Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
05 Φεβ 2014

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Ντελιόπουλου

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
 
«ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ»
 
Σε μια εποχή βαριάς και βαθιάς κρίσης, που οι συνάνθρωποί μας ζουν μέσα στην απόγνωση και στο άγχος, υπάρχουν και εκείνοι που το δικό τους άγχος και την απόγνωσή τους τα μετουσιώνουν σε κινητήρια δύναμη.
 
Ένας τέτοιος μαχητής είναι ο συμπολίτης μας Γιώργος Ντελιόπουλος. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και που όσοι τον γνωρίζουν από κοντά θα μπορούσαν να μας βεβαιώσουν ότι είναι και πολλές και μεγάλες, εκείνος δεν κουράζεται να δίνει το παρών στο δημόσιο βίο με το δικό του τρόπο. Είναι παρών με τα δημοσιεύματα στον Πολίτη κάθε εβδομάδα και από σήμερα με ένα πολύ σημαντικό έργο, ένα νέο βιβλίο, το τρίτο στη σειρά με τον τίτλο της επικεφαλίδας: « Από τη ζωή και τον πολιτισμό στο Ρουμλούκι».
 
Πρόκειται για ένα βιβλίο καλαίσθητο, αυτό που θα λέγαμε ευανάγνωστο, με πληθώρα παλιών φωτογραφιών, οι οποίες συμπληρώνουν τα σχετικώς σύντομα, αλλά πολύ κατατοπιστικά κείμενα.
 
Θα μπορούσαμε ανεπιφύλακτα να χαρακτηρίσουμε το βιβλίο βιωματικό, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο Γιώργος Ντελιόπουλος στα γραφόμενά του. Μέσα από τις σελίδες του παρακολουθεί ο αναγνώστης τη μετάβαση από το χτες στο σήμερα, ένα χτες που ο συγγραφέας το γνώρισε, το έζησε, το κατέγραψε και μας το παρουσιάζει χωρίς να το εξωραζει.
 
 Η θεματική του είναι πλούσια και την καλύπτει όχι με θεωρίες και γενικότητες αλλά, με κατάθεση προσωπικών μαρτυριών. Τα κείμενά του παίρνουν γι’ αυτό έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα. Είναι γνωστό άλλωστε και δεν το κρύβει ο ίδιος, ότι δεν είναι κάτοχος τίτλων σπουδών. «Κάτοχο ολίγων κολλυβογραμμάτων» αποκαλεί ο ίδιος τον εαυτό του. Έτσι το έργο του διακρίνεται για την απλότητα και την αμεσότητα που συναντάει ή για την ακρίβεια συναντούσε  κανείς στο λόγο των λαϊκών αφηγητών. 
 
Ο αναγνώστης χαίρεται καθώς παρακολουθεί τους αργούς, τους ήρεμους, τους ανθρώπινους ρυθμούς της κοπιαστικής ζωής των κατοίκων του Ρουμλουκιού την προπολεμική περίοδο, όταν ακόμα η καυτή και φαρμακερή ανάσα της μηχανής δεν είχε αναστατώσει την αδιατάρακτη ως τότε γαλήνη του υγρού κάμπου. Στη συνέχεια όμως, ο ίδιος ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας της επανάστασης, ευτυχώς ειρηνικής, που συντελείται με το τέλος των δυο πολέμων, του παγκόσμιου και του εμφύλιου, όταν πια ο παλιός κόσμος σαρώνεται βίαια, όταν αυτό που κυοφορήθηκε σε άλλες χώρες και ηπείρους για μεγάλο χρονική διάστημα, εισβάλλει στον τόπο μας καλπάζοντας, φέρνοντας αλλαγές και ανατροπές σε όλους τους τομείς του καθημερινού βίου. Μεταξύ των άλλων, γράφει ο Γιώργος «κάποιες καινούργιες λέξεις άρχισαν να μπαίνουν στο λεξιλόγιο του χθεσινού ζευγαρά και σημερινού αγρότη: Καρτέλα της ΑΤΕ (σ. της Αγροτικής Τράπεζας), επιτόκια και τόκοι υπερημερίας, υποθήκες σπιτιών και χωραφιών, κατασχέσεις». Θα έλεγε κανείς ότι αποτελούσαν το προανάκρουσμα όσων επρόκειτο να δούμε και να ζήσουμε στους στρεβλούς καιρούς που περνούμε τώρα.
 
Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι το βιβλίο του Γιώργου,  θα αγκαλιαστεί και θ’ αγαπηθεί, όπως και τα προηγούμενα. Θα διαβαστεί με το ίδιο ενδιαφέρον που διαβάζονται και τα δημοσιεύματά του κάθε εβδομάδα στον Πολίτη. Μέσα στις σελίδες του ο καθένας θα βρει πληροφορίες τις οποίες είτε αγνοεί εντελώς, λόγω ηλικίας είτε τις έχει λησμονήσει λόγω της πολυκαιρίας.
Μακάρι ο θεός να τον κρατήσει γερό, ώστε να συνεχίσει να μας τροφοδοτεί με πνευματική τροφή.
Γιώργο, σ’ ευχαριστούμε!
 
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 153 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top