Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
07 Φεβ 2018

Τσουχτερό πρόστιμο σε δημότη της Αλεξάνδρειας γιατί δεν έβαλε τσιπάκι στο σκύλο του

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Τριακόσια ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε σε δημότη της Αλεξάνδρειας, κάτοικο Μελίκης, ο οποίος σύμφωνα με την πράξη βεβαίωσης παράβασης παρέλειψε να τοποθετήσει τσιπάκι στο σκύλο του.

Η σήμανση των ζώων συντροφιάς είναι υποχρεωτική πλέον σύμφωνα με το νόμο και βοηθά ώστε να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης να εγκαταλείψει το ζώο στην πορεία συμβάλλοντας έτσι στο μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι της Ελλάδος μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αλεξάνδρειας.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στις πόλεις είναι μεγάλο, τόσο γιατί εγκυμονεί κινδύνους σε πολίτες που πέφτουν θύματα επιθέσεων από αγέλες σκυλιών, όσο και για τους ίδιους τους δήμους οι οποίοι αναγκάζονται να δαπανούν μεγάλα ποσά για την περισυλλογή, την τροφή τους, τον εμβολιασμό και τη στείρωσή τους.

Ό,τι και να κάνει όμως ένας Δήμος, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί οριστικά καθώς ο νόμος προβλέπει ότι όλα τα ζώα που συλλέγονται πρέπει να να αφήνονται στο περιβάλλον μετά από την πάροδο κάποιων ημερών και αφού φροντιστούν.

Για να λυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως γράψαμε και στο περασμένο φύλλο του ΠΟΛΙΤΗ, θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πέραν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει η αυστηρή επιβολή του νόμου ώστε να ελαχιστοποιήσουμε

Το πρόστιμο μπορεί να φαίνεται υπερβολικό σε μια εποχή που ο καθένας μας δυσκολεύεται να πληρώσει τις βασικές του ανάγκες αλλά είναι απαραίτητο ώστε να γίνει αντιληπτό ότι δεν γίνεται να έχει κάποιος ένα ζώο και στη συνέχεια να το παρατάει στην τύχη του επιβαρύνοντας ολόκληρη την κοινωνία. Όποιος θέλει να έχει ένα ζώο συντροφιάς οφείλει να

Επίσης, παράλληλα και σε συνεργασία με τις φιλοζωικές, θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο πρόγραμμα υιοθεσιών κάποιων αδέσποτων ζώων από οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν κάποιο σκυλάκι.
Μόνο με αυτό τον δύσκολο τρόπο μπορούμε να μειώσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων που είναι υπαρκτό και απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας.

Όλα τα άλλα είναι μόνο ευχολόγια ή δεκάρικοι λόγοι που αποσκοπούν μόνο σε κάποια κλικ παραπάνω αλλά δεν συμβάλλουν καθόλου στην επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού θέματος.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝΖΩΩΝ

Η ευθύνη για τα αδέσποτα που κυκλοφορούν σε ολόκληρη τη χώρα και στη δική μας πόλη δεν βαρύνει κυρίως τους Δήμους αλλά εκείνους τους πολίτες που τα παρατούν στους δρόμους χωρίς να νοιάζονται για τα προβλήματα που προκαλούν και στα ίδια τα ζώα αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Οι δήμοι ευθύνονται στη συνέχεια για παράλειψη ενεργειών που προσπαθούν να μειώσουν ένα πρόβλημα που έχει ήδη δημιουργηθεί.

Οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις

1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησης του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτηση του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του,

β) να δηλώνει μέσα σε πέντε ημέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους,

γ) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέταση του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου, καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης,

δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό, το οποίο πρέπει να είναι σύμφωνο με τα Παραρτήματα 2 και 3,

ε) να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεση του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου,

στ) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας,

ζ) να μεριμνά για τη στείρωση τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.

2. Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, εκτός από εκείνα της παραγράφου 5 του άρθρου 9, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο.

3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 375 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top