Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
27 Ιουν 2017

Το παλιό Κτηνιατρείο της Αλεξάνδρειας ήταν ένα μνημείο της πόλης Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ανάγκη για περίθαλψη δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι, μα και οι άμεσοι βοηθοί και κάποτε τροφοδότες τους, τα ζώα. Η κτηνιατρική αποτελεί έναν ξαχωριστό επιστημονικό κλάδο, που έχει μάλιστα και τις υποδιαιρέσεις του.


Ήδη πριν από τα μέσα του περασμένου αιώνα άρχισαν να εμφανίζονται σε αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές τα κτηνιατρεία, ιδρυμένα από την Πολιτεία. Η αποστολή τους πολλαπλή. Να θεραπεύουν τα άρρωστα ζώα, εκτός των άλλων και διότι κάποτε οι αρρώστιες τους με άμεσο ή έμμεσο τρόπο περνούσαν και στους ανθρώπους. Να κάνουν εμβολιασμούς ώστε να δημιουργούν ανοσία. Να προωθούν τις βελτιωμένες ράτσες, ώστε οι κτηνοτρόφοι να έχουν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας κτηνοτροφικά προϊόντα.

Από ένα δημοσίευμα του συντοπίτη μας μελετητή της τοπικής ιστορίας Δημ Μπέλου στην εφημερίδα «Επικαιρότητα» μαθαίνουμε πως το τοπικό κτηνιατρείο που βρίσκεται ακόμα, αν και όχι σε τόσο καλή κατάσταση στην οδό μ. Αλεξάνδρου, θεμελιώθηκε το 1936 και άρχισε να λειτουργεί τον επόμενο χρόνο με τον τίτλο Οργανισμός Κτηνιατρικής Περίθαλψης και Βελτιώσεων Κτηνοτροφίας Βέροιας (Ο.Κ.Π.Κ.Β.) και ανήκε στην Ένωση Γεωργικών Συναιτερισμών Βέροιας.

Δίπλα από το μισοερειπωμένο πια κτήριο, προς την πλευρά του καινούργιου Γυμναστηρίου του Β΄Γυμνασίου –Λυκείου υπήρχε ένα άλλο κτήριο, διώροφο, που το ισόγειό του χρησιμοποιούνταν ως στάβλος.

Πρώτος κτηνίατρος διορίστηκε ο Ρώσος μετανάστης Ζιλέν Τσακώφ και βοηθός του ο Μανωλόπουλος Εμμανουήλ. Λίγο αργότερα, το 1938 προσλήφθηκε ως σταβλήτης ο Διονύσης Μπαντής.

Σήμερα τα ιδιωτικά πια κτηνιατρεία και οι κτηνίατροι ασχολούνται πεισσότερο με τα κατοικίδια γάτες, σκυλιά και άλλα μοσχαναθρεμμένα τετράποδα ή φτερωτά, παρά με ζώα μεγάλα και μικρά, που σχεδόν εξαφανίστηκαν από τα χωριά μας

 

ktiiatrio1

Υ.Γ. Ανεξίτηλες παραμένουν ακόμα ο μνήμες από το ιστορικό Κτηνιατρείο του Γιδά. Θυμάμαι που έφερνα συχνά τις φοράδες και τα περήφανα βαρβάτα – επιβήτορες, που είχαμε στο κτήμα του Θωμά Γ. Λόγγου στο Κεφαλοχώρι.

Ήταν άλογα του ιπποδρόμου που είχαν τελειώσει με τα αγωνίσματα και ήταν μόνο για αναπαραγωγή.

Είχαμε όμως ατυχήσει. Τα αρσενικά ήταν χαντούμκα, τα ζωντανά σπερματοζωάρια ήταν ελάχιστα. Έτσι την ιατρική περίθαλψη την είχε το Κτηνιατρείο της Αλεξάνδρειας.

Γι’αυτό το κτίριο για μένα ήταν μια εικόνα με πολλές αναμνήσεις.

Λίγο έλειψε να πάθω ένα ακόμα εγκεφαλικό όταν περνούσα από μπροστά με το αμάξι και είδα να γκρεμίζεται με εντολή του Δημάρχου Φ. Δημητριάδη.

Είχα προτείνει να το παραχωρήσουν για να στεγαστεί η Λαογραφική Συλλογή. Το αρνήθηκαν. Προτίμησαν να το κατεδαφίσουν. Ήταν η εύκολη λύση, χωρίς πονοκεφάλους.

Άνθρωποι χωρίς ίχνος ευαισθησίας σε θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού. Και να ήταν μόνο η Διοίκηση του Φ. Δημητριάδη;..

Αυτά καταγράφονται και δεν σβήνουν.

 

Γιώργος Ντελιόπουλος

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

PRAXIS2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 429 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top