Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
05 Ιουν 2019

Η ανατομία των εκλογών και οι λεπτομέρειες που έκριναν το αποτέλεσμα στην Αλεξάνδρεια Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Η πολύ μικρή διαφορά των 107 ψήφων μεταξύ του νικητή Παναγιώτη Γκυρίνη και του ηττημένου Κώστα Ναλμπάντη επιβάλλει να γίνει μια «ανατομία» του εκλογικού αποτελέσματος για να δούμε ποιές ήταν οι λεπτομέρειες που καθόρισαν την νίκη του συνδυασμού της ΩΡΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Η διαφορά μεταξύ του Κώστα Ναλμπάντη και του Παναγιώτη Γκυρίνη στον πρώτο γύρο ήταν 342 ψήφοι υπέρ του Κ. Ναλμπάντη ενώ στο δεύτερο γύρο η διαφορά ήταν 107 ψήφοι υπέρ του Π. Γκυρίνη. Δηλαδή ο Π. Γκυρίνης κατάφερε και έλαβε 449 ψήφους παραπάνω ώστε να καλύψει τη διαφορά που υπήρχε και να περάσει 107 ψήφους μπροστά.

Επίσης κοιτώντας το γενικό αποτέλεσμα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο συνδυασμός του Παναγιώτη Γκυρίνη ήρθε δεύτερος στις τρεις από τις τέσσερεις δημοτικές ενότητες. Στη Δ.Ε. Μελίκης είχε -331 ψήφους από το Κ. Ναλμπάντη. Στη Δ.Ε. Πλατέος είχε -49 και στη Δ.Ε. Αλεξάνδρειας είχε -13 ψήφους. Συνολικά ο συνδυασμός της ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ υπολείπονταν κατά -393 ψήφους έναντι του συνδυασμού ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ του κ. Ναλμπάντη.

Όλες αυτές οι ψήφοι καλύφτηκαν από τις ψήφους που πήρε ο Παναγιώτης Γκυρίνης στη Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών, το προπύργιό του. Εκεί πήρε 500 ψήφους πάνω από τον Κώστα Ναλμπάντη καλύπτοντας έτσι τις 393 ψήφους από τις άλλες ενότητες και δημιουργώντας μια διαφορά 107 ψήφων υπέρ του. Αυτή ήταν και η τελική διαφορά υπέρ του Π. Γκυρίνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει να δούμε πώς συμπεριφέρθηκε εκλογικά η κάθε δημοτική ενότητα.

Αρχίζοντας από τη δημοτική ενότητα Αλεξάνδρειας πρέπει να παρατηρήσουμε ότι στον πρώτο γύρο ο Κώστας Ναλμπάντης είχε 920 ψήφους περισσότερους από τον Παναγιώτη Γκυρίνη. Στο δεύτερο γύρο η διαφορά μειώθηκε δραστικά στις 13 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι ο Γκυρίνης τη δεύτερη Κυριακή πήρε 907 ψήφους παραπάνω. Με δεδομένη τη στήριξη πρωτοκλασάτων στελεχών του Α. Πανταζόπουλου στον Π. Γκυρίνη, το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι πράγματι τόσο ο Σάκης Κούγκας, όσο και άλλοι, βοήθησαν τον Παναγιώτη Γκυρίνη δραστικά, ειδικά στην Αλεξάνδρεια, όπου ο Π. Γκυρίνης υπολείπονταν σημαντικά του Κ. Ναλμπάντη.

Το ίδιο περίπου ίσχυσε και στη Δημοτική Ενότητα Πλατέος, όπου ενώ στον Α’ γύρο ο Κώστας Ναλμπάντης είχε 299 περισσότερες ψήφους, στο δεύτερο γύρο ο Παναγιώτης Γκυρίνης μείωσε τη διαφορά στις 49 ψήφους, κερδίζοντας 250 ψήφους παραπάνω.

Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά τη Δημοτική Ενότητα Μελίκης. Εκεί ο Παναγιώτης Γκυρίνης προηγούταν την πρώτη Κυριακή με 305 ψήφους έναντι του Κώστα Ναλμπάντη. Τη δεύτερη Κυριακή όμως ο Κώστας Ναλμπάντης υπερίσχυσε για 331 ψήφους. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ο Παναγιώτης Γκυρίνης έχασε τη δεύτερη Κυριακή 636 ψήφους!!!

Η Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών μπορεί να θεωρείται το προπύργιο του Παναγιώτη Γκυρίνη καθώς από εκεί κατάγεται. Παρ’όλ’αυτά τη δεύτερη Κυριακή ο Παναγιώτης Γκυρίνης έχασε 72 ψήφους. Ενώ δηλαδή την πρώτη Κυριακή είχε μια διαφορά 572 ψήφων από τον Κώστα Ναλμπάντη , τη δεύτερη η διαφορά έπεσε στις 500 ψήφους.

Η αποχή
Ενδιαφέρον έχει να δούμε την αποχή στον Α’ και Β’ γύρο των εκλογών στην Αλεξάνδρεια. Στον πρώτο γύρο λοιπόν ψήφισαν 28.464 δημότες, ενώ στο δεύτερο γύρω 21.708. Ψήφισαν δηλαδή 6.756 ψηφοφόροι λιγότεροι. Σε ποσοστιαίες μονάδες, η αποχή στο Α’ γύρο έφτασε στο 33,62% ενώ στο Β’ γύρο εκτινάχτηκε στο 49,38%. Οι μισοί δηλαδή ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Η αποχή ζημίωσε περισσότερο το συνδυασμό του Παναγιώτη Γκυρίνη καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι που δεν προσήλθαν στις κάλπες ήταν θεωρητικά πιο κοντά στο συνδυασμό της ΩΡΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ παρά στον αντίπαλο συνδυασμό. Παρ’όλ’αυτά τελικά δεν του στοίχησε τη νίκη, παρά την πολύ μικρή διαφορά.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top