως λόγω ανώμαλης αγγειοδιαστολής που προκαλείται αντανακλαστικά λόγω φόβου, συγκίνησης ή άγχους. Πριν τη συγκοπή υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα όπως ναυτία, επιγαστρικό βάρος, ζάλη, θόλωση όρασης. Αφού χάσει τις αισθήσεις του ο ασθενής και ξαπλώσει, τότε περισσότερο αίμα ρέει προς τον εγκέφαλο και έτσι επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία του.

Το λιποθυμικό επεισόδιο πρέπει πάντα να αξιολογείται άμεσα και σωστά ιατρικώς. Εάν το άτομο δεν αναπνέει και δεν έχει ψηλαφητό σφυγμό, πρόκειται για καρδιοαναπνευστική ανακοπή.  Είναι σημαντικό να δίνονται πάντα οι πρώτες βοήθειες από το περιβάλλον, μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια. Είναι βασικό κάθε πολίτης να ξέρει να διαχωρίζει την απώλεια συνείδησης λόγω λιποθυμίας και την απώλεια συνείδησης λόγω αιφνίδιας καρδιοαναπνευστικής ανακοπής. 

 

Τι είναι ο βηματοδότης;

Είναι μια ηλεκτρονική συσκευή με ειδικό λογισμικό που παράγει ηλεκτρικά ερεθίσματα, τα οποία διεγείρουν την καρδιά μέσω καλωδίων. Τοποθετείται στο θώρακα κάτω απο το δέρμα, κοντα στη καρδια, στις σοβαρές εκείνες καταστάσεις που η αυτόχθονη διέγερση της καρδιάς έχει διαταραχθεί με αποτέλεσμα την εμφάνιση βραδυαρρυθμιών, οι οποίες μπορεί να προκαλούν λιποθυμικά επεισόδια. Η καρδιά φέρει στο εσωτερικό της ένα σύστημα ‘’καλωδίων’’ δια μέσου των οποίων μεταφέρεται το ηλεκτρικό ερέθισμα που οδηγεί στην διέγερση(σύσπαση) του καρδιακού μυός. Διάφορα αίτια, κυρίως εκφυλιστικά, προκαλούν φθορά αυτού του συστήματος.

Ο βηματοδότης εξασφαλίζει, λοιπόν, τον καρδιακό ρυθμό αλλά και τον μεταβάλλει ώστε να ανταποκρίνεται η καρδιά στις ανάγκες τον σώματος σε αίμα, παρέχοντας ηλεκτρικά σήματα που μοιάζουν πολύ με τα φυσιολογικά σήματα της καρδιάς. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή ο βηματοδότης μπορεί να αντικαταστήσει τα σήματα του φυσιολογικού συστήματος της αγωγής του ηλεκτρικού ερεθίσματος που καθυστερούν ή και χάνονται.Σε καθε περίπτωση, ο θεράπων ιατρός θα αποφασίσει αν τα συμπτώματα ή τα λιποθυμικά επεισόδεια χρήζουν διερεύνησης και αντιμετώπισης με τοποθέτηση βηματοδοτικού συστήματος.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top