Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

24 Σεπ 2013

Επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ παρά τη μείωση στην εστίαση

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Δεν έπληξε τα δημόσια έσοδα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ή και τα ευνόησε, όπως διαφαίνεται από τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, που ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.


Παρότι ο ΦΠΑ στην εστίαση τον περασμένο μήνα μειώθηκε από 23% σε 13%, τα έσοδα από «Φ.Π.Α. λοιπών προϊόντων» (που αποτελεί τη μεγαλύτερη κατηγορία εισπράξεων στην οποία  περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ στην εστίαση) σημείωσαν υπέρβαση κατά 257 εκατ. ευρώ. Στο επτάμηνο έως τον Ιούλιο του 2013, πριν την μείωση του ΦΠΑ, είχε καταγραφεί υπέρβαση εισπράξεων 163 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 94 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ειδικότερα τον Αύγουστο, μετά τις ανακατανομές που επήλθαν με την οριστικοποίηση των προσωρινών στοιχείων, οι άμεσοι φόροι υπερέβησαν το μηνιαίο στόχο κατά 259 εκατ. € ή 14,1% ενώ οι έμμεσοι φόροι κατά 63 εκατ. € ή 3,4%. Συγκεκριμένα, υπέρβαση σημείωσαν:

α) Οι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών κατά 154 εκατ. € ή 91,4 %, λόγω της έναρξης είσπραξης των ΦΑΠ 2011 & 2012,

β) Οι φόροι περιουσίας κατά 75 εκατ. € ή 115,9%,

γ) Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 78 εκατ. € ή 51,1%,

δ) Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 25 εκατ. € ή 2,9%,

ε) Ο Φ.Π.Α. λοιπών προϊόντων, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη κατηγορία εισπράξεων

Περιορισμένες αρνητικές αποκλίσεις έναντι των στόχων εστιάστηκαν σε κατηγορίες εσόδων όπως ο Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α  καυσίμων.

Με τα δεδομένα αυτά, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα 2,86 δισ. ευρώ. Αν όμως αφαιρεθούν 1,5 δισ. οι αποδόσεις κερδών από ομόλογα Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης –τις οποίες δεν υπολογίζει η Τρόικα- το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,36 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η εικόνα θα ήταν διαφορετική αν το δημόσιο είχε επιστρέψει φόρους 644 εκατ. ευρώ, όπως προϋπολόγιζε ότι θα συμβεί στο οκτάμηνο. Τότε το πλεόνασμα θα ήταν 700 εκατ. ευρώ. Αν πάλι είχε πληρώσει 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον για το ΠΔΕ και έδινε 3,85 δισ. ευρώ αντί μόλις 2,54, τότε  θα προέκυπτε πρωτογενές έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ.

Με το σκεπτικό αυτό και η Τρόικα «ψαλιδίζει» τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το πλεόνασμα που μπορεί να προκύψει φέτος, αφού θα το μετρήσει εφόσον δαπανηθούν τα συνολικά 6,85 δισ. ευρώ που προβλέπει έως το τέλος του 2013 για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο κρατικός Προϋπολογισμός.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 215 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top