Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι

300x600 R021

30 Ιουν 2016

Εξαιρετικό το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

ΥΨΗΛΗ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ

Έληξε την Κυριακή το βράδυ στο δημοτικό αμφιθέατρο της Αλεξάνδρειας το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που διοργάνωσε η υπερδραστήρια ομάδα δράσης και αλληλεγγύης Αλεξάνδρειας υπηρετώντας υψηλούς πολιτιστικούς στόχους κερδίζοντας το στοίχημα τόσο για πολιτιστική προσφορά στον τόπο μας όσο και αλληλεγγύη μέσω του πολιτισμού και της ελευθερίας της έκφρασης των καλλιτεχνών δημιουργών.
Τα θετικά της εκδήλωσης. Αρτιότητα, αισθητική, καινοτομία

DSC 1758
Η αρτιότητα της διοργάνωσης φάνηκε από την ενημέρωση του κοινού και τα αναλυτικά φυλλάδια έως την είσοδο όπου ταπεινά αλλά άκρως συγκινητικά στήθηκαν οι φωτογραφίες παλιών σινεμά της πόλης μας από το αρχείο των κ. Ντελιόπουλου και κ. Πανταζόπουλου. Στο μέσον της οθόνης έκπληκτοι αντικρίσαμε ένα επιπλέον σκηνικό ντεκόρ σαν από μιούζικαλ της φίνος φιλμ που πλαισίωνε την οθόνη στο κέντρο δίνοντας χωρίς υπερβολή μια αίσθηση ενός μεγάλου φεστιβάλ ενώ κατά την έναρξη υψώθηκαν μέσα στον σκοτεινό καλοκαιρινό ουρανό μικρά κόκκινα μπαλόνια –αερόστατα. Έγινε παρουσίαση πριν από κάθε ταινία ενώ στο τέλος παραβρέθηκαν αρκετοί από τους σκηνοθέτες των ταινιών και μίλησαν σύντομα για το έργο ή τις προθέσεις τους προσπαθώντας και αυτοί με την τιμητική παρουσία τους να ενδυναμώσουν τον θεσμό. Αυτό για τον θεσμό κρίνεται καινοτόμο και καταλογίζεται στα θετικά. Εντύπωση θετικότατη προκάλεσε η συνέργια στα φιλμ μικρών φερέλπιδων σκηνοθετών και ηθοποιών αλλά και το ειδικό βάρος του φεστιβάλ στην παιδική καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Μια άλλη σημαντική καινοτομία του φετεινού φεστιβάλ ήταν η μεγάλη κλίμακα θεμάτων που κάλυψαν φλέγοντα θέματα και προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας όπως απομόνωση, ανεργία, φτώχια, εγκατάλειψη, βία θεσμική και ατομική, ρατσισμός, αλληλεγγύη και φιλία. Επιπλέον με τη συμμετοχή ξένων χωρών επιβεβαιώθηκε ο διεθνής χαρακτήρας του φεστιβάλ.
Θεματολογία. Ανθρωποκεντρισμός στη ζοφερή πραγματικότητα των μνημονίων Όλες οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν σημαντικές διότι είχαν το ιδιαίτερο χρώμα και το βάρος του μηνύματος που ο κάθε δημιουργός ήθελε να δώσει.
Επειδή η Τέχνη πρέπει να είναι πολιτική και να βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα μιας ζώσας κοινωνίας που με τα θετικά και τα αρνητικά εγγράφει τη δική της ιστορία στο συγκεκριμένο χωροχρόνο κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές οικονομικές συνθήκες ετεροκαθορισμένες ή μη, θα αναφερθώ επιλεκτικά.

13516723 515866331933894 7247874071774872505 n

1)Η ταινία του συμπολίτη μας Γιάννη Κουφονίκου «Τα μπλε γυαλιά» με το 4ο δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας διαπραγματεύτηκε το φλέγον θέμα της ενδοσχολικής βίας (μπουλινγκ ,διεθνώς) και απέσπασε ζωηρά χειροκροτήματα ενώ ταυτόχρονα κέρδισε τον στόχο του να περάσει το μήνυμα στις μικρές ηλικίες των μαθητών. Επίσης θα πρέπει να επαινέσουμε και τα υπόλοιπα σχολεία που παρουσίασαν ταινίες γιατί μας εξέπληξαν όλες οι προσπάθειες τους για καλλιτεχνική δημιουργία αλλά λόγω χώρου παραλείπονται .

2) Η ταινία «Σε λίγα λεπτά» σε σενάριο –σκηνοθεσία Θωμά Κιάου με θέμα τον εγκλωβισμό σε ένα ασανσέρ ουρανοξύστη διαφόρων ανθρώπων με την δική τους ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση που εκδηλώνεται αντικοινωνικά όταν μαθαίνουν πως υπάρχει βομβιστής μέσα με την βόμβα έτοιμη να εκραγεί σε λίγα λεπτά. Ο φόβος που είναι έμφυτος σε κάθε άνθρωπο εδώ μπροστά στο θάνατο ενδυναμώνεται με συνέπεια το γκρεμοτσάκισμα των ηθικών κωδίκων με επακόλουθο το αλληλοφάγωμα μεταξύ τους αλλά τελικά οι προσευχές...... η επ-ενέργεια του έρωτα.... κάνουν το θαύμα τους. Η τελική σκηνή Μπονουελικής έμπνευσης μπαίνει στην ανθολογία του ελληνικού σινεμά.

3) Η ταινία «Όμορφα χρόνια» ίσως ενόχλησε κάποιους γιατί περιείχε λεκτική βία ωστόσο μας συγκλόνισε το αδιέξοδο του ζευγαριού που εκφράστηκε με τέτοιο ρεαλισμό καταφεύγοντας στην αυτοκτονία μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον που σπαράζεται από την ανεργία και την απελπισία ανήμπορο να βρει λύσεις. Είναι θύματα της ζοφερής συνθήκης στη χώρας μας όπως την ορίζουν οι μνημονιακές ανθρωποκτόνες πολιτικές. Ναι, έχει σημασία να αναλύεται διεξοδικά όπως έκανε ο σκηνοθέτης ένα φαινόμενο αρνητικό και επικίνδυνο πάρα να αποσιωπείται.

4)Η ταινία «Soft lady» σε σενάριο –σκηνοθεσία των Σπύρου Δοδόπουλου και Νίκα Λομινάτζε αναφέρεται σε μια φάρσα που έκανε κάποιος να στείλει σε δέμα μια πλαστική κούκλα σε κάποιον απομονωμένο τύπο. Τελικά η «φιλία» αυτή δεν μπορεί να «δέσει» με ένα τόσο άψυχο πλάσμα. Στην ουσία δυο άψυχα μέρη ένα υλικό και ένα βιολογικό λειτουργούν ασύμμετρα. Ο μοναχικός αυτός τύπος έζησε και εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς προσωπικής αδράνειας και σε μια επικράτεια όπου τα οράματα είναι αδιανόητα και αβίωτα. Αδιέξοδο πλήρες γιατί έχουν κλείσει οι βαλβίδες ασφαλείας πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά.

5)Η ταινία «O κύκλος ,το σκιάχτρο και η σιωπή» σε σενάριο-σκηνοθεσία Χάρη Καραουλάνη είχε πολλούς συμβολισμούς και έκανε δρασκέλισμα χωροχρόνου προσπαθώντας να μιλήσει μέσα από το φανταστικό για τις σχέσεις ατόμου- εξουσίας και την υποταγή του πρώτου σε αυτήν. Πήρε μέρος στο φεστιβάλ φανταστικού κινηματογράφου . Από το διεθνές πρόγραμμα ξεχώρισαν

1) Τhe sniffer του Bobbie Speers συμμετοχή της Νορβηγίας που κέρδισε το βραβείο χρυσού φοίνικα στις Κάννες. Σε μια κοινωνία όπου όλοι μπορούν να πετούν οι άνθρωποι της με ειδικές μπότες σαν μαγνήτης προσδένονται πάνω στη γη . Μέσα σε ένα εξαιρετικά πειθαρχημένο εργασιακό περιβάλλον που θυμίζει τη Μητρόπολι του Φριτς Λάνγκ στερούνται κάθε προσωπική απολαβή. Ένας από αυτούς μην αντέχοντας την επανάληψη της μονοτονίας θα σπάσει τους σιδερένιους κανόνες του καθεστώτος και θα «αποσχιστεί» πετώντας. Σουρεαλισμός, φαντασία, συμμετρία σωμάτων και ένας πρωταγωνιστής θαρρείς βγαλμένος από τους ζωγραφικούς πίνακες του Λούσιαν Φρόιντ. Εξαιρετικό, έξυπνο, και με νόημα.

2) Από την Ιταλία άρεσε η ταινία των Davide Mazzocco και Paula Lopes Dias που είχε σαν θέμα μια ζωγράφο η οποία φιλοξένησε στο σπίτι της ένα μικρό με τους γονείς του. Η διαδικασία ψυχική και ενοραματική της ζωγράφου έως το τελείωμα του έργου της θα περάσει σε όλους σαν μια διαδικασία αποκαλυπτική, της αξίας που έχει η Τέχνη σαν δώρο και του δώρου σαν Τέχνη. Συμπερασματικά. Το 2ο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Αλεξάνδρειας έβαλε υψηλούς στόχους και τους κέρδισε. Μέσα από την καλλιτεχνική αναγέννηση και ευαισθησία αποκαλύφτηκε η τραγικότητα της εποχής μας αλλά και η όμορφη πλευρά της ζωής. Το 2ο φεστιβάλ μικρού μήκους στη πόλη μας άνοιξε δρόμους πιο λαμπρούς για το μέλλον διευρύνοντας τη φιλοσοφία του τους στόχους του και ιδιαίτερα το κοινό. Το κοινό ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά, μέλλει να το γνωρίσει περισσότερο και να το αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους διεθνείς θεσμούς της πόλης μας.

13503089 515866121933915 8728183429457857033 o

13533053 515866295267231 8402423034055466413 n

13528615 515866238600570 2936806696362868463 o

13498114 515867141933813 7274956770008876358 o

DSC 1781

DSC 1789

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

proioy fani

Γιάννης Σφενδώνης

Πτυχιούχος στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό του Ε.Α.Π.

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Emvolio GIF 300 x 600

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 343 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top