Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

24 Ιουλ 2021

Η αναπτυξιακή δύναμη του Πολιτισμού και η μεγάλη συνεισφορά της Πολιτικής Συνοχής Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Η Ιστορία και ο Πολιτισμός είχε την τιμητική του την περασμένη εβδομάδα στην Ημαθία καθώς πραγματοποιήθηκαν τα εκγαίνια δύο σημαντικών έργων για το νομό. Του Αρχαιολογικού Πάρκου της Νεκρόπολης των Αιγών και της Έκθεση του Τοίχους Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας.

Έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από Ευρωπαϊκά κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής στα πλαίσια της ανάδειξης της Πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε χώρας και του κάθε τόπου.

Και στα δύο εγκαίνια παρέστη η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, η οποία σε διάφορες συνομιλίες της με αιρετούς της Ημαθίας τόνισε την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού και ιδιαίτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια «τρέχουν» μεγάλα έργα, εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και την Πολιτική Συνοχής και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «η λειτουργία του πολυκεντρικού Mουσείου των Αιγών, το οποίο είναι σε πορεία ολοκλήρωσης και το οποίο θα αποδώσουμε στην τοπική κοινωνία και στους χιλιάδες επισκέπτες της Βέροιας και της Βεργίνας τους επόμενους μήνες, αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό πόλο όχι μόνον για την Ημαθία και την Μακεδονία, αλλά για την χώρα. Παράλληλα, λειτουργεί ως αναπτυξιακός πόρος που ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης η κα Μενδώνη τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του έργου των Πολιτιστικών Διαδρομών που υλοποιείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά Κονδύλια.

Οι Πολιτιστικές διαδρομές είναι ολιστικά προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού (πολιτιστικές – περιβαλλοντικές διαδρομές και αρχαιολογικά πάρκα), τα οποία έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής, καθώς και για τη σύνδεση των μνημείων της με την τοπική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της, όπως αυτή αποτυπώνεται και στη φιλοσοφία των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α.

Ειδικά για την Κεντρικη Μακεδονία σχεδιάζεται η Πολιτιστική διαδρομή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ με επίκεντρο 8 αρχαιολογικούς χώρους – αρχαίες πόλεις που συνδέονται με τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Κεντρική Μακεδονία. Οι 8 πόλοι που προτείνονται ως αφετηρία διαλόγου μεταξύ όλων των θεσμών και των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι ακόλουθοι:
η Πέλλα, οι Αιγές – Βεργίνα,
η Μίεζα – Σχολή Αριστοτέλη, τα Στάγειρα, το Δίον, η Αμφίπολη η Θεσσαλονίκη,
το Κιλκίς.
Το μεγάλο έργο των Πολιτιστικών διαδρομών θα πρηματοδοτηθεί επίσης από Ευρωπαϊκά κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027

Όπως τόνισε η κα Μενδώνη κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης του Τοίχους Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείου της Βέροιας στο έργο των Πολιτιστικών Διαδρομών θεωρήθηκε αναγκαίο να ενταχθεί και το έργο της αναστήλωσης και της αποκατάστασης τριών μνημείων της Βέροιας, της Αγίας Άννας, του Παντοκράτορος και του Ορτά Τζαμί. Πρόκειται για τρία μνημεία εντός του αστικού ιστού της Βέροιας, στο κέντρο της πόλης, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”, προκειμένου να συμπληρώσουμε το έργο που ήδη έχει υλοποιηθεί από το ΥΠΠΟΑ, αλλά και για να ενισχύσουμε το έργο που προγραμματίζουμε για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027».

Όπως κατά καιρούς έχουμε καταδείξει μέσα από τις σελίδες του ΠΟΛΙΤΗ γίνεται μια μεγάλη επένδυση στην Ισορία και τον Πολιτισμό στο νομο Ημαθίας. εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί για τη δημιουργία μεγάλων έργων όπως το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, η αναστήλωσης της Βασιλικής Νεκρόπολης, η δημιουργία ενός Εικονικου Μουσείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου η αποκατάσταση της Παλιάς Μητρόπολης της Βέροιας και άλλα.

Όλα αυτά τα έργα είναι σίγουρο ότι μπορούν να αποτελέσουν το όχημα ενός νέου τουριστικού προϊόντος, το οποίο σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές ομορφιές του τόπου μας, και τις επιχειρηματικές συνέργιες, μπορούν να φέρουν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.

 

cohesion logo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 189 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top