Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
KALIAANI
14 Οκτ 2013

Σε άλλους τόπους τιμούν αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Γράφει ο Λαογράφος Γιώργος Ντελιόπουλος
 
Στο προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο 13 Οκτώβρη ήμερα του Μακεδ. Αγώνα αναφέρομαι στους δύο αδελφούς Μακεδονομάχους, τον Δημήτρη Κατσιάμπα  και πρόεδρο Σκοτίδα ή Ποζιαρίτη. Προσπάθησα να αναγνωστεί στην δράση τους , την προσφορά στον Μ. Αγώνα.  Στο τέλος  με δύο αράδες γράφω:  «Σε άλλους τόπους τιμούν τους τοπικούς Μακεδονομάχους. Μήπως πρέπει να γίνει και δω αυτό;» Βέβαια θα μπορούσε κανείς να με χαρακτηρίσει  αφελή, μπουνταλά, που γράφω για αναγνώριση ηρώων…. Το βλέπει κανείς καθημερινά  το μνημείο πεσόντων  σε τι κατάσταση είναι……
Αυτά τα θέματα για τους Διοικούντες του τόπου μας είναι ψιλά γράμματα. Αυτά γίνονται αλλού σε πιο φτωχά μέρη, εκεί όπου αναγνωρίζουν την προσφορά των ανθρώπων, που θυσιάστηκαν, αναγνωρίστηκαν και θανατώθηκαν. Εδώ εμείς ζούμε μέσα στην καλή χαρά, για γουρουνοχαρά , πολυδάπανες γιορτές και τιμούμε τους Αγίους του χωριού, αναβιώσεις καρικατούρες, καλοκαιρινές πανάκριβες φιέστες. Εκείνο που μπορεί να διαπιστώσει κανείς  είναι ότι αυτής της φιλοσοφίας ήταν όλοι όσοι διοίκησαν αυτή την πόλη από του αείμνηστου κ. Παπαποστόλου με εξαίρεση  τον συγχωρεμένο κ. Μπρουσκέλη  που είχε μέσα του όραμα για θέματα πολιτισμού.
Όλοι οι μετά από αυτόν σε θέματα υποδομής στο πολιτισμό και την τοπική ιστορία είχαν και έχουν την ίδια αντίληψη.
 
 
 
 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΟ
Το υπαίθριο Μ. Μ . Α. βρίσκεται στο χώρο του Αγίου Νικολάου του Μπουρινού, 4ο χιλ. πάνω από το χωριό του Δήμου Αιόνης και 37 χιλ από την Κοζάνη σε υψόμετρο 850μ.
Μου δόθηκε η ευκαιρία και πήγα δύο φορές, η πρώτη με το ΚΑΠΗ της πόλης μας και μια δεύτερη φορά. Μίλησα με τον ιδρυτή του Μουσείου του αείμνηστου κ.Ε. Σιαμπακόπουλου και μου είχε πει : είναι έργο μεγάλης Ιστορικής σημασίας, μας βοήθησε ν Νομαρχία, ο Δήμος αλλά και ευεργέτες. Τον ρώτησα πως φιλοτεχνηθήκαν τόσες προτομές ; Αυτό έγινε μου είπε με γλύπτες από την Αλβανία, τους δώσαμε τα μάρμαρα και τα θέματα και δούλευαν μεροκάματο. Έτσι έχουμε γεμίσει τον τόπο με ονόματα των ηγετικών μορφών του Μακεδονικού Ελληνισμού, ηρώων και ηρωίδων, εθναποστόλων, εθνομαρτύρων, εθναρχών, μητροπολιτών. 
«Γράφει σε ένα σημείωμα του ο κ. Σταμπακόπουλος: «Οδός με προτομές ένα τέρωθεν επιφανών ανδρών και ηρώων. Ο Φίλιππος ο ΄Β, ο Αλέξανδρος ο Μέγας, ο Αριστοτέλης, ο Σταγειρίτης, ο Βασίλειος ο Ά, ο Ρήγας Φεραίος, ο Ζιάκας, ο Φαρμάκης, ο Αλ. Υψηλάντης και μια σειρά από επώνυμα πρόσωπα που κοσμούν τον χώρο των 70 στρεμμάτων. Είναι πολύ λίγα αυτά που περιγράφω. Αξίζει να τα δει κανείς από κοντά κυρίως την Άνοιξη που φουντώνει το πράσινο.
Κι ένα στιχάκι για τον τόπο: «Στου Μπούρινου την κορυφή με την αντάρα την πυκνή εκεί΄ναι οι κλέφτες οι πολλοί αρματωμένοι στο φλουρί.»
 
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

LENOS_TAVERNA

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 660 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top