Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
31 Μαρ 2014

Ο Καβάφης "επισκέπτεται" τη βιβλιοθήκη Βέροιας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ο Κ. Π. Καβάφης επισκέπτεται τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας ϕφιλοξενούμενος των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. Είναι ο ποιητής που μας δίδαξε «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου / όπως την θέλεις, / τούτο προσπάθησε τουλάχιστον / όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις /μες στην πολλή συνάϕεια του κόσμου,/ μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες».

Είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933).Ο Κ. Βάρναλης γράφει για τον Καβάϕη «Μοναδικός, ανόμοιαστος κι ανεπανάληπτος .Μοναδικός και προσωπικός και στη σκέψη του και στην τέχνη του και στη γλώσσα του», ενώ ο Γ. Π. Σαββίδης τον θεωρεί «έναν από τους πιο τίμιους, γοητευτικούς, σοϕούς και ανθρώπινους διδασκάλους του 20ου αιώνα».

Η Unesco, αναγνωρίζοντας την ουσιαστική απήχηση και την οικουμενική διάσταση της ποίησης του Καβάφη, χαρακτήρισε το 2013 ως έτος Καβάϕη, με αϕορμή την 150η επέτειο από τη γέννησή του και την 80η από το θάνατό του. Για το έργο του ποιητή έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται , εκδηλώσεις (συνέδρια, ϕωτογραϕικές και εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, ταινίες κλπ.) από την Ιαπωνία μέχρι την Αργεντινή, από την Αίγυπτο μέχρι την Ουγγαρία.

Είναι ο μόνος μας οικουμενικός ποιητής. Τα έργα του μεταϕράζονται και διαβάζονται σ’ όλη την υϕήλιο, μόνο στην Αγγλία κυκλοϕορούν σε δώδεκα μεταϕράσεις.

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σας προσκαλούν σ’ ένα αϕιέρωμα-γνωριμία με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, την βδομάδα 7 -12 Απριλίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το αϕιέρωμα περιλαμβάνει: - τη Δευτέρα 7 Απριλίου, ώρα 7μ.μ. ομιλία της κ. Αραμπατζίδου Λένας με τίτλο «Μελετώντας όψεις της ταυτότητας του γερο-Πρωτέα Καβάϕη». Η κ. Αραμπατζίδου είναι επ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Amsterdam, Birmingham , King’s College London και Eotvos Lorand της Βουδαπέστης.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα, Κύπρο, Βρετανία και Σουηδία. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μελετήσει το κίνημα του αισθητισμού στη νεοελληνική και ευρωπαϊκή του εκδοχή, ενώ στα ερευνητικά της ενδιαϕέροντα περιλαμβάνονται επίσης η ποιητική του Κ.Π. Καβάϕη, το έργο του Ν. Καζαντζάκη με έμϕαση στην ταξιδιωτική λογοτεχνία, καθώς και η σύγκλιση της λογοτεχνίας με άλλους χώρους, όπως η επιστήμη με έμϕαση στην ιατρική.

Το 2012 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο «Αισθητισμός. Η νεοελληνική εκδοχή του κινήματος» και το 2013 το βιβλίο της με τίτλο «Το διακείμενο του αισθητισμού στην ποιητική του Κ.Π. Καβάϕη», το οποίο βραβεύτηκε με Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. - την Τετάρτη 9 Απριλίου, ώρα 6.30μ.μ. προβολή της ταινίας του κ. Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κων/νο Καβάϕη», διάρκειας 90’.

Η ταινία βραβεύτηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας και το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράϕου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2008 και στο London Greek Film Festival το 2009 με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η ζωή του Καβάϕη και του Πορτογάλου λογοτέχνη Πεσσόα μέσα από την προσωπική ματιά του Χαραλαμπόπουλου , που έδειξε, όπως έγραψε ο Ν.Φ Μικελίδης «πως, όταν το ντοκιμαντέρ αναμειγνύεται με μυθοπλασία, βαδίζει σ’ έναν εξαιρετικά ενδιαϕέροντα, πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα δρόμο». - όλη την εβδομάδα στις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης θα είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική έκδοση του cd-rom «Κ.Π. Καβάϕης.

Ο άνθρωπος και η εποχή του», μια παραγωγή του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού και του κ. Μανόλη Σαββίδη. Το cd-rom περιλαμβάνει τη γενεαλογία, το χρονολόγιο, τα έργα του ποιητή και παραρτήματα (αναγνώσεις, βίντεο, κατάλογος λέξεων, βιβλιογραϕία). Σήμερα, εποχή ιδεολογικής και πολιτιστικής, εκτός των άλλων, κρίσης, ο Καβάϕης, που έχει μελετήσει ιστορία και γνωρίζει σε βάθος το παρακμιακό ϕαινόμενο, παραμένει επίκαιρος. Γράϕει κάπου «Όποιος απέτυχε, όποιος ξεπέσει / τι δύσκολο να μάθει της πενίας / τη νέα γλώσσα και τους νέους τρόπους».

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 227 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top