Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
03 Ιουλ 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τ. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: Ονειρεύομαι μια χώρα στην οποία το κέντρο της πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος και η καθημερινότητά του Κύριο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ο υποψήφιος Βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία κ. Τάσος Μπαρτζώκας είναι ένας νέος πολιτικός που, όπως λέει, θέλει κάνει να ακουστεί η φωνή της νέας γενιάς στο κοινοβούλιο. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ και στην ιστοσελίδα opolitis.gr μιλά για το σύγχρονο ρόλο που πρέπει να έχει ένας βουλευτής σήμερα, τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την Ημαθία, τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει πληγώσει τους Έλληνες και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για να βγει η χώρα μας από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. 

 

- Λίγα λόγια για εσάς.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μελίκη. Πατέρας μου είναι ο Στέργιος Μπαρτζώκας, εκπαιδευτικός, με έντονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα σε Πολιτιστικούς Συλλόγους της Ημαθίας και μητέρα μου η Ευδοξία Μπαρτζώκα, η οποία είναι ελεύθερη επαγγελματίας. Είμαι παντρεμένος με τη δικηγόρο Έλλη Δεληγιάννη και πατέρας ενός παιδιού, τεσσάρων ετών σήμερα.
Η αλήθεια είναι πως είχα από πολύ μικρός το «μικρόβιο» της πολιτικής, παρά το ότι δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια. Η ενασχόληση μου με τα κοινά, ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής. Υπήρξα Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής του ΔΠΘ και μέλος της Γραμματείας Πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής. Πάντοτε όμως η φιλοδοξία μου ήταν να επιστρέψω στον Τόπο μου και να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μου. Μετά την ολοκλήρωση, των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο αντικείμενο των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Νεολαίας, επέστρεψα στη Βέροια, όπου από το 2006 διατηρώ το Δικηγορικό μου γραφείο και ασκώ μάχιμη δικηγορία. Η ενασχόληση μου με την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΟΔΕ Ημαθίας, η εκλογή μου στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και εν τέλει η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του κόμματος το 2015, αποτέλεσε εφαλτήριο, για να συνδράμω στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον Τόπο, μέσω της συμμετοχικότητας.

- Ως νέος άνθρωπος που είστε, τι θα λέγατε στους νέους σήμερα, που στην πλειοψηφία τους απαξιώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς;

Πράγματι, προέρχομαι από τη νέα γενιά και γνωρίζω καλά την ανασφάλεια την οποία βιώνει η νέα και ο νέος, αλλά και την αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα δυστυχώς οι νέοι δυσκολεύονται να βρουν εργασία, να κάνουν οικογένεια, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στην Ελλάδα και για αυτό τον λόγο τόσο πολλοί νέοι Έλληνες, με γνώσεις και εξαιρετικά βιογραφικά, έχουν αναγκαστεί να ξενιτευτούν. Οι νέοι μας, λοιπόν, έχουν δίκιο να είναι απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να τους ακούσουμε. Θεωρώ όμως ότι η αποχή και η απαξίωση δεν είναι λύση. Τους καλώ, λοιπόν, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να αποφασίσουν ώριμα για το μέλλον τους. Να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, όπως ταιριάζει στους ενεργούς πολίτες. Να μην επιτρέψουν σε κανένα να τους θεωρεί δεδομένους! Οι καιροί άλλωστε απαιτούν δράση, απαιτούν κόπο, αγώνα και προσπάθεια. Να σκεφτούν πολύ καλά ποιο κόμμα μπορεί να τους εξασφαλίσει ποιοτική παιδεία, να δημιουργήσει νέες δουλειές και να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο. Προσωπικά, φιλοδοξώ στο να συμβάλω, ώστε να ακουστεί επιτέλους η φωνή αυτής της γενιάς. Το μείζον είναι να φέρουμε νέες νοοτροπίες στην πολιτική ζωή του Τόπου. Το σύνθημα «Αλλάζουμε γενιά» που χρησιμοποιήσαμε στις προηγούμενες εκλογές σηματοδοτεί τόσο την ανάγκη για ανανέωση, αλλά κυρίως την εφαρμογή νέων αντιλήψεων που θα οδηγήσουν την Ημαθία, αλλά και τη Χώρα γενικότερα σε μια νέα εποχή. Σε μια χώρα όπου το κέντρο της πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος και η καθημερινότητά του.

- Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο σύγχρονος ρόλος ενός βουλευτή;

Το μοντέλου του βουλευτή που στηρίζεται σε μικροεξυπηρετήσεις σε ψηφοφόρους και σε παλαιοκομματικές, λαϊκίστικες υποσχέσεις που ξεχνιούνται μετεκλογικά δε με εκφράζει. Θεωρώ, μάλιστα, πως έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η κοινωνία πλέον ζητάει άλλα πράγματα από τους βουλευτές της. Ζητάει επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τον Τόπο, δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων της από την κεντρική εξουσία, νέες ιδέες, νέες νοοτροπίες.
Στόχος μου είναι να συνεχίζω να γυρίζω όλον τον Νομό, ώστε να συνεχώς να αφουγκράζομαι τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τα αιτήματα των συμπατριωτών μου για να ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Να έρχομαι συνεχώς σε επαφή με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς του Νομού, ώστε να συζητώ μαζί τους το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό μου για την Ημαθία και, μέσα από διαβούλευση, να προκύψουν ακόμα περισσότερες ρεαλιστικές προτάσεις για τον Τόπο μας. Δεσμεύομαι ότι η συνεργασία μας και η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί και μετεκλογικά. Πρόθεσή μου, επίσης, είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους μας και να διεκδικήσουμε με δυναμισμό αυτά που δικαιούται η Ημαθία. Αποτελεί, άλλωστε, ισχυρή πεποίθησή μου ότι ο Νομός μας έχει παραμεληθεί αισθητά από την κεντρική εξουσία, ιδίως τα τελευταία χρόνια και αυτό πρέπει να αλλάξει.

- Ποια θεωρείτε τα βασικά προβλήματα της Ημαθίας που θα πρέπει να εστιάσει η Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας; Και πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε η πολιτική αποτελεί αυτοσκοπό για μένα. Προέρχομαι από μια αγροτική περιοχή, εργάζομαι ως δικηγόρος στη Βέροια, οπότε αφουγκράζομαι τον σφυγμό της κοινωνίας και βιώνω τα προβλήματά της. Θεωρώ πως τα σημαντικότερα είναι η ανεργία, κυρίως των νέων ανθρώπων, η αποβιομηχάνιση που έχει υποστεί ο νομός μας τα τελευταία χρόνια, η εξαθλίωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, αλλά και η ερήμωση της υπαίθρου.
Δυστυχώς κάθε μέρα πληροφορούμαστε για το κλείσιμο εργοστασίων, βιοτεχνιών, επιχειρήσεων, απόρροια κυρίως της υπερφορολόγησης, με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και να μην μπορούν οι νέοι μας να μείνουν και να προκόψουν στον Τόπο τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η πραγματική ανεργία στον Νομό προσεγγίζει και ίσως ξεπερνάει το 30%, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Αλλά και ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί από την υψηλή φορολογία. Έχει αυξηθεί δραματικά το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους. Δυστυχώς αυτός που παράγει δεν πληρώνεται. Αυτός που προσφέρει υπηρεσία δεν αμείβεται. Αλλά και στον τομέα του τουρισμού, η Ημαθία δεν έχει αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, δηλαδή τις φυσικές της ομορφιές, την ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική της κληρονομιά.
Σε αυτά τα προβλήματα θα επικεντρωθεί η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα εστιάζει στη μείωση της φορολογίας, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με μείωση του φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Με περιορισμό της γραφειοκρατίας που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος. Με έκρηξη επενδύσεων, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Με αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος μπορεί να κάνει θαύματα και να αποτελέσει τον πυλώνα της οικονομικής ανάκαμψης του Τόπου μας. Με ανάδειξη της Βεργίνας μας σε κοιτίδα του μακεδονικού Ελληνισμού, μέσω μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας, που θα προβάλει τη Μακεδονία σε όλο τον κόσμο, απογειώνοντας παράλληλα τουριστικά τον Τόπο μας. Με στήριξη των πρωτοβουλιών και των ιδεών των ανθρώπων του πνεύματος και της εργασίας.

tasos 1023

- Πώς θα αντιμετωπίσετε για παράδειγμα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας;

Σε έναν κατεξοχήν «αγροτικό» Νομό, όπως είναι αυτός της Ημαθίας, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες μας με έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία και ανοίγοντας νέες εξαγωγικές αγορές. Η δημιουργία Ινστιτούτου αγροτικής παραγωγής το οποίο θα δίνει κατευθυντήριες γραμμές για νέες καλλιέργειες, η ολοκλήρωση κλειστών δικτύων άρδευσης ανά αγροτική περιοχή στο σύνολο του Νομού, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες και άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών, η δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος για δυναμικές καλλιέργειες είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που έχω καταθέσει. Με βελτίωση των υποδομών όπως αγροτικοί δρόμοι, αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, στήριξη εγκαταστάσεων. Όλα αυτά, βέβαια, σε συνδυασμό με ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με μειωμένες εισφορές για όλους τους Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών μας οι οποίοι έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια από την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

- Οι Δήμοι μας υποφέρουν από την δραματική περικοπή πόρων από το κράτος. Ποιες αλλαγές θα επιφέρει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, ώστε οι Δήμοι μας να γίνουν πιο λειτουργικοί, εύρωστοι και ικανοί να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών;

Η Χώρα χρειάζεται μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που θα δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα αποτελεί ισχυρό πυλώνα της Ελλάδας στην πορεία της προς τη νέα εποχή. Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να σχολιάσω ότι η απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρειες και Δήμους, αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση που θα αποδυναμώσει την αυτοδιοίκηση και θα οδηγήσει αρκετές δομές της σε ακυβερνησία και χάος. Για τον λόγο αυτό, η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το συγκεκριμένο νόμο και θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στη διοίκηση δήμων και περιφερειών από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ενισχύοντας τον ρόλο Περιφερειαρχών και Δημάρχων.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των δήμων, είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους. Είναι γεγονός ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω της οικονομικής κρίσης, διαχειρίζεται στη χώρα μας περίπου το 1/3 των πόρων που διαχειρίζονται Τοπικές Αυτοδιοικήσεις στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πιστεύουμε στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αύξηση των αρμοδιοτήτων, αλλά και των υποχρεώσεων της απέναντι στους πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η μεταρρύθμιση που εξήγγειλε ο Πρόεδρος μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προβλέπει ότι μέχρι το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, αλλά και το πόσο ψηλός ή χαμηλός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ τελικά, θα καθορίζεται από τους ίδιους τους δήμους. Η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση θα αυξήσει τους πόρους, την αυτονομία, την ανταποδοτικότητα, αλλά και τη λογοδοσία στους Δήμους της Χώρας. Όλα αυτά βέβαια θα πραγματοποιηθούν μετά από διαβούλευση με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και όχι ερήμην τους.

- Η συμφωνία των Πρεσπών έχει πληγώσει τους Έλληνες και ειδικά τους Βορειοελλαδίτες Μακεδόνες. Ποιες νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι οι ενέργειες της Νέας Δημοκρατίας, ως αυριανή κυβέρνηση, σ’ αυτό το θέμα;

Πράγματι, έχουμε να κάνουμε με μια κατάπτυστη και εθνικά επιζήμια συμφωνία, η οποία πλήγωσε και ταπείνωσε τους Μακεδόνες, αλλά και όλους τους Έλληνες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με μια συμφωνία “made in USA and Germany” αναγνώρισε Μακεδονική εθνότητα και Μακεδονική γλώσσα στο κράτος των Σκοπίων, πράγματα ανιστόρητα. Σε μια συμφωνία η οποία όχι μόνο δε λύνει τα όποια προβλήματα υπήρχαν, αλλά δημιούργησε και νέα. Δε σεβάστηκε την ιστορική αλήθεια της Μακεδονίας μας, τις εθνικές μας ευαισθησίες , αλλά και τους αγώνες των προγόνων μας. Να είναι σίγουροι, όμως, ότι ο λαός, που τόσο περιφρονήθηκε και υβρίστηκε για τη δικαιολογημένη αντίθεσή του, δεν πρόκειται να ξεχάσει και θα τιμωρήσει με την ψήφο του αυτούς που τον αγνόησαν.
Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιώξει να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου που εξήγγειλε ο πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τους «Δρόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ο Νομός μας πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Οι Μακεδονικοί τάφοι της Βεργίνας, η Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα, αλλά και τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Βεργίνας που θα αναδειχθούν ως ένα πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, είναι η πολύτιμη ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Θα αποτελέσουν, λοιπόν, την αιχμή του δόρατος σε μια τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία, που θα ξεκινήσει από την Ημαθία και θα προβάλει την αυθεντική Μακεδονία σε όλο τον κόσμο. Έτσι, θα παρουσιάσουμε σε όλο τον κόσμο την ιστορική αλήθεια, απαντώντας στους ανιστόρητους ισχυρισμούς των γειτόνων μας. Θα εξηγήσουμε σε όλο τον κόσμο ότι η καρδιά της Μακεδονίας είναι εδώ, ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική, η Μακεδονία ταυτίζεται με τη Βεργίνα, με τον Μέγα Αλέξανδρο. Παράλληλα, θα υπερασπιστούμε και θα στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς με ένα συγκροτημένο σχέδιο, για να προστατευτούν τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα και να μην κινδυνεύουν από τα προϊόντα των γειτόνων μας, που τα αποκαλούν «μακεδονικά», παραποιώντας προκλητικά την ιστορική αλήθεια.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σχολιάσω κάτι γενικότερα. Ονειρεύομαι μια χώρα στην οποία το κέντρο της πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος και η καθημερινότητά του. Ένα κράτος το οποίο θα νοιάζεται για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την εργασία, την ασφάλεια, την ευημερία των πολιτών και της προστασία του περιβάλλοντος. Ένα κράτος της ανάπτυξης και της προόδου, της πρόνοιας, της κοινωνικής ευαισθησίας και της αλληλεγγύης. Μια χώρα της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Μια κοινωνία μακριά από ξενοφοβία και κάθε μορφής ρατσισμό, με σεβασμό στην διαφορετικότητα. Έναν λαό που θα ξέρει τι θέλει, θα νιώθει ότι τον σέβονται και τον υπολογίζουν. Για να μπορούμε να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε!
Για όλα αυτά, στις 7 Ιουλίου οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, να ψηφίσουν με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον τους, αλλά κυρίως των παιδιών τους. Διότι «δεν μας ανήκει τίποτε, όλα είναι δανεικά από τα παιδιά μας» και σε αυτά θα απολογηθούμε για τις επιλογές μας, όπως απολογούνται οι προηγούμενες γενιές στην δική μας γενιά για τις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

PRAXIS2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 482 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τελευταια Νεα

Top