Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
25 Απρ 2018

Οι Δήμοι χρειάζονται αυτόνομους πόρους και όχι απλή αναλογική

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Έχουμε ενάμιση χρόνο τώρα που μιλάμε για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την επιθυμία της κυβέρνησης να εισάγει την απλή αναλογική, η οποία θα επιφέρει χάος και ακυβερνησία στους Δήμους.

 

Την ίδια στιγμή δεν συζητούνται καθόλου οι ουσιαστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο.

Αυτό που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι η ουσιαστική Αυτονομία της από τα δεσμά του Κράτους. Να πραγματώσει δηλαδή ουσιαστικά τοΝ όρο Αυτο-Διοίκηση και να πάψει να είναι Επαίτης του Κράτους, το οποίο παρακαλάει για χρήματα.

Δεν μιλάω για παραχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς την παραχώρηση πόρων, πράγμα που έγινε κατά κόρον με τον Καλλικράτη και είχε τραγελαφικά αποτελέσματα.

Μιλώ για ουσιαστική αυτονομία των Δήμων, η οποία μπορεί να γίνει μόνο με την θεσμοθέτηση “αυτόνομων” πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το κράτος οφείλει να παραχωρήσει στους Δήμους πόρους, τους οποίους θα εισπράττουν με ευθύνη τους οι Δήμοι και θα τους διαθέτουν όπως αυτοί νομίζουν.

Άλλωστε κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα και τις ανάγκες ενός Δήμου από τους πολίτες και τους αιρετούς του ίδιου του Δήμου. Είναι δίκαιο λοιπόν να μπορούν οι Δήμοι να ασκούν τη δική τους πολιτική. Να έχουν τους δικούς τους πόρους και τη δυνατότητα να τους διαθέσουν όπου κρίνουν αυτοί αναγκαίο.

Από την άλλη η αυτονόμηση των Δήμων και η θεσμοθέτηση αυτόνομων πόρων θα σημάνει και την αποκλειστική ανάληψη της ευθύνης από τις διοικήσεις των Δήμων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στο κράτος αλλά στη δική τους ικανότητα ή ανικανότητα.

Οι πολίτες με τη σειρά τους θα μπορούν να κρίνουν τους αιρετούς με βάση μετρήσιμα έργα, τα οποία θα έχουν γίνει χωρίς τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν χρήματα κλπ.

Με αυτό τον τρόπο η Διοίκηση ενός δήμου γίνεται πιο απτή. Οι αποφάσεις και τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα. Άρα ενισχύεται η Λογοδοσία των αιρετών και η κρίση τους από τους πολίτες.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσπαθεί να αποδυναμώσει τους δήμους με την απλή αναλογική και τους οδηγήσει στο σημείο να μην μπορούν να λάβουν αποφάσεις ούτε για την αποκομιδή των σκουπιδιών, θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά την ενδυνάμωση της τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παραχώρηση κάποιων από τους φόρους απευθείας στους Δήμους.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν το θέλουν οι περισσότερες κυβερνήσεις, οι οποίες θέλουν τους Δήμους πιόνια.

Ο μόνος πολιτικός που μιλάει ανοιχτά για θεσμοθέτηση αυτόνομων πόρων στους δήμους είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι σύγχρονος πολιτικός που γνωρίζει τις σύγχρονες εξελίξεις και τί πρέπει να γίνει για να προχωρήσουμε μπροστά.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Νίκος Φ. Σουρλόπουλος

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας και Πολιτικών Επιστημών

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

PRAXIS2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 402 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top