Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
27 Φεβ 2020

Φ. Κουτσουπιάς: Μία τολμηρή διοικητική μεταρρύθμιση

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Του Δρ. Φώτη Δ. Κουτσουπιά*

Μέχρι σήμερα την ευθύνη της υπογραφής είχαν αποκλειστικά οι αρμόδιοι υπουργοί.

Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εκσυγχρονιστική διοικητική μεταρρύθμιση, ένα πολύ σημαντικό βήμα απο- κομματοποίησης του Κράτους.

Οι αρμοδιότητες που έχει εδώ και χρόνια η πολιτική ηγεσία απονέμονται τώρα στην Διοίκηση.

Το γεγονός αυτό όπως πρόσφατα τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τους Γενικούς Διευθυντές- είναι πολύ σημαντικό, διότι με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η ισορροπία της ίδιας της δημόσιας λειτουργίας.

Η Βουλή κρατά την ευθύνη της νομοθέτησης, η Κυβέρνηση εξειδικεύει και αποσαφηνίζει τις αποφάσεις και η διοίκηση με τη σειρά της απρόσκοπτα και ανεπηρέαστα αναλαμβάνει την εφαρμογή τους.

Με την μεταρρυθμιστική αυτή πρωτοβουλία αδρανοποιείται και εξαλείφεται το πελατειακό σύστημα που ταλανίζει τη χώρα μας δεκαετίες.

Με την ρύθμιση αυτή αφαιρούνται σημαντικές εξουσίες από τις κορυφές των χαρτοφυλακίων και έτσι ανακόπτονται οι αναφορές των πολιτών σ’ αυτές.

Βασικός σκοπός είναι η αποφυγή κάθε είδους πολιτικής παρέμβασης στη Διοίκηση.

Η Κυβέρνηση εμπιστεύεται με αυτόν τον τρόπο τη Δημόσια Διοίκηση έτσι ώστε να υπηρετήσει αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, αυτό άλλωστε επιτάσσει και η ίδια η αποστολή της.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονισε με έμφαση ότι πρόκειται για μια δική του ψήφο εμπιστοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση.

Είναι αδήριτη ανάγκη οι πολιτικές επιλογές να βρουν πετυχημένες τεχνοκρατικές εφαρμογές που θα φέρουν γρήγορο αποτέλεσμα, πάντα προς το συμφέρον του πολίτη. Και είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες, να αφήσουμε το κράτος να λειτουργήσει ομαλά και κυρίως να αποκτήσει συνέχεια.

Αυτό το οποίο αποτελούσε οραματική διακήρυξη όλων των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση και μετά γίνεται πράξη, το ακομμάτιστο και αξιοκρατικό, απο-πολιτικοποιημένο κράτος.

Διαθέτουμε έναν σημαντικότατο αριθμό καταρτισμένων και άξιων Γενικών Διευθυντών, με διατάξεις αντικειμενικές και αξιοκρατικές, τους οποίους οφείλουμε να εμπιστευτούμε και να αξιοποιήσουμε.

Γενικοί Διευθυντές οι οποίοι είναι έτοιμοι να επωμιστούν το μεγάλο βάρος να υλοποιήσουν ένα σημαντικό σκέλος της μεταρρύθμισης του επιτελικού κράτους.

Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός: «Υπάρχουν, μεταρρυθμίσεις που συνοδεύονται από πολλά λόγια και επιχειρήματα που τελικά οδηγούν σε ένα ελάχιστο ή μηδενικό αποτέλεσμα. Και υπάρχουν και άλλες που αν και περιγράφονται μέσα σε λίγες γραμμές μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές τομές που ανατρέπουν παθογένειες δεκαετιών».

 

* O Δρ. Φώτης Δ. Κουτσουπιάς είναι μέλος του μητρώου πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 296 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top