Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

22 Ιουν 2018

Δύο κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί στην πόλη μας Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Άρθρο του Γιάννη Σφενδώνη

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Η καλοκαιρινή εκστρατεία της εθνικής βιβλιοθήκης άρχισε τις πολιτιστικές της δραστηριοτητες σε πόλεις της Ελλάδας το 2012 μεταξύ των οποίων και η Αλεξάνδρεια. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης ήταν φυσικό πολλά ελληνόπουλα να χάσουν την δυνατότητα με τα δικαιώματα πρόσβασης στον πολιτισμό επειδή μειώθηκαν οι δαπάνες στον πολιτισμό.

Το πρόγραμμα αυτό στην αρχή υποστηρίχθηκε απο το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποτέλεσε ισχυρό αντίβαρο στο κενό της κρατικής υποστήριξης. Στόχος προφανής να μην στερηθούν τα μικρά ελληνόπουλα κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού τη χαρά του παιχνιδιού τη διασκέδαση και τη κοινωνικοποίηση που προσφέρεται μέσα απο τη φιλοσοφία των δράσεων.

Κάθε καλοκαίρι ανανεώνεται τόσο η θεματική ενότητα όσο και οι ίδιες οι δραστηριότητες οι οποίες εξελίσσσονται σε διαφορετικά θεματικά πλαίσια . Είναι γνωστό οτι το παιχνίδι συμβάλλει στη νοητική , συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού όπου μέσα απο αυτό συμμετέχει στην ανάπτυξη της σκέψης της γλώσσας και ανακαλύπτει όχι μόνο τον εαυτό του σύμφωνα με τις παιδαγωγικές θεωρίες αλλά και τον κόσμο που το περιβάλλει.

Ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργεί μέσα σε μια ομάδα να πειθαρχεί σε κανόνες γεγονός που συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του. Από την υποκειμενική συγκέντρωση σε όλους τους τομείς, το παιδί περνάει αργά σε μια αποκέντρωση κοινωνική, γνωστική, για να καταλήξει σε παιχνίδια κατασκευών και κανόνων, που ενδυναμώνουν την κοινωνικοποίηση του εγώ.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι οτι οι δραστηριότητες έχουν διαφοροποιηθεί ριζοσπαστικά απο τα παλιά παραδοσιακά παιγχνίδια και σχετίζονται με τη σύγχρονη εποχή όπου επικρατούν διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και αισθητικές συνθήκες. Για την πόλη μας το πρόγραμμα υλοποίησης το έχει αναλάβει η δημοτική βιβλιοθήκη η οποία κατά τεκμήριο έχει συντελέσει στην κυριολεξία σε έναν άθλο καθώς το πρόγραμμα έχει διάρκεια σχεδόν τρείς μήνες.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μαραθώνιο μέσα στο κατακαλόκαιρο. Θα πρέπει επίσης να επαινεθεί το προσωπικό ήθος της βιβλιοθηκονόμου κ. Ποράβου καθώς και των εθελοντριών-ων παιδαγωγών που συμβάλλουν στην όλη διαδικασία και την επιτυχή διακπεραίωση της. Το πρόγραμμα ελέγχεται απο την εθνική βιβλιοθήκη καθημερινά η οποία έχει και την εποπτεία. Ολες οι δραστηριότητες αναφέρονται και αποστέλλονται για ενημέρωση μέσω e-mail στη κεντρική διοίκηση ώστε να τεκμηριωθεί να αναλυθεί και να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα των δράσεων.
Τέλος αποτελεί και είναι ένα απο τα πλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απο τα αντίστοιχα ευρωπαικά.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ξεκίνησε την πορεία του το καλοκαίρι του 2015 στο αμφιθέατρο. Την πρωτοβουλία ανέλαβε η ομάδα δράσης και αλληλεγγύης της Αλεξάνδρειας στόχος της οποίας ήταν πέραν των κοινωνικών παρεμβάσεων να προστεθεί και η πολιτιστική.Η πρώτη απόπειρα που μας εξέπληξε έγινε μέσα στο ζοφερό κλίμα των ημερών της οικονομικής κρίσης πράξη που απαιτούσε οικονομική ευρωστία αλλά και γιατί ενα φεστιβάλ για τα δεδομένα της πόλη μας ήταν μέχρι τότε κάτι πρωτοφανέρωτο.
Είναι τεκμηριωμένο οτι στο χώρο του πολιτισμού μπορεί να γίνονται και μικρά ή και μεγάλα επιτεύγματα χωρίς υποχρεωτικά πολλά χρήματα, αρκεί η γνώση , η θέληση , το όραμα. Και να που φέτος εισέρχεται στο τέταρτο χρόνο με επιτυχία προσπερνώντας όλα τα προβλήματα στην οργάνωση.

Επιτυχία στο χώρο ενος πολιτιστικού θεσμού ή δράσης δεν θεωρείται μόνο η ποσότητα (προσέλευση κοινού) αλλά η κλίμακα αξίας εκείνη που το τοποθετεί στο ποιοτικό του στερέωμα. Έχοντας αξιωθεί να παρακολουθήσω όλα τα προηγούμενα (τρία κατα σειρά) νιώθει κανείς έκπληκτος για τη σύγχρονη ματιά πάνω στα καυτά προβλήματα του καιρού μας που άλλοτε με δραματικό και τραγικό τρόπο άλλοτε με κωμικό μέσα απο διαφορετικές αισθητικές κλίμακες μπορέσαμε να αντιληφθούμε τόσους διαφορετικούς κόσμους που έχουμε δίπλα μας και τους αγνοούμε.

Ώριμοι δημιουργοί , αυριανά ταλέντα του τόπου μας αλλά και νεοσυσταθέντες κατάθεσαν ότι πιο προσωπικό αλλά και συλλογικό μπορούσε να τους εμπνεύσει. Το σημαντικό του διήμερου είναι η συμμετοχή σχολείων που υπήρξε απίστευτη σε αριθμό και δημιουργικότητα.

Επίσης για πρώτη φορά στη πόλη μας η συνεργασία με ευρωπαικές χώρες και όχι μόνο αυτές δικαίωσαν τον τίτλο του σαν διεθνές. Η θεματολογία ευρύτατη κάλυψε όλες τις διαστάσεις της κοινωνικής μας ζωής σε θέματα όπως της ερωτικής αποδοχής ή απογοήτευσης, του πολέμου, της μεταναστεύσης,του ρατσισμού,της ξενοφοβίας,των ένφυλων ταυτοτήτων, της θρησκοληψίας, της ανεργίας, της φτώχειας.

Το ενδιαφέρον θα είναι υψηλό και για φέτος καθώς για πρώτη φορά καθιερώνονται και χρηματικά βραβεία.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 535 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top